Point Of View

Στα Σκοτεινά - Making Movies – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Οκτώ ιστορίες για τα μυστικά επιτυχίας και αποτυχίας, τα τραύματα, την απώλεια και την ζωή. Πλάνα κοντινά, αμόρσες, αμερικέν, αφηγήσεις, γκαγκ και τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί μεταμορφώνουν και μεταμορφώνονται μπροστά και πίσω από την κάμερα, πάνω και κάτω από την σκηνή. 

Το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου Bedtime Stories, παίρνει μια κινηματογραφική τροπή καθώς η κάμερα απαθανατίζει τους Λάζαρο Βαρτάνη, Ευθύμη Γεωργόπουλο, Θανάση Ισιδώρου και Παναγιώτη Νάτση να εξιστορούν «γυμνοί» on camera σκοτεινά μυστικά και τραύματα. Χωρίς σκηνικά αντικείμενα, χωρίς θεατρικά κοστούμια, τέσσερις ηθοποιοί με εφόδιο την ερμηνευτική τους δεινότητα και μια κάμερα, επιβάλλουν και επιβάλλονται μέσα από την τόλμη του λόγου και της υποκριτικής. 

Συχνά, κινηματογραφικές τεχνικές ή αισθητικές χρησιμοποιούνται στο θέατρο. Στην προκειμένη παράσταση του Θοδωρή Βουρνά, «Στα Σκοτεινά – Making Movies», η αίσθηση που εισπράττω είναι πως βρίσκομαι στα γυρίσματα ενός τολμηρού μονοπλάνου. Σαν να πρόκειται για την πρόβα πριν από την λήψη, όταν ακόμα οι τεχνικοί απλώνουν τα ατελείωτα μέτρα καλωδίων, ο διευθυντής φωτογραφίας δοκιμάζει τα φώτα και ο ηθοποιός προβάρει τον ρόλο του πριν ντυθεί και μακιγιαριστεί. 

Κάθε ιστορία, εμπεριέχει έναν ιδεαναγκασμό σχετικά με το σεξ, πως το χρησιμοποιούμε, πως μας καθορίζει, μας εξουσιάζει ή μας επιβάλλεται. Κάθε ιστορία εμπεριέχει μια ανατροπή, μια αλήθεια κι ένα ψέμα. Οι πρωταγωνιστές αυτής της παράστασης εκμεταλλεύονται στο απόλυτο αυτά τα στοιχεία και επιδίδονται σε έναν ασύλληπτο υποκριτικό χαμαιλεοντισμό. Σε αυτό το πρωτότυπο εγχείρημα, οι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι η ίδια η παράσταση. 

Στοιχεία Παράστασης

Κείμενο: Γιώργος Ηλιόπουλος, Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς, Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Σκηνογράφος: Σοφία Λεγάτου, Μουσική: Σωτήρης Καστάνης 

Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας, Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Τσιρογίαννης 

ΠΑΙΖΟΥΝ: Λάζαρος Βαρτάνης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Θανάσης Ισιδώρου, Παναγιώτης Νάτσης

Τεχνοχώρος CARTEL,  Αγ. Άννης & Μικέλη 4, Στ. Μετρό Ελαιώνας, T. 693-9898.258 (14.00-21.00)

Παραστάσεις: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 8:30 μμ (μέχρι 23 Μαρτίου)

Διάρκεια: 100 λεπτά

Εισιτήρια: 12 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος