Proof – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο κήπος του σπιτιού είναι στρωμένος με φύλλα, τα έπιπλα κήπου ελαφρώς παραμελημένα, ένας άνδρας με λευκό κοστούμι, κρατώντας σαμπάνια και ένα μικρό καπκεικ με κεράκι κάνει έκπληξη στην νεαρή Κάθριν που κοιτά το παλιό οικογενειακό άλμπουμ. Ο πατέρας της, ο Ρόμπερτ θυμήθηκε τα γενέθλια της. Ο Χαλ απολογείται για την καθυστερημένη αποχώρηση του, τα τετράδια του πατέρα της πρέπει να μελετηθούν. Ποτέ δεν ξέρεις αν ο Ρόμπερτ παρά την πνευματική του κατάσταση τα τελευταία πέντε χρόνια, κατόρθωσε να γράψει μια απόδειξη. Η κηδεία του είναι αύριο. Ποιος της έφερε τη σαμπάνια και το καπκεικ;

Ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί το έργο του Ντέιβιντ Όμπερν “Proof”, ένα έργο πολυβραβευμένο και ευρύτερα γνωστό στο κοινό από την κινηματογραφική του μεταφορά. Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά, προσωπικά φρονώ ότι ακολουθεί μια κινηματογραφική λογική, ακόμα και στα ρακόρ του φροντιστηρίου. Υπάρχει μια ολοκλήρωση σκηνών τέτοια που σε παραπέμπει σε κινηματογραφικά καρέ. Εντούτοις αυτό διόλου υπονομεύει τις ερμηνείες αλλά και την ατμόσφαιρα που μεταφέρεται στον θεατή. 

Ο Χρήστος Βαλαβανίδης στον ρόλο του Ρόμπερτ είναι συγκινητικός χωρίς όμως να χάνεται το σπιρτόζικο του ρόλου του, καθώς παραδίδεται στην αποδόμηση που βιώνει λόγω της ασθένειας. Η Άννα Ελεφάντη, που υπογράφει και την μετάφραση του κειμένου, είναι πάρα πολύ καλή στο ρόλο της νευρωτικής και ψυχαναγκαστικής αδελφής. Το νεαρό δίδυμο Ελέανα Στραβοδήμου και Χρήστος Καπενής είναι σαρωτικοί ειδικά στις σκηνές που αλληλεπιδρούν, προκαλώντας έντονα συναισθήματα από γέλιο έως λύπη. 

Από την αρχή ως το τέλος η Κάθριν και ο Χαλ αναζητούν μια απόδειξη, μια απόδειξη που μπορεί να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των πανεπιστημίων για τον Χαλ. Όμως η Κάθριν αν και έχει βρει αυτή  την απόδειξη, αναζητά μια πιο δύσκολη, καθώς αυτή δεν βρίσκεται στο πεδίο των μαθηματικών: την απόδειξη της Εμπιστοσύνης. Φρονώ ότι αυτό είναι και ο κεντρικός άξονας αυτής της πολύ αξιέπαινης παράστασης, η ανάγκη να εμπιστευτείς τον εαυτό σου σε κάποιον άλλο και κυρίως η ανάγκη να εμπιστευτείς ο ίδιος τον εαυτό σου. 

Proof, μια παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσετε.

Στοιχεία Παράστασης

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος