Agenda Theater

12 Ένορκοι στο Θέατρο Αλκμήνη

Παύλος Λάμπρου

Γραμμένο από τον Reginald Rose, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1954 στην αμερικάνικη τηλεόραση. Το 1957 ο Sidney Lumet, το μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη (12 Angry Men) καταφέρνοντας να κερδίσει την Χρυσή Άρκτο και να είναι υποψήφιο για 3 Oscar.

Ένα δικαστικό ψυχολογικό δράμα, από τα κλασσικά του ασπρόμαυρου κινηματογράφου και με κάποιους από τους σπουδαίους καρατερίστες  της εποχής (Henry Fonda, ο Martin Balsam, ο Jack Warden και ο Lee J. Cobb). Σε μια εποχή που ο Μακαρθισμός ήταν στις δόξες του, παραδόξως η ταινία ευτήχησε να βγει στους κινηματογράφους.

Ένα έργο άκρως αντιρατσιστικό,  όπου 12 ένορκοι καλούνται να αποφασίσουν  για το αν θα πρέπει να στείλουν στην ηλεκτρική καρέκλα ένα 16 αγόρι από το Χάρλεμ για την δολοφονία του πατέρα του. Ένα έργο που 60 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ στην Ελλάδα των μνημονίων, της ξενοφοβίας και της άνθησης της Χρυσής Αυγής.

Μια αίθουσα δικαστηρίου, ένα τραπέζι με 12 καρέκλες και μία τουαλέτα στην γωνία είναι το σκηνικό. Σε χρώματα μπεζ, καφέ, ώχρας, νομίζεις ότι ο χρόνος σταμάτησε και έχεις γυρίσει πίσω 60 χρόνια. Οι ένορκοι μπαίνουν στην αίθουσα, κάθονται γύρω από το τραπέζι και ξεκινά η ψηφοφορία. Και ενώ είναι όλοι σίγουροι για την ετυμηγορία της ενοχής, ένας ένορκος έχει διαφορετική γνώμη. Υπάρχει αυτό το ναι μεν αλλά. Ο ένορκος Νο 8 (Χριστόδουλος Στυλιανού) έχει αμφιβολίες, κι αρχίζει ένα δεύτερο παιχνίδι αθωότητας κι ενοχής. Οι υπόλοιποι να προσπαθούν να τον πείσουν για την ενοχή του νεαρού κι αυτός να αντικρούει τα επιχειρήματά τους και να τους βάζει το μικρόβιο της αμφιβολίας.

12 ένορκοι, 12 τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες, 12 άνθρωποι που ο καθένας κουβαλάει τα δικά του μυστικά, 12 άνθρωποι που μέσα από την ιστορία του ενόχου, κουβαλούν τις δικές τους προσωπικές ιστορίες. 12 άνθρωποι αντιμέτωποι με την δική τους συνείδηση.

Ένα θεατρικό με γρήγορους ρυθμούς, που παρότι δεν έχει διάλειμμα δεν καταλαβαίνεις πως περνάει η ώρα, χωρίς να κάνει καμία κοιλιά η παράσταση. Εξαιρετική η μετάφραση του κειμένου από την σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Νικολαΐδη. Εγώ που είχα δει την ασπρόμαυρη ταινία του Lumet να πω την αλήθεια πήγα επιφυλακτικός. Δύσκολα έχω δει θεατρικό βασισμένο σε ταινία που να μου άρεσε μετά. Κι όμως οι 12 ένορκοι κατάφεραν να με κάνουν να ξεχάσω την ταινία. Κατάφεραν να με κάνουν να μην μπω στην διαδικασία σύγκρισης. 

Έκπληξη για μένα ήταν το παίξιμο του Χριστόδουλου Στυλιανού, ενός ηθοποιού που εγώ τον ήξερα από την τηλεόραση και δεν τον είχα ξαναδεί στο σανίδι, τόσο ήρεμο κι εσωτερικό παίξιμο είχα καιρό να δω. Αλλά κι οι υπόλοιποι ηθοποιοί εξαιρετικοί στους ρόλους τους με ένα Κώστα Τριανταφυλλόπουλο σε ένα συγκινητικό ξέσπασμα στο φινάλε, έναν Γιώργο Γιαννόπουλο ως ένας από τους «κακούς ενόρκους» να δίνει ρεσιτάλ, ένας Περικλής Λιανός σαν μετανάστης ένορκος, ένας Αλέξανδρος Πέρρος λες και ξεπήδησε από την αμερικάνικη ταινία του Lumet και προσγειώθηκε με θόρυβο στην σκηνή του θεάτρου «Αλκμήνη», ένας Βασίλης Παλαιολόγος πιο εσωτερικός από ποτέ αλλά και με έναν Κώστα Αρζόγλου, που για άλλη μια φορά αποδεικνύει το πόσο μεγάλος ηθοποιός είναι.

Δικαιολογημένα οι 12 Ένορκοι είναι μία από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς. Δικαιολογημένα δεν βρίσκεις εισιτήριο. Μια παράσταση που αξίζει να δείτε και που έχει άρωμα καλού θεάτρου.

Κείμενο: Reginald Rose

Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Δραματουργική Επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος

Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα

Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Κωνσταντέλλου

Σκηνικά: David Negrin

Κοστούμια: Κική Μήλιου

Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Ανεζάκη

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη

Μουσική: Γιώργος Περού

Sound design: Νίκος Τσέκος

Video art: Λάμπης Ζαρουτιάδης

Φωτογραφία: Γιάννης Βελισσαρίδης

Γραφιστική επιμέλεια: Σπύρος Δαπέργολας

Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή

Οι 12 ένορκοι είναι:

Χριστόδουλος Στυλιανού, Κώστας Αρζόγλου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Βασίλης Παλαιολόγος, Χάρης Μαυρουδής, Μανώλης Ιωνάς, Απόλλων Μπόλλας, Αλέξανδρος Πέρρος, Νότης Παρασκευόπουλος, Κωνσταντίνος Μουταφτσής

Συμμετέχει: Αλέξης Σταυριανός

Παραγωγή: A PRIORI

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30

Διάρκεια: 90’

Εισιτήρια: €15, €10 (μειωμένο)

Κρατήσεις: 210 3428650 (μετά τις 6 μ.μ.) & 6951001133

Μέρος των εσόδων θα δοθεί στο ΕΚΚΝΑ (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα)

Θέατρο Αλκμήνη

Αλκμήνης 8-12, Γκάζι

Τηλ: 2103428650

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος