Agenda Theater

O Faux Dario είναι πολύ αληθινός...

Γιάννης Αντωνόπουλος

Πηγή και κινητήρια δύναμη αυτής της καλογραμμένης κωμωδίας είναι το "Ελεύθερο Ζευγάρι" των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε*.

Γυρίζοντας από μια παράσταση του "Ελεύθερου Ζευγαριού" ένα πραγματικό ζευγάρι αποφασίζει να βγάλει όλα τα απωθημένα της κοινής τους ζωής. Η αφορμή κι η έμπνευση μπορεί να είναι το θεατρικό έργο, αλλά η Μάρα κι ο Δημήτρης ζουν στο σήμερα, κοροϊδεύουν ή επαινούν γνωστά ονόματα της εγχώριας ή διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής (εν ζωή ή απόντες) κι αποσφραγίζουν μέσω του καβγά τους ότι τους προβλημάτιζε αλλά δεν το άφηναν να βγει. 

Η αγάπη δεν είναι ποτέ δεδομένη, πρέπει να αποδεικνύεται και να τροφοδοτείται καθημερινά από τις πράξεις. Όταν αυτές οι πράξεις γίνονται προς άλλες κατευθύνσεις η έκρηξη αργά ή γρήγορα θα έρθει. Οι αλήθειες και τα ψέματα, τα πάθη και τα λάθη πετάγονται με ορμή από τον ένα στο πρόσωπο του άλλου.

Με ένα πολύ γρήγορο ρυθμό και ένα καλό κείμενο οι 2 ηθοποιοί δεν σε αφήνουν καθόλου να χαλαρώσεις αλλά θέλεις να συμμετέχεις όλο και περισσότερο ως την ολοκλήρωση αυτής της αψιμαχίας. Το πηγαίο γέλιο που βγαίνει από τις περισσότερες συζητήσεις τους, εναλλάσσεται ευρηματικά κάποιες στιγμές από ψυχαναλυτικές συνεδρίες φέρνοντας στο μυαλό ταινίες του Γούντυ. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις "πεθερές", οι σπόντες σε ερωτικό, μορφωτικό, κοινωνικό κι ότι επίπεδο μπορεί να φανταστεί κανείς του ενός προς τον άλλο, συντελούν στο πλήρες "ξεγύμνωμα" και ίσως στην πρώτη φορά που κοιτά κατάματα ο ένας τον άλλο σύντροφο. Μπορεί το κωμικό στοιχείο να είναι κυρίαρχο αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για καταστάσεις που είναι αληθινές, σημερινές και μπορεί να έχουν τύχει σε όλους μας. 

Το "Ελεύθερο Ζευγάρι" έχει τραγική κατάληξη. Άραγε ο Δημήτρης και η Μάρα θα έχουν την ίδια μοίρα με αυτό; Η Στέλλα Τσουτσάνη κι ο Γιάννης Τσούκας ζωντανεύουν με τον καλύτερο τρόπο το κείμενο του Βαγγέλη Δουκουτσέλη προσφέροντας μια πραγματικά απολαυστική παράσταση που αξίζει να δείτε.

*Ο Ντάριο Φο (24 Μαρτίου 1926 — ) είναι Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ευθυμογράφος, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης και συνθέτης. Πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997. Χρησιμοποιεί τεχνικές της κομέντια ντελ' άρτε και συνεργάζεται στενά με τη σύζυγό του Φράνκα Ράμε.

Κείμενο – Σκηνοθεσία : Βαγγέλης Δουκουτσέλης

Βοηθός Σκηνοθέτη - Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Πισκιτζής

Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μοσχανδρέου (One inch photo studio)

Artwork: Κατερίνα Δαμιανάκου

παίζουν:

Στέλλα Τσουτσάνη

Γιάννης Τσούκας

ακούγονταιοι:

Βαγγέλης Δουκουτσέλης

Δέσποινα Πολυκανδρίτου

Ευτυχία Φαναριώτη

από Τετάρτη 14/10

και κάθε Τετάρτη

στις 20:30.

Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο.

Είσοδος 10€ (με κρασί ή μπύρα)

Πληροφορίες – Κρατήσεις 6980453985


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος