Point Of View

Ο Αυτόχειρας – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Μια γυναίκα από την εμβρυική έως την ενήλικη ζωή, ταλανίζεται ανάμεσα στην πραγματικότητα των άλλων και την εσωτερική της αλήθεια. Όταν το δίπολο πολώνεται επιλέγει την δραματική φυγή από την πραγματικότητα και την βίαιη απόδραση από τη ζωή.

Η κ. Βασιλείου συλλαμβάνει και σκηνοθετεί μια παράσταση – γροθιά στο στομάχι, με καταιγιστικούς ρυθμούς και έντονη την παρουσία του σώματος στην πιο ειλικρινή του μορφή. Κατορθώνει να συγκεράσει το πραγματικό και το ιδεατό σε μια προσέγγιση που, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα ζήλευε η Σάρα Κέην. 

Επί σκηνής, οι δύο ερμηνεύτριες, αναπτύσσουν και ακολουθούν με γραμμική συνέπεια τους δύο χαρακτήρες που φαινομενικά διαφέρουν, ενώ στην ουσία είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Εκπληκτικές αμφότερες στις σκηνές της νοσηλείας αλλά και στον χορό με τις μάσκες. Ο βαθμός δυσκολίας των ερμηνειών τους, ειδικά στο τεχνικό κομμάτι λόγω του εξαιρετικού αλλά πολύ απαιτητικού φωτιστικού σχεδιασμού υπήρξε μέγιστος, παρά ταύτα, ήταν αψεγάδιαστες. 

Παρά την ύπαρξη σημαντικών κειμένων που υποστηρίζουν δραματουργικά την παράσταση, η σωματικότητα και η μιμική τέχνη αποτελούν την βάση του οικοδομήματος του «Αυτόχειρα». Ο λόγος όταν συμβαίνει, αποτελεί την αστική συνθήκη η οποία πυροδοτεί ακόμη περισσότερο την σωματική δραστηριότητα. Εκ των υστέρων, φρονώ ότι το ακατάπαυστο μουρμούρισμα της κ. Βασιλείου και ο βιασμένος ακατανόητος λόγος της, στάθηκε πιο κοντά στην πρόθεση του έργου από τα επιλεγμένα αποσπάσματα. 

Μια από τις πιο άρτιες παραστάσεις τόσο σε ερμηνευτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, με μουσική επιμέλεια και πρωτότυπη μουσική (“To fear and Love U” Φίλιππος Περιστέρης) που είναι κρίμα να μην επαναληφθεί. 

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Βάσια Βασιλείου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Τσούκας

Κείμενα εμπνευσμένα από: Σταύρος Σταυρόπουλος, Αρθούρος Ρεμπώ, Σάρα Κέιν, Τζιμ Μόρισσον, Λούλα Αναγνωστάκη, Βάσια Βασιλείου

Sound Design Έναρξης: Νεκτάριος Μεϊντάνης – Martian Arts

Composing and Programming: Αλέξανδρος Πάντζος

Ήχος – Φωτισμός: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου, Βάσια Βασιλείου

Μουσική Σύνθεση To fear and Love U: Φίλιππος Περιστέρης

Φωτογραφία:  Έλλη Σασσαγιάννη – Ellie Art Photography

Επί Σκηνής:  Βάσια Βασιλείου, Ευγενία Μωράκη

Διάρκεια: 60 λεπτά


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος