Point Of View

4 και Η Χαρά Της Αποτυχίας - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ένας ψυχικά ασταθής, μια γυναίκα καραόκε, μια γυναίκα ζώο, μια γυναίκα που αγνοεί γιατί βρίσκεται μαζί με τους άλλους και η Χαρούλα.

Ένας άνδρας και τρείς γυναίκες, προσπαθούν να εξηγήσουν το τυχαίο ή όχι του θανάτου, μέσα από τις μικρές αλλά χαρακτηριστικές ιστορίες που έκοψαν το νήμα της ζωής τους. Αλληλοεπιδρούν βάσει των χαρακτήρων τους και σαφέστατα βασανίζουν ο ένας τον άλλο σε ένα πρωτότυπο καθαρτήριο όπου «ξυπνά μέσα τους το ζώο». Σε μια προσωρινή επαφή με την πραγματικότητα κορνιζάρονται στους τοίχους σαν ένας φόρος τιμής στην κηδεία τους, για να καταλήξουν και πάλι στον τάφο και στην συνέχεια στην άλλη ζωή. 

Οι τέσσερις ερμηνευτές επιτυγχάνουν μια έντιμη προσέγγιση των χαρακτήρων τους, ίσως σε κάποιες στιγμές να υποπίπτουν σε υπερβολές, αλλά κατορθώνουν κάθε φορά να αναδεικνύουν μαύρο χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Η σκηνή των ζώων είναι η πλέον καλοκουρδισμένη και τεχνικά άρτια σκηνή του έργου ενώ το εύρημα των κορνιζών δίνει μια νέα οπτική στην σύλληψη και πρόθεση των ερμηνευτών πάνω στο θέμα της παράστασης. Άλλωστε απ’ τους νεκρούς εκτός του τάφου, το πλέον αναμνηστικό τους είναι οι κορνιζαρισμένες φωτογραφίες. 

Κι ύστερα, έρχεται η Χαρούλα να μας μιλήσει για την «Χαρά της αποτυχίας», σε μια solo performance με δύο μέρη, το αμιγώς χορευτικό και τον μονόλογο της Χαρούλας. Στο πρώτο μέρος η κ. Μαυρογένη μας αποδεικνύει με απλότητα και αυθορμητισμό πως το σώμα μπορεί να διηγηθεί πλείστες διαμετρικά αντίθετες ιστορίες με αφορμή την μουσική. Στο δεύτερο μέρος αναλύει πειστικά πόσο πολύ εγκλωβιζόμαστε στο μυαλό μας, τις σκέψεις μας και στα σενάρια που πλέκουμε γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, ώστε χωρίς καν να εμπλακούμε σε μια συζήτηση, έχουμε καταλήξει στο resume της. Εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο εισάγει τον «μονομερή διάλογο» με το κοινό, στο οποίο δίνει δύο φορές την δυνατότητα να την διακόψει. 

Η κ. Μαυρογένη και η Α ΚΙΝ, πάντα φλέρταραν με το θέατρο της επινόησης, με αυτές τις δύο performance επιβεβαιώνουν δυναμικές και δυνατότητες που διαθέτουν στο υπόβαθρο τους.

“4”

Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Μαρίνα Μαυρογένη, Φωτισμοί: Μιχάλης Μπούρης, Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου, Ερμηνεία & Σύνθεση Κειμένων:Αλεξάνδρα Μωραῒτη, Asta Steponaviciute, Ελπίδα Τοπάλογλου, Διονύσης Τσουρεκάς, Οργάνωση & Εκτέλεση Παραγωγής: Έλενα Πάσσου, Μουσική Επιμέλεια &Παραγωγή: Α KIN, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαρίνα Μαυρογένη

“Η Χαρά της Αποτυχίας”

Δημιουργία και Ερμηνεία: Μαρίνα Μαυρογένη, Κείμενα: Μαρίνα Μαυρογένη &Έλενα Πάσσου, Μουσική Επιμέλεια: Ιάσων Μιχαηλίδης, Φωτισμοί: Μιχάλης Μπούρης, Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου, Οργάνωση & Εκτέλεση Παραγωγής: Έλενα Πάσσου, Παραγωγή: Α KIN, Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαρίνα Μαυρογένη

Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, Αθήνα

Τηλ: 213 00 40 496, Κιν: 694 534 8445, 

Σάββατο και Κυριακή: 6, 7, 13, 14, 20 και 21 Φεβρουαρίου

Ώρα έναρξης: 21:00

Διάρκεια: 50’ και 25’ (Ανάμεσα στις δύο παραστάσεις υπάρχει 10λεπτο διάλειμμα)

Είσοδος : 10 € | 8 € (φοιτητικό, άνω των 65 ετών) | 5 € (κάρτα ανεργίας, κάρτα ΣΕΗ, κάρτα ΣΕΧΩΧΟ, ατέλειες)


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος