Αγγέλα – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Μια νεαρή κοπέλα, η Αγγέλα, ορφανή και με καταγωγή από την επαρχία, αντικαθιστά μια υπηρέτρια που αυτοκτόνησε πέφτοντας από την ταράτσα μιας κατοικίας ευκατάστατων αστών στην Αθήνα. Οι ομότιμες τις, την εισάγουν στον τρόπο ζωής τους και άθελα τους τις δίνουν τα κατάλληλα στοιχεία για να εξιχνιάσει το κίνητρο της αυτοκτονίας της Τασίας ενώ ο αδερφός της αποθανούσης απολύεται από το Ναυτικό.

Το έργο του Σεβαστίκογλου, είναι ένα κείμενο που φωτογραφίζει μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, με τις κοινωνικό – πολιτικές της παραμέτρους, χωρίς δυστυχώς να αποκλείονται οι σύγχρονες αναγωγές. Η «Αγγέλα» είναι ένα κείμενο βαθιά ρεαλιστικό, γεγονός που καθιστά το ανέβασμα του 59 χρόνια μετά την γραφή του, μια πρόκληση.

Η παράσταση του Πέτρου Νάκου, περιχαρακώνεται στο κείμενο του Σεβαστίκογλου. Η σκηνοθεσία εκμεταλλεύεται άριστα την σκηνή του Altera Pars, τις μεταλλικές κατασκευές , τις σκάλες, το πατάρι, ακόμα και την ίδια την αίθουσα με τους θεατές όταν αυτό απαιτείται. Τα κοστούμια ακολουθούν τον χαρακτήρα της κάθε ερμηνεύτριας ανεξάρτητα εποχής και σκηνικής συνθήκης, γεγονός που ενισχύει την ανεξάρτητη ερμηνεία κάθε ηθοποιού. 

Στο σύνολο των ερμηνευτριών ξεχωρίζουν η  Μελανία Μπαλτσίδου στο ρόλο της Φανής για την ουσιαστική και καλλιτεχνική της προσέγγιση, η Αγγελική Κοντού για την ισορροπημένη και τίμια ερμηνεία της Αγγέλας και η Έλενα Καστανά στον ρόλο της ζηλόφθονου Γεωργίας. Ο Γιάννης Ζέρβας ως Μένιος και η Αργυρώ Τσιρίτα στο ρόλο της Άννας αποδίδουν αμφότεροι τον χαρακτήρα τους, όμορφα και ειλικρινά.

Ενδεχομένως η αναγωγή στην σύγχρονη πραγματικότητα αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια των θεατών, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια του έργου σαφέστατα δίνουν εφαλτήρια για τα τωρινά τεκτενόμενα, τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των μεταναστριών οικιακών βοηθών, τα κυκλώματα trafficking και τα διεφθαρμένα αστυνομικά όργανα.    

Στοιχεία παράστασης:

Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος, Σκηνικά: Altera Pars, Επιμέλεια σκηνικού-Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης, Πρωτότυπη μουσική της παράστασης: Ελένη Λομβάρδου, Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος- Γιάννης Ζέρβας, Επιμέλεια Κίνησης:  Ελβίρα Μπαρτζώκα, Μουσική επιμέλεια:  Πέτρος Νάκος - Αγγελική Κοντού, Φωτογραφίες παράστασης : εργαστήρι φωτογραφίας "Φωτο-γραφές", Promo video παράστασης  : Αντώνης Βαλληνδράς. Πέγκυ Ζούτη

Ερμηνεύουν: Αγγελική Κοντού (Αγγέλα), Πέτρος Νάκος(Λάμπρος), Αργυρώ Τσιρίτα (Άννα), Έλενα Καστανά / Ειρήνη Τσιριγώτη (Γεωργία - σε διπλή διανομή), Μελανία Μπαλτσίδου (Φανή),   Δημήτρης Βουτσής / Γιώργης Βασιλόπουλος (Στράτος σε διπλή διανομή),   Κυριακή Στούρου ( Νέρα ),  Γιάννης Ζέρβας (Μένιος), Αργυρώ Τσιρίτα (Κα Παπά ),  Δημήτρης Βουτσής / Γιώργης Βασιλόπουλος (Γκαρσόνι)

Altera Pars, Μεγ. Αλεξάνδρου 123, 210 34 10 011

Παραστάσεις : Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 21:15

Εισιτήρια: 15€ Κανονικό -12€ Φοιτητικό - 8€ (Ομαδικό/Άνεργοι/Α.Μ.Ε.Α)


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος