Agenda Theater

HECUBA

Boem Team

Μετάφραση και Σκηνοθεσία:  Rush Rehm. Με την Κερασία Σαμαρά στο ρόλο της Εκάβης και τον Σωκράτη Αλαφούζο ως Οδυσσέα και Πολυμήστορα. 7-9 Σεπτεμβρίου 2018, στις 20:00, στο θέατρο του ΙΜΚ. Στο πλαίσιο του 20ου Επετειακού Φεστιβάλ του SRT. 

Χορογραφία: Aleta Hayes

Σκηνογραφία και Κουστούμια: Connie Strayer

Sound Design: Michael Keck

Ελληνικοί υπέρτιτλοι: Κατερίνα Ζαχαρία

Στην 20η επέτειο του Stanford Repertory Theater (SRT), ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Rush Rehm διοργανώνει το πιο φιλόδοξο μέχρι σήμερα καλοκαιρινό φεστιβάλ. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων διεθνών δράσεων, και την παρουσίαση της παράστασης Hecuba/ Εκάβη του Ευριπίδη στις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Η παράσταση Hecuba/ Εκάβη είναι καρπός της πολυετούς συνεργασίας μεταξύ του Stanford Repertory Theater και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την οποία ξεκίνησε και καλλιέργησε η έμπειρη καλλιτεχνική συνεργάτης του SRT και του ΙΜΚ, Κατερίνα Ζαχαρία, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Loyola Marymount University στο Λος Άντζελες.

Στον εμβληματικό ρόλο της Εκάβης πρωταγωνιστεί η διακεκριμένη ηθοποιός Κερασία Σαμαρά.  Μαζί της, στους ρόλους του Οδυσσέα και του Πολυμήστορα, ο διεθνής, βραβευμένος ηθοποιός Σωκράτης Αλαφούζος. Το αμιγώς ελληνικό καστ, συμπληρώνει ομάδα δέκα ηθοποιών. Με σαγηνευτική μουσική, δυναμική χορογραφία και εμπνευσμένα οπτικά εφέ, η παράσταση τονίζει τις συνέπειες του πολέμου πάνω στις γυναίκες που καλούνται να περισυλλέξουν ό,τι καταφέρουν να σώσουν και να προχωρήσουν.

Για την παράσταση έγινε οντισιόν στο ΙΜΚ από τον Rush Rehm και την Κατερίνα Ζαχαρία και προσελήφθησαν αγγλόφωνοι Έλληνες ηθοποιοί. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του SRT, Rush Rehm, Καθηγητής Θεάτρου και Κλασσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, με σημαντικές δημοσιεύσεις πάνω στην Αρχαία Ελληνική τραγωδία, προσφέρει με τη συνεργασία αυτή master classes στους Έλληνες ηθοποιούς. Η μαθητεία τόσο με τον καθηγητή Rush Rehm, όσο και με τη συνεργάτιδά του χορογράφο από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ Aleta Hayes (με  καριέρα στην Αμερική και στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα η συνεργασία της με τον Robert Wilson) δίνει τη δυνατότητα στους ηθοποιούς να προβάλλουν το έργο τους στη διεθνή αγορά.

Λίγα λόγια για την εμπειρία της συνεργασίας με την ομάδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ από τους ηθοποιούς της παράστασης:

Κερασία Σαμαρά: «Για τον ηθοποιό το ενδιαφέρον βρίσκεται στο να ανακαλέσει ξανά τις αυθεντικές έννοιες μεταγράφοντάς τις σε μια ξένη γλώσσα. Από την άλλη, ο ηθοποιός αναγκάζεται να διοχετεύσει την ενέργεια που αυτές οι έννοιες προκαλούν σε μια εντελώς διαφορετική παρτιτούρα ήχων».

Σωκράτης Αλαφούζος: «Τα τελευταία χρόνια το καλλιτεχνικό μου ταξίδι συνεχίστηκε στο εξωτερικό με ωραίους σταθμούς και δώρα στην πορεία. Ένα απρόσμενο δώρο είναι και η συμμετοχή σε αυτή την παράσταση που δίνει σε μια ομάδα 12 ελλήνων ηθοποιών τη σπάνια ευκαιρία να ερμηνεύσουν στα Αγγλικά μια Αρχαία ελληνική τραγωδία, να δοκιμάσουν και να καλλιεργήσουν τις υποκριτικές τους δυνατότητές, και μάλιστα με τη σφραγίδα ενός φημισμένου για τη θεατρική του ιστορία Αμερικανικού Πανεπιστημίου»

Αναστασία Πλελλή: «Είναι ο πρώτος μου ρόλος μετά τη δραματική σχολή και μια τεράστια ευκαιρία για μένα να ερμηνεύσω το ρόλο της Πολυξένης και μάλιστα στα Αγγλικά. Είναι μεγάλη πρόκληση αλλά και εμπειρία να συνεργάζομαι με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και να ανακαλύπτω νέους τρόπους προσέγγισης σε τόσο εμβληματικά κείμενα».

Διανομή

Εκάβη: Κερασία Σαμαρά

Οδυσσέας / Πολυμήστωρ: Σωκράτης Αλαφούζος 

Αγαμέμνων: Γιάννης Ασκάρογλου

Πολυξένη:  Αναστασία Πλελλή

Ταλθύβιος:  Αχιλλέας Βατρικάς

Πολύδωρος: Ηρώ Λέφα 

Θεράπαινα: Μαρία Τζανουκάκη

Χορός: Ιφιγένεια Καραμήτρου, Ηρώ Λέφα, Θεοδώρα Ντούσκα, Νατάσα Παπαδάκη, Ανθή Σαββάκη, Δήμητρα Ταρούση, Μαρία Τζανουκάκη

Φωτογραφίες παράστασης/σχεδιασμός εικαστικών: Περσεφόνη Μίχου

Αφίσα παράστασης: Stephanie Okuda

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ του SRT

Tον Μάρτιο του 2018, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του SRT Rush Rehm οδήγησε τους σπουδαστές Κλασσικών Σπουδών του Stanford σε ένα ταξίδι στην Αργολίδα. Τον Μάιο συμμετείχε στο συνέδριο «Euripides – the Innovator, part III» στην Gardzienice στην Πολωνία, όπου μίλησε για τα θέματα του γάμου, της θυσίας και του θανάτου στα έργα του Ευριπίδη.

Στα τέλη Μαΐου έδωσε διάλεξη στους σπουδαστές Θεατρικών και Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, πάνω στο θέμα της θεατρικής παράστασης του SRT.

Στο πλαίσιο του Καλοκαιρινού Φεστιβάλ στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ημερίδες και συμπόσια, προβλήθηκαν οι ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη Ήλεκτρα, Τρωάδες, Ιφιγένεια.

Το Stanford Repertory Theater (SRT)

Το SRT παρουσιάζει παραστάσεις στην κοινότητα του Στάνφορντ και στην Καλιφόρνια όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εστιάζει σε απαιτητικά έργα, τα οποία προσεγγίζει με φρέσκια ματιά και με βαθιά κατανόηση του κειμένου. Προσφέρει στους σπουδαστές του Πανεπιστημίου την ευκαιρία να συνεργαστούν με επαγγελματίες του θεάτρου.

Το SRT έχει εξελιχθεί σε βραβευμένη ομάδα χάρη στις πολυάριθμες συνεργασίες με καλλιτέχνες διεθνώς.  Στη χώρα μας, η  παράσταση The Wanderings of Odysseus ταξίδεψε με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Κατερίνας Ζαχαρία που συνεργάστηκε με το SRT και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και διοργάνωσε σειρά εργαστηρίων και σεμιναρίων από έγκριτους καθηγητές του Πανεπιστημίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο της Πράξης με τίτλο ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: «Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» χρηματοδοτούμενης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» του ΕΣΠΑ 2007-2013, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Εισιτήρια

Γενική είσοδος: 12 ευρώ 

Άνεργοι/ΑμΕΑ/Πολύτεκνοι: 10ευρώ

Φοιτητικό/Μαθητικό: 6 ευρώ


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος