Point Of View

O Επιθεωρητής, οι ερωτευμένοι γορίλλες και η Νεκρή Νύφη

Νάγια Παπαπάνου

Μια ξεχωριστή παράσταση του «Επιθεωρητή» του Γκόγκολ, παρουσιάζουν «Οι Επισκέπτες», μία από τις δύο θεατρικές ομάδες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πολυπληθής ομάδα – 23 άτομα - , τελεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπό την καθοδήγηση του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Μικιού.

Μια επαρχιακή πόλη αναστατώνεται από την επικείμενη επίσκεψη του Επιθεωρητή. Όταν ένας νεαρός άγνωστος διαμαρτύρεται για την εξυπηρέτηση του ξενοδοχείου που διαμένει, ξεκινά ένας ξέφρενος αγώνας από όλους να τον κατευνάσουν. Ευτυχώς όλα βαίνουν καλώς ώσπου, μια ‘πρόταση γάμου’ μετά, τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Μια όμορφη, εύρυθμη παράσταση, με έντονα στοιχεία φάρσας και κλοουνερί. Ο κ.Μικιός έχει δώσει άριστες βάσεις σωματικού θεάτρου, γεγονός που φαίνεται σε κάθε σκηνή και διά - δράση των νεαρών ερμηνευτών. Χάρις στην ιδιαίτερα αναπτυγμένη τεχνική της κλοουνερί και της ισορροπημένης χρήσης του γκροτέσκο, δεν υπάρχει σκηνή που να μην προκαλεί από ευθυμία έως γέλιο. 

Μέσα στην διάρκεια του έργου δύο σκηνές, πραγματικά ξεχωρίζουν για την σκηνοθεσία, την συνέπεια και πειθαρχία των ερμηνευτών: η ερωτική σκηνή της συζύγου του επάρχου με τον επιθεωρητή και το φινάλε της παράστασης. Και οι δύο σκηνές, φέρνουν μια φρέσκια ματιά κι αναδεικνύουν το έργο του Γκόγκολ, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτουν την άριστη εκπαίδευση των συντελεστών τόσο στις ξεχωριστές τεχνικές όσο και στη καλλιέργεια της εμπιστοσύνης προς εαυτόν και αλλήλους.

Μια αξιόλογη και απολαυστική παράσταση που αν και αφορά στα ρωσικά ήθη του 19ου αιώνα, δυστυχώς έχει πολλά κοινά με την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. 


Στοιχεία Παράστασης

Σκηνοθεσία : Μικιός Δημήτρης 

Μουσική Σύνθεση : Κουτσιαράς Μιχαήλ Γεράσιμος 

Βοηθός : Αναγνωστοπούλου Χριστίνα

Παίζουν : Αντόν Αντόνοβιτς Κβόσνικ-Ντμουχανόφσκι (Έπαρχος):  Μπαλοτής Χρήστος, Γραμματέας έπαρχου: Παπαχρήστου Βίκυ, Άννα Αντρέγιεβνα (Σύζυγος): Ορφανίδη Στέλλα, Μαρία Αντόνοβνα (Κόρη) :Καλτσά Ιωάννα, Λουκία Λούκιτς Χλοπόφ (Επόπτης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων): Δαλακλή Κρίνα, Παπανικολάου Ιοκάστη, Αμός Φιοντόροβιτς Λιάπκιν – Τιάπκιν (Δικαστής): Αλαβάνου Ελεάννα, Κούστα Αγγελική, Αρτεμί Φιλίποβα Ζεμλιάνκα (Επίτροπος κοινωφελών ιδρυμάτων): Τσακλίδου Ελένη, Ιβάν Κουσμίτς Σπιόκιν (Διευθυντής του ταχυδρομείου): Δημόπουλος Σταύρος, Θεοδωρή Μυρσίνη, Πιότρ Ιβάνοβιτς Μπομπτσίνσκι : Αγαπίου Νέδη, Πιότρ Ιβάνοβιτς Ντομπτσίνσκι : Λυσανδρόπουλος Θανάσης, Ιβάν Αλεξάντροβιτς Χλιεστακόφ (Επιθεωρητής): Εγγλέζος Γιάννης, Οσίπ : Βαβανού Μαριάννα, Τσιούγκος Κωνσταντίνος, Καμαριέρης και Γυναίκα του Σιδερά : Δουλφή Δήμητρα, Γυναίκα του Σιδερά και Γυναίκα του Κορόμπκιν : Δημοπούλου Ειρήνη, Μίσκα και Έμπορος Α’: Καρβούνης Αναστάσης, Αβντόντια και Έμπορος Β’: Παρασκευοπούλου Σοφία

Παραστάσεις: 

19 Μαΐου 2016 : Πάτρα, στα πλαίσια του  13ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Φοιτητικού θεάτρου

28, 29 Μαΐου 2016: Συνεδριακό Αμφιθέατρο Γ.Π.Α.

30, 31 Μαΐου και 6 Ιουνίου 2016: Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος