Ο μικρός Χίτλερ - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Είδα ένα όνειρο χθες βράδυ… ο μικρός Ντολφίν επισκέφθηκε το τσίρκο του Προφέσορα. Το θηρίο ξεχύθηκε στη σκηνή και άλλαξε θέση με τον θηριοδαμαστή, ξανά και ξανά και ξανά. 

Στην μυθοπλαστική, εξόχως ενδιαφέρουσα συνθήκη, όπου ο Φρόυντ συναντά τον Χίτλερ, όλα φυσικά μπορούν να συμβούν! Η προσέγγιση των Μιχελή και Χριστοδούλου, ξεκλειδώνει με τέχνη, τεχνική και φαντασία την πόρτα  της ψυχανάλυσης σε μια παράσταση role playing υψηλής αισθητικής. 

Το κείμενο του Arnold Bernfeld, φύσει και θέσει ασκεί μια ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη κριτική στην ίδια την ιδέα της ψυχανάλυσης μέσα από μια «σωκρατική» διαλεκτική ανάμεσα στον μικρό Αδόλφο και τον Σίγμουντ. Η δραματική αναπαράσταση του κειμένου απογειώνει την δραματουργική αξία του, και πλάθει έναν παράλληλο κόσμο όπου ο φόβος είναι αποδεκτός, και το άγνωστο είναι μια πραγματικότητα που δεν χρειάζεται να αναιρέσουμε αλλά να αποδεχθούμε. 

Το προσεγμένο και απόλυτα εναρμονισμένο στην σκηνοθετική προσέγγιση σκηνικό του Γιάννη Θεοδωράκη, σε συνδυασμό με την σχεδόν χιτσκοκική φωτιστική συνθήκη του Σάκη Μπιρμπίλη προσθέτουν καλλιτεχνική αξία σε μια παράσταση η οποία ούτως ή άλλως έχει απογειωθεί από τους ερμηνευτές της. Υπάρχουν στιγμές που οι σκιές στον τοίχο κλέβουν την παράσταση ενώ η μουσική του Χαράλαμπου Γωγιού σε μεταφέρει σε ένα περιοδεύον τσίρκο ή καλύτερα Freak Show όπου αντί για την γυναίκα με το μούσι, έχεις το αγόρι με το μουστάκι και την παρανοϊκή μεγαλομανία. 

Το δίδυμο των ερμηνευτών έχει μια εξαιρετική χημεία, καθώς η ενέργεια και το ‘νεύρο’ του Γιώργου Χριστοδούλου έρχεται να συμπληρωθεί από την νηφαλιότητα και εσωτερικότητα του Γεράσιμου Μιχελή. Ειδικά ο Μιχελής, επιτυγχάνει με εκπληκτική άνεση την προβολή του χαρακτήρα του Φρόυντ στην πάροδο του χρόνου των επαναλαμβανόμενων συνεδριών και την κλιμακούμενη κόπωση ενός ήδη ηλικιωμένου άντρα. 

Δεδομένου ότι αμφότεροι έχουν τον διπλό ρόλο του σκηνοθέτη – ερμηνευτή, χαίρουν επαίνου και συγχαρητηρίων καθώς η σκηνοθετική αρτιότητα συναγωνίζεται την ερμηνευτική και ανεβάζει υψηλά τον πήχη για κάθε μελλοντική παράσταση αυτού του έργου. 

Στοιχεία Παράστασης

Μετάφραση: Ευαγγελία Νάνου, Σκηνοθεσία: Γεράσιμος  Μιχελής, Γιώργος Χριστοδούλου, Σύμβουλοι κειμένου: Χριστόφορος Λιοντάκης, Αριστοτέλης Χαϊτίδης, Δραματουργική επεξεργασία: Σέβη Ματσακίδου, Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης, Κοστούμια: Τίνα Τζόκα, Μουσική Χαράλαμπος Γωγιός, Επιμέλεια Κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Προϊστάκη

Παίζουν: Γεράσιμος Μιχελής, Γιώργος Χριστοδούλου

Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κεντρική Σκηνή, Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος, 2109212900

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη, 21:15 ( μέχρι 10.1.2017)  

Εισιτήρια: 13€, 10€ Φοιτητικό – Ανέργων


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος