Point Of View

Crave – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

“Διψάω για λευκό στο ασπρόμαυρο, αλλά οι σκέψεις μου προσπερνούν σε εκθαμβωτικό   τεχνικολόρ, και με ταρακουνούν να ξυπνήσω”, Crave, Sarah Kane

Ένας άντρας, μια γυναίκα, ένα αγόρι, ένα κορίτσι: τέσσερις φωνές εγκλωβισμένες στις σκέψεις τους, σε αποσπασματικές αναμνήσεις, επιθυμίες σε παράκρουση. Τέσσερις άνθρωποι που μπλέκουν σε ένα κουβάρι συμπτωματικών διαλόγων, κουρασμένοι από την ακούραστη επιθυμία επειδή η ζωή «συμβαίνει, συμβαίνει τώρα». 

Η κ. Ξανθοπουλίδου σκηνοθετεί το Crave της Sarah Kane, ακολουθώντας το καταιγιστικό ρυθμό του κειμένου, σε ενεστώτα χρόνο ενώ η κινησιολογία της κ. Νέστορα αναδεικνύει το μετέωρο της ύπαρξης των ερμηνευτών, το σπασμωδικό των σωμάτων, τη συμπλοκή των ζωών τους σε ανύποπτους χρόνους. 

Το έργο των ερμηνευτών, δύσκολο αλλά επιτυχές, καθώς όλοι τους ανεξαιρέτως βρίσκονται σε σταθερή και μόνιμη εγρήγορση, σε απόσταση μεταξύ τους και ταυτόχρονα χωρίς να χάνουν την επαφή τους. Η χρήση του θεατρικού χώρου, της καταπακτής, της σκάλας και της εξόδου κινδύνου, προσδίδουν μια ιδιαίτερη προοπτική στην δραματική απόδοση των χαρακτήρων και οριοθετούν σε συνέργεια με τον φωτισμό τις αδιόρατες ενότητες του κειμένου.

Η μουσική του Λόλεκ υπηρετεί πιστά το αποσπασματικό των χαρακτήρων ενώ έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη με τον λυρισμό ορισμένων τμημάτων του κειμένου, τα οποία είναι σχεδόν ποιητικά. 

Το προτελευταίο έργο της Sarah Kane, μετουσιώνει σε θεατρικό λόγο ένα πολυφωνικό μουσικό έργο, απαιτεί από τον θεατή να αφεθεί κι ο ίδιος στο μετέωρο των ερμηνευτών και να επιχειρήσει μια βουτιά μέσα σ’ ένα εύθραυστο, εγκεφαλικό συναίσθημα.

INFO Παράστασης

Μετάφραση: K. Αλέξης Αλάτσης, Σκηνοθεσία: Μαρία Ξανθοπουλίδου, Κίνηση: Μαριέλα Νέστορα, Μουσική: Λόλεκ, Video και εικαστικά παράστασης: Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Σκηνικά, Κοστούμια: Μαρία Ξανθοπουλίδου, Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη, Βοηθοί Σκηνοθέτη: Χαρίτα Αρβανίτη, Θεώνη Δέδε, Φωτογραφίες παράστασης, Αφίσα: Ζωή Μυλωνά, Μακιγιάζ Φωτογράφησης: Δήμητρα Λάσκου

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Μυρτώ Δελημιχάλη, Παναγιώτης Καλαντζής, Ρίτα Λυτού, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Θέατρο ΜΠΙΠ, Αγίου Μελετίου 25 και Κυκλάδων, Κυψέλη, τηλ. 213 03 44 074

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 21.30, από 7/2 οι παραστάσεις την Κυριακή θα ξεκινούν στις 19.30

Διάρκεια: 70 λεπτά

Εισιτήρια: 12 €, 8 € (φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65 ετών)


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος