Μεσαίωνας revisited

Θοδωρής Τσοκανής

Τα μαθες φιλενάδα; Δεν στα πα; Κάθε μέρα συγκλίνει και συμφωνεί μαζί μου ότι ζούμε στο Μεσαίωνα – και όχι, δεν έχει να κάνει μόνο με το παγκόσμιο κοινωνικοπολιτικό χάρτη, δεν έχει να κάνει με Brexit, Putin, Trump και χίλια όσα συμβαίνουν εκεί στα εξωτερικά, έχει να κάνει με μας εδώ, έχει να κάνει με ανθρώπους μορφωμένους, ανθρώπους που έχουν δώσει όρκο.

Στην υπέροχη Σάμο θα σε πάω λοιπόν, όπου οι αναισθησιολόγοι αρνούνται τις υπηρεσίες τους στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν έκτρωση γιατί είναι αντίθετο στην ηθική τους. Βάζουν λοιπόν οι φίλοι – τι φίλοι, αδερφοί – αναισθησιολόγοι πιο ψηλά την επιλεγόμενη ηθική τους από το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στο τι θα κάνει με το σώμα της. Διότι βλέπεις δεν είναι όλες οι γυναίκες έτοιμες να γίνουν μανούλες, κάποιες φορές οι συνθήκες δεν ευνοούν, κάποιες άλλες ήταν θύματα απροσεξίας, κάποιες φριχτές ήταν θύματα βιασμού και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Και δεν με αφορά. Όπως και δεν αφορά κανέναν για τις αποφάσεις οιουδήποτε εφόσον δεν βλάπτει κάποιον άλλον. Ούτε καν τον αναισθησιολόγο.

Όμως οι αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο στη Σάμο την υπέροχη που ήμουν φαντάρος το μακρινό 1992 και την αγαπώ πολύ, θεωρούν εαυτούς ως θεματοφύλακες ηθικής. Εκείνοι και χιλιάδες άλλοι που τους υποστηρίζουν. Αυτό λοιπόν, με τα πανηγύρια και τα σκηνώματα, με τα χαστούκια και τις τσιρίδες δείχνει τη μεσαιωνική κατάσταση που ζούμε.

Όπως και τα έργα της ΕΥΔΑΠ. Τα έργα που έρχονται και σκάβουν μια τρύπα κάτι τύποι ξεχασμένοι απ το Θεό (σαν τις αεροσυνοδούς της British Airways), που ενώ θα πρεπε να τρώνε τη σύνταξή τους στα καφενεία, ή στα κότερα – ανάλογα τη σύνταξη – είναι στους δρόμους και σκάβουν λίγο τη μια μέρα, λίγο πιο πολύ την επόμενη, εξαφανίζονται καμιά βδομάδα με την τρύπα ανοιχτή, έχει γεμίσει πάλι η τρύπα χώματα, σκουπίδια και φύλλα και την ξανασκάβουνε, μετά βάζουν μισή σουλήνα και με τούτα και με κείνα έχει παρέλθει το τρίμηνο και η τρύπα με τη μισή σουλήνα μένει έτσι να χάσκει σα στόμα με ένα δόντι, βάζουν και κάτι κορδέλες της κακιάς συμφοράς τις οποίες τις παίρνει ο αέρας και από θαύμα μόνον δεν θρηνούμε θύματα και μια μέρα, βροχερή συνήθως, αποφασίζουν να την κλείσουν την τρύπα και να της ρίξουν και τσιμέντο υγρό και να φύγουν και να πάει κάποιο βλαμένο να χαράξει στο τσιμέντο Τ+Α=LFE ή κάτι παρόμοιο και να μείνει εκεί μέχρι να θυμηθούν ότι ξέχασαν το κομπρεσέρ μέσα στην τρύπα και πιέζει τη σουλήνα και να την ξανανοίξουν.

Και όσο καιρό το χάος είναι ανοιχτό δεν μπορείς να περάσεις, δεν μπορείς να παρκάρεις, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο από το να βλαστημάς με χάρη στη θέα της.

Εν τω μεταξύ, μαθαίνω ότι ο Αλέξης θα φορέσει γραβάτα. Κι αυτό γιατί είχε πει ότι όταν τα πράγματα – στην Ψωροκώσταινα – θα πάνε καλύτερα θα φορέσει γραβάτα. Και ψηφίζουν όλοι χαρωπά το μνημόνιον νάμπερ φορ (4). Άντε βρε, και στο 5ο θα σου στείλω εγώ απ' τη συλλογή μου να βάλεις παπιγιόν να το γιορτάσουμε!


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος