Εργαστήριο Σκέψης

Γιάννης Αντωνόπουλος

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του φίλου μας Χρήστου Τούβε "Της Ζωής τα Παράξενα Παιχνίδια" βρεθήκαμε και γνωρίσαμε τον χώρο του Εργαστηρίου Σκέψης στου Ψυρρή. Ένα διαμέρισμα 1ου ορόφου στην πολυσύχναστη γειτονιά διαμορφωμένο ώστε να προσφέρει στον επισκέπτη του την άνεση αρχικά αλλά και την αναζήτηση της σκέψης για την οποία ιδρύθηκε ως κοινότητα. Ο ίδιος ο χώρος είναι ζεστός, τα τραπέζια, τα καθίσματα, οι φωτισμοί, η κλειστή βεράντα που έχει γίνει ένας εσωτερικός κήπος σε προδιαθέτουν να αισθανθείς οικειότητα και να δεις με άλλο μάτι αυτή την προσπάθεια. Απ' ότι διαβάζουμε στο site τους: Το Εργαστήριο Σκέψης αποτελεί μια Διεθνή μορφωτική,ερευνητική και πολιτιστική κοινότητα που δοκιμάζει την εμπειρία ενός διαφορετικού παραδείγματος στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το Εργαστήριο Σκέψης, το οποίο είναι καθ' οδόν τα τελευταία 18 χρόνια, αποσκοπεί στο να αφυπνίσει μια διάθεση Αναζήτησης, Έρευνας και Στοχασμού, όσον αφορά τη σχέση Φιλοσοφίας,Επιστήμης και Τέχνης

Περισσότερα από 600 άτομα, από την Ελλάδα και σε 10 χώρες πλέον, διαπαιδαγωγήθηκαν στον πολιτισμό του εργαστηρίου σκέψης, Μέσω της μορφωτικής και γνωσιακής διαδικασίας αναδείχθηκαν πρωτότυπες στοχαστικές έρευνες, επιστημονικοί πειραματισμοί και ποιητικές δημιουργίες στο χώρο της σκέψης, της επιστήμης και της τέχνης.

Το Εργαστήριο Σκέψης οργανώνει, αναπτύσσει και συμμετέχει σε:

Καλλιτεχνικές Δράσεις (εικαστικές, μουσικές και θεατρικές ομάδες)

Πολιτιστικές Δράσεις (κινηματογραφική λέσχη, λέσχη χορού)

Κοινωνικές Δράσεις (Κοινωνικό Ιατρείο, Κοινωνικό Σχολείο)

                                                               

Τα μαθήματα διεξάγονται καθημερινά σε τμήματα των 3-5 ατόμων, τα οποία επιμελείται και διδάσκει ο δημιουργός του Εργαστηρίου Σκέψης, Αλέξης Καρπούζος. (Οι σημειώσεις των μαθημάτων αναρτώνται στα blog Ανοιχτή Σκέψη και Open Thought).

Ως Boem radio θεωρούμε ότι τέτοιες προσπάθειες σε τέτοιες συγκυρίες μόνο κερδισμένους μπορούν να μας αφήσουν. Η σκέψη πρέπει να κυριαρχήσει της κριτικής, αν δεν ανακαλύψουμε πρώτα τον εαυτό μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σίγουρα δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε το εύκολο: να συμπαρασυρθούμε από τις γνώμες και τις σκέψεις των άλλων και τις αναπαράγουμε. Η αναζήτηση δεν τελειώνει ποτέ, η τελειότητα υπάρχει μόνο σαν ιδέα, η μάθηση η έρευνα κι ο στοχασμός μόνο να μας ανυψώσουν μπορούν. Εσείς τι λέτε; θα προσφέρετε ένα λιθαράκι στην γνώση και την αφύπνιση;

Εργαστήριο Σκέψης, Μιαούλη 23, Ψυρρή

213.005.1261

ergastirioskepsis@gmail.com

Υπεύθυνος για την οργάνωση και το συντονισμό: Αλέξης Καρπούζος


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος