Point Of View

Τουταγχαμών - Ταξίδι στην Αιωνιότητα

Boem Team

Το Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον «Ελληνικό Κόσμο» την έκθεση «ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ- Ταξίδι στην Αιωνιότητα». Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει πιστά αντίγραφα των ευρημάτων και των θησαυρών που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών. Στην πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα έκθεση μπορεί κάποιος να πάρει νοερά μέρος στην ανακάλυψη του ασύλητου τάφου του Τουταγχαμών από τον Βρετανό Howard Carter το 1922, να δει φωτογραφίες από την ανακάλυψη, να δει μια λεπτομερέστατη αναπαράσταση του τάφου με τα δωμάτια και τα ευρήματα όπως ακριβώς τα αντίκρισαν οι αρχαιολόγοι και να νιώσει το δέος που πρέπει να ένιωσαν όταν βρέθηκαν μπροστά στις μεγαλοπρεπείς σαρκοφάγους.

Στον χώρο της έκθεσης έχει κανείς τη δυνατότητα να δει τη στήλη της Ροζέτα με τις τρεις γραφές της που αποτέλεσε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, να μάθει πληροφορίες για τους θεούς των αρχαίων Αιγυπτίων και να δει από κοντά πως τους φαντάζονταν. Ο επισκέπτης θα μάθει επίσης για τις πεποιθήσεις των αρχαίων Αιγυπτίων για την μετά θάνατον ζωή, τις ταφικές συνήθειές τους, την ταρίχευση, τη διαδικασία αυτής και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, αλλά και να δει το αποτέλεσμα αυτής: τις μούμιες. Τα μεγαλοπρεπή εκθέματα της έκθεσης είναι πιστά αντίγραφα που κατασκευάστηκαν από έμπειρους τεχνίτες υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων: Σφίγγες, αγάλματα του Τουταγχαμών, του πατέρα του Ακενατών, της Νεφερτίτης, ο τάφος της Μάγια, λάρνακες, ο χρυσός θρόνος του, η ταφική του μάσκα και πολλά άλλα. 

Όποιος επισκεφτεί την έκθεση θα μάθει πληροφορίες για έναν από τους διασημότερους Φαραώ. Ο Τουταγχαμών βασίλευσε περίπου 9 χρόνια (1333-1323 π.Χ.), καθώς πέθανε σε ηλικία μόλις 18 χρόνων, χωρίς να είναι ξεκάθαρα τα αίτια του θανάτου του. Ο τάφος του βρίσκεται στην περίφημη «Κοιλάδα των Βασιλέων». Λόγω του ξαφνικού του θανάτου λέγεται ότι θάφτηκε σε θάλαμο που προοριζόταν για τον βεζίρη του. Η ιστορία του βασιλιά Τουταγχαμών παρέμεινε άγνωστη για χιλιάδες χρόνια, μέχρι την ανακάλυψη του τάφου του. Το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος τάφος που ανακαλύφθηκε ασύλητος, καθώς και τα χιλιάδες αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που βρέθηκαν μέσα σε αυτόν, μετέτρεψαν τον Τουταγχαμών σε έναν από τους διασημότερους Φαραώ της Αιγύπτου.

Ο χρυσός βασιλικός θρόνος, μια χρυσή άμαξα, η νεκρική μάσκα, η σαρκοφάγος του, έπιπλα και όπλα, όλα χρυσά ή επίχρυσα, που ανακαλύφθηκαν μαζί με τη μούμια του νεαρού βασιλιά προσέφεραν πολύτιμα στοιχεία για τη μελέτη της εποχής. Πολλά από αυτά τα ευρήματα που προκαλούν ακόμα δέος βρίσκονται στην έκθεση, με τα πρωτότυπα να βρίσκονται στο μουσείου του Καΐρου, του Λονδίνου και σε άλλα μεγάλα μουσεία. Ο θάνατος πολλών μελών της ομάδας του Κάρτερ λίγο μετά την ανακάλυψη του τάφου ενέπνευσε τον περίφημο θρύλο της «Κατάρας του Τουταγχαμών» και έδωσε τροφή σε άπειρα δημοσιεύματα, βιβλία, ακόμα και σε χολιγουντιανές ταινίες φαντασίας.

Την Παρασκευή είχαμε την τύχη να παραβρεθούμε στα εγκαίνια της έκθεσης και να δεχτούμε μάλιστα την ξενάγηση του υπευθύνου του μουσείου του Καΐρου. Μάθαμε γιατί πολλές βασίλισσες είχαν ονόματα όπως Νεφερτίτη ή Νεφερτάρι, τι σημαίνει πυραμίδα, γιατί μερικοί Φαραώ είχαν πυραμίδα και άλλοι μόνο τάφο, γιατί οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έχτιζαν τόσο μεγαλοπρεπείς τάφους και ταρίχευαν τους σημαντικούς ανθρώπους, τι πίστευαν για το σώμα και τη ψυχή, πόσο σημαντικός ήταν ο Νείλος, είδαμε προβολή για τις μούμιες και τον Ραμσή και αν και με την επίσκεψη μας μάθαμε πολλά, θα ξαναπάμε γιατί δεν χάνουμε την ευκαιρία να την δούμε άλλη μια φορά. Η ομάδα των μουσειοπαιδαγωγών του «Ελληνικού Κόσμου» θα πραγματοποιεί στο πλαίσιο της έκθεσης, σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινωθούν, εκπαιδευτικά προγράμματα, στα οποία τα παιδιά θα ανακαλύψουν στοιχεία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού, καθώς και οργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων. Τέλος, η έκθεση πλαισιώνεται με προβολές και εφαρμογές πολυμέσων (multimedia). 

Πως θα πάτε εκεί; Η έκθεση στεγάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο» που βρίσκεται στην Πειραιώς 254. Αν δεν πάρετε το αυτοκίνητο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 049 ή 914 και να κατεβείτε στη στάση «Καλών Τεχνών» ή να χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και να κατεβείτε στη στάση Καλλιθέα και να περπατήσετε για λίγα λεπτά. 

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, την πρόσβαση και τις ώρες λειτουργίας θα βρείτε εδώ.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος