Agenda Theater

Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση

Boem Team

Αντιμέτωπος με έναν θάνατο  αναπότρεπτο,  ο Αλέξανδρος Βέλιος δεν τρέφει κανένα όνειρο και καμιά ελπίδα για τη ζωή. Δεν πιστεύει στο Θεό ούτε προσδοκά κάποιο θαύμα. Τις δυο τελευταίες μέρες της ζωής του, διευθετεί την κηδεία του, αποχαιρετά γνωστούς, φίλους, τη σύζυγο του, τα παιδιά του. Η απόφαση του είναι ειλημμένη. Θα βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του με ευθανασία.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

"Η ταινία διερευνά τα όρια της ηθικής μας απέναντι στον αναπότρεπτο θάνατο. Θέτει τα διλλήματα για το δικαίωμα στην ευθανασία ανοίγοντας έναν δημόσιο διάλογο για την αξιοπρέπεια του ατόμου, την ελεύθερη βούληση και τη δημοκρατία. Γιατί κατά βάθος  η διαχείριση της  ύπαρξης μας εδράζεται στο πεδίο της συλλογικής ευθύνης ."


Έγραψαν για την ταινία

Νίνος Φένεκ Μικελίδης / enetpress.gr

Στο ντοκιμαντέρ «Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση» του Αντώνη Τολάκη, η αποφυγή της αποσύνθεσης, η ανάγκη να φύγει από τη ζωή με αξιοπρέπεια, οδήγησε τον Αλέξανδρο Βέλιο, σε μια περίοδο που οι κοινωνίες μας εξακολουθούν να αρνούνται να αποδεχτούν την ευθανασία, στην απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του αλλά και να επιτρέψει στον κινηματογραφιστή Αντώνη Τολάκη να καταγράψει την πορεία του αυτή στις τελευταίες δυο μέρες της ζωής του ως τις 5 Σεπτεμβρίου 2016, «ολοκληρώνοντας την έννοια της δημοκρατίας και της ανθρωπιάς».

Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου / «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Πέραν του ότι ο Αλέξανδρος Βέλλιος είναι συγκλονιστικός και εφιαλτικός, παίζοντας δημιουργικά τον εαυτό του, εκπληκτική είναι και η σκηνοθετική διαχείριση. Ο Αντώνης Τολάκης πολιορκεί το στενό χώρο του δωματίου του νοσοκομείου με συνεχή πλάνα, αλλάζοντας γωνίες λήψης, ενώ το εξαιρετικό μοντάζ προσφέρει μια υπόγεια ένταση με τη δομή υπαρξιακού θρίλερ τρόμου.

espressonews.gr  / enikos.gr

Οι σκέψεις και τα τελευταία λόγια του Αλέξανδρου Βέλιου ένα 48ωρο προτού βάλει τέλος στη ζωή του με ευθανασία, οι πράξεις τόλμης και θάρρους, οι αμήχανες συναντήσεις με μέλη της οικογένειας και φίλους παρουσιάζονται πρώτη φορά σε μια συγκλονιστική ταινία ,που προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα την περασμένη Παρασκευή στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση» κατέγραψε καρέ καρέ με τον κινηματογραφικό φακό του ο σκηνοθέτης Αντώνης Τολάκης με τη συγκατάθεση του ίδιου του ανήσυχου δημοσιογράφου.

Ο δημιουργός «συμπύκνωσε» τις συγκινητικές στιγμές των δύο τελευταίων ημερών της ζωής του Αλέξανδρου Βέλιου, λίγο προτού κάνει πράξη τη γενναία απόφασή του να έχει έναν αξιοπρεπή θάνατο με ευθανασία ως ελεύθερος άνθρωπος.


Festivals

● 19th Thessaloniki Documentary Festival , 2017, Greece, Official Selection.                                                              

Συντελεστές  

Παραγωγή: CINEWORLD.gr PRODUCTIONS  / Αντώνης Τολάκης    

Σκηνοθεσία : Αντώνης Τολάκης    

Β. Σκηνοθέτη: Ιωάννα Λαμπροπούλου 

Φωτογραφία: Αντώνης Τολάκης, Νίκος Βούλγαρης, Νίκος Βασιλόπουλος  

Μοντάζ: Αντώνης Τολάκης  /  Pietro Radin

Color Correction: Δημήτρης Παναγόπουλος

Μιξάζ: Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ηχοληψία: Εύη Στάμου 

Μουσική: Νίκος Σπηλιώτης

Μακιγιάζ: Βιργινία Τσιχλάκη        

Μετάφραση στα αγγλικά: Αντιγόνη Μουντράκη / Interlexis Translation Services

Παραγωγή 2017 , Διάρκεια 56’

©CINEWORLD.gr PRODUCTIONS

Ένα ντοκιμαντέρ του Αντώνη Τολάκη. Σάββατο 01/04 και Κυριακή 02/04 στις 16:00 στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ

Κινηματογράφος Δαναός

Λ. Κηφισίας 109 - Μετρό Πανόρμου

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος