Περί πολλού (ποτού)

Κωστής Γωγιός

Θυμάσαι εκείνες τις φορές που είχες μεθύσει τόσο πολύ που την άλλη μέρα σου εξιστορούσαν τι έκανες και έλεγες; Σηκώνεσαι, διαπιστώνεις ότι το στόμα σου είναι σαν τσαρούχι (πιθανότατα μυρίζει κιόλας σαν τσαρούχι που έβγαλε όλη την επανάσταση του ’21) και παίρνεις α) οποιοδήποτε παυσίπονο μπορείς να βρεις με μισόκλειστα μάτια και β) τηλέφωνο κάποιον από τους χτεσινοβραδινούς συμπότες σου με την ελπίδα να μην έχεις ξεφτιλιστεί πολύ. Το hangover περιλαμβάνει 2 δόσεις πονοκεφάλου, 1 δόση ανεξήγητης ντροπής ακόμα και χωρίς να έχεις κάνει κάτι, 2 δόσεις υπόσχεσης ότι «δεν ξαναπίνεις τόσο» και όλα αυτά καλά ανακατεμένα στο στομάχι σου. Αν οι φίλοι σου είναι καλοί άνθρωποι θα σε έχουν αποτρέψει από διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις. Αν όχι, θα το διαπιστώσεις βλέποντας στην καλύτερη μαζί τους το βίντεο με τα ξεφτιλίκια σου, στη χειρότερη λαμβάνοντας ένα link με το video στο Youtube και τίτλο σε greeklish που περιλαμβάνει τα tags “methysmenos, dentokaneauto, xeftila”.

Μεταφερόμαστε νοερά στα Χανιά όπου μαθαίνουμε ότι κάποιος άντρας έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ πήρε τηλέφωνο την Πυροσβεστική για να τους αναφέρει ότι έχει χαθεί και δεν ξέρει που βρίσκεται. Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς πως του ήρθε να πάρει την Πυροσβεστική για να τον βοηθήσει να πάει σπίτι του, αλλά σίγουρα θα ήθελα να ακούσω τον διάλογο του νεαρού με τον υπάλληλο του τηλεφωνικού κέντρου. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση από άνδρες τόσο της Πυροσβεστικής όσο και της Αστυνομίας για να βρουν τον νεαρό κάπου στο κέντρο των Χανίων, μιας και δεν ήξερα να τους εξηγήσει που ακριβώς είναι. Καλά αυτό εγώ το έχω και ξεμέθυστος «Τι; Έκλεισαν τον δρόμο που παίρνω καθημερινά; Ας κάτσω σαν τον Κοντορεβυθούλη περιμένοντας να βρω τα ψίχουλα που πέταξα ή το άσπρο αυτοκίνητο που έβαλα σημάδι».

Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε το πρωί από συγγενή του νεαρού ότι βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία του (λες και τους ένοιαζε το δεύτερο έχοντας γυρίσει όλα τα Χανιά βραδιάτικο). Έχω κάνει εικόνα την σκηνή με τον αδερφό του νεαρού να παίρνει το κινητό του σε μια προσπάθεια να σώσει καταστάσεις: «Κάτσε να δω που έστειλε ο ηλίθιος, έτσι χάλια που ήταν. 5 κλήσεις στην Τασία, 2 μηνύματα στην Μαρία (Μδρδι σ΄αφαεεώ ασσκόμωα=Μαρία σ’αγαπώ ακόμα και ένα γηξγξ όταν πήγε να δει γιατί δεν απαντά η Μαρία).Μία κλήση στο 199. Μια κλήση σε εμένα. Ώπα, τι 199; Ρε είσαι βλαμμένος; Ξύπνα! Στην πυροσβεστική πήρες τηλέφωνο ρε κόπανε;». «Ναι κυρία Νικολούλη μου, ξεβαφτείτε δεν θα βγείτε στον αέρα, βρέθηκε ο κανακάρης μου! Είχε πιει λίγο παραπάνω ο γλυκός μου». 

Υπάρχουν μέρες που καλώς ή κακώς έχεις πάει στη δουλειά με το αλκοόλ να κυλάει ακόμα στις φλέβες σου, τα μάτια σου κόκκινα και τους ήχους να μοιάζουν τόσο δυνατοί. Αυτές τις μέρες είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν όλα τα προβλήματα και εκεί που υπολόγιζες ότι θα πας σπίτι νωρίς να κοιμηθείς λίγο και να ισιώσεις, τότε είναι που θα γίνει το έκτακτο meeting με παρευρισκόμενο σχεδόν τον ίδιο τον Θεό. Προσπαθείς να καταφέρεις να μην μυρίζεις πολύ σαν αποστακτήριο και να κρατήσεις τα μάτια ανοιχτά με τη βοήθεια καφέδων και τροφών με ζάχαρη μπας και βγάλεις την μέρα.

Η Maria Caya, δασκάλα σε σχολείο της πόλης Janesville του Wisconsin, πήγε μεθυσμένη στη δουλειά της (φαντάζομαι τον πονοκέφαλο από το hangover με τη βοήεθα των τσιριχτών φωνών των παιδιών). Εκείνη την ημέρα το σχολείο πήγε εκδρομή και η δασκάλα κατάφερε να λιποθυμήσει στην εξωτερική τουαλέτα ενός καταστήματος. Την δασκάλα μετέφερε συνάδελφος της στο νοσοκομείο για τις απαραίτητες πλύσεις τόσο στομάχου όσο και της ίδιας, καθώς φαντάζομαι ότι η τουαλέτα ενός βενζινάδικου δεν είναι και το πιο καθαρό μέρος στον κόσμο. 

Μετά το περιστατικό η δασκάλα μήνυσε την πόλη του Janesville γιατί η έρευνα για το περιστατικό δεν διεξήχθη με σωστό τρόπο και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος έγιναν γνωστά σε τρίτους, χωρίς την έγκριση της. Οι εξετάσεις αίματος εμπίπτουν στο ιατρικό απόρρητο, αυτό γνωστοποιήθηκε σε ανθρώπους πέραν των γιατρών του νοσοκομείου και το Δημοτικό συμβούλιο της πόλης συμφώνησε στο να δοθούν 5,5 εκατομμύρια δολάρια ως συμβιβασμός και να αποσυρθεί η μήνυση. Ας ανακεφαλαιώσουμε: Μια δασκάλα επιφορτισμένη με την φροντίδα μικρών παιδιών πήγε μεθυσμένη στη δουλειά της, γλίτωσε τον πονοκέφαλο από τις φωνές των μικρών, έριξε τον υπνάκο της (έστω στο πάτωμα της τουαλέτας) και πήρε και μερικά εκατομμύρια. Κοίτα να δεις λεφτά που έχω χάσει όλα αυτά τα χρόνια…


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος