Point Of View

Βέβηλος live @ Piraeus Academy

Κωστής Γωγιός

Μπαίνοντας στο Piraeus Academy το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου δύο πράγματα παρατηρούσες αμέσως: Τα διάφορα πανό που ήταν κρεμασμένα ολόγυρα και τον κόσμο που είχε γεμίσει από νωρίς το μέρος. Τα πανό, συνθήματα και αργότερα τα καπνογόνα βοηθούσαν στη δημιουργία «γηπεδικής» ατμόσφαιρας κι είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αρκετή ώρα πριν τη συναυλία, το Piraeus ήταν αρκετά γεμάτο και συνθήματα όπως «Το πάθος για την λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά» δονούσαν τον χώρο. Πάνω στη σκηνή δέσποζαν τα υπερυψωμένα decks με το κόκκινο αστέρι και το όνομα του Βέβηλου, αλλά και 2 βαρέλια με graffiti. 

Στις 21:15 ακούστηκαν τα πρώτα beats και scratches και ο Τσέκος με τον μπασίστα του και τον DJ έπαιξαν για 20 λεπτά. Με τη συνδρομή και του Anma ζέσταναν τον κόσμο, ο οποίος τους υποδέχθηκε θερμά, γούσταρε με την παρουσία τους (και ενός μασκοφορεμένου που έκανε την σύντομη εμφάνισή του στη σκηνή) και τους χειροκρότησε όταν κατέβηκαν. Στις 21:40 το πανό με τα μάτια που φαίνονται μέσα από το fullface που ανέβηκε έδειχνε ότι είχε έρθει η ώρα που όλοι περίμεναν. Βέβηλος επί σκηνής με τον Παράφρων να ξεκινάνε με τα «4 στοιχειά» και το Piraeus Academy να παίρνει φωτιά. «Ξύλο», καπνογόνα, τραγούδι από τον κόσμο κι έναν υπερκινητικό, οργισμένο Βέβηλο να οργώνει τη σκηνή και να εκτοξεύει ρίμες που καίνε. Ένα απλό «καλησπέρα Αθήνα» και συνέχισε ασταμάτητος με το «Φύλαγε με» και το «V4 Vevilos». Ο κόσμος δεν χρειαζόταν προτροπή για να ξεκινήσει το δικό του πάρτι κι οι ρίμες του Βέβηλου ξεσήκωναν το κοινό που έπαιζε ασταμάτητο ξύλο.      

Στα decks o DJ Magnum και ο MCD και στο πλάι του πότε ο «Μήτσος από Αριδαία», πότε ο Παράφρων («200 κιλά χιπ-χοπ ο τύπος» είπε ο Βέβηλος) και πότε κι οι δύο μαζί. Με την παρουσία του Παράφρων πάνω στη σκηνή ένιωθες ότι έβλεπες ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του low bap και πως θα ήταν ίσως οι Βαβυλώνα, αν δεν είχαν συμβεί όσα έγιναν. Ο Παράφρων, εκτός των άλλων, πέταγε και τις φαρμακερές ατάκες του ανάμεσα στα κομμάτια και έβαζε τις απαραίτητες δόσεις χιούμορ. Ο Βέβηλος έβαζε την (γνήσια) οργή και την φιτιλιά που χρειαζόταν το live για να πάρει φωτιά. Άλλωστε, ξέρεις ότι αυτά για τα οποία μιλάει τα έχει ζήσει στο πετσί του και είναι αληθινά. Κι οι δυο τους επί σκηνής ήταν ένα δίδυμο που ξεσήκωνε τον κόσμο είτε με τα καινούρια του Βέβηλου είτε με τα κομμάτια από την κοινή τους πορεία μέσα στα χρόνια και τους Βαβυλώνα. 

Ο Βέβηλος, εκτός από τους μόνιμους φίλους που τον συντροφεύουν πλέον στις συναυλίες (Τσέκος και Παράφρων), αυτή τη φορά είχε κι άλλους καλεσμένους: τον ΔΠΘ και ΛΕΞ. Ο ΔΠΘ βγήκε μετά τα πρώτα κομμάτια του Βέβηλου και παρουσίασε 3 κομμάτια του, ενώ ο ΛΕΞ έπαιξε την «Μουσική για Τσόγλανους» και άλλα 4 τραγούδια λίγο πριν το τέλος της συναυλίας. Νομίζω ότι και οι δύο έδειξαν την αξία τους και ο κόσμος, αν και ήταν φανερό ότι είχε έρθει να δει τον Βέβηλο, έδειξε ότι το αναγνωρίζει, τραγούδησε μαζί τους, πορώθηκε και τους χειροκρότησε. Το «Απλοί Άνθρωποι» του ΛΕΞ κόλλησε με την «Πολισμανία» από τον Βέβηλο και Παράφρων και το όλο Piraeus έμοιαζε με μπαρουταποθήκη έτοιμη να πάρει φωτιά. 

Ο Βέβηλος μπορεί να μην είναι πια ο πιτσιρικάς που ήταν στους Βαβυλώνα, αλλά μπορεί να περηφανεύεται ότι παραμένει πιστός στις αξίες και τα πιστεύω του. Νομίζω είναι πιο κατασταλαγμένος, αλλά σε καμία περίπτωση πιο ήρεμος και σίγουρα καθόλου βολεμένος. Με στίχους κοινωνικοπολιτικούς και βιωματικούς που στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, τις συνθήκες στις φυλακές, την αστυνομία, τους νεοναζί και όλα αυτά που καταπιέζουν την ελευθερία, όπως κι αν την εννοεί ο καθένας. Όπως είπε κι ο ίδιος «Κοίτα πόσους φίλους έχω εδώ απόψε. Κάποτε δεν με ήθελε κανείς. Το πλήρωσα όμως». Κι όντως το πλήρωσε. Πέρασε δύσκολα, αλλά μπόρεσε να ξανασταθεί στα πόδια του και ο κόσμος δείχνει ότι ανταποκρίνεται και του το ανταποδίδει. 

Ευχαρίστησε τους «καλεσμένους» του, αλλά και τον Δημήτρη Μεντζέλο, που δεν τραγούδησε, αλλά έδωσε το «παρών» στο live. Στο «Μήνυμα στο μπουκάλι» οι στίχοι πήραν σάρκα και οστά με τα καπνογόνα να έχουν την τιμητική τους κι η συναυλία έκλεισε στις 23:30 με το «Κράτα λίγο αγάπη (για το τέλος)» και το Piraeus Academy να φωτίζεται από τα εκατοντάδες sparklers που άναψαν.        

Setlist 

4 στοιχειά, Φύλαγε με, V4 Vevilos, Το βιβλίο των ηρώων του δρόμου, Παράφρων, Βέβηλος, Δρόμος, Εθισμός, Με λένε δρόμο, Άμεση δράση, Μίσος, Δωμάτιο με θέα, MCs μέχρι με τα μπούνια, Ooh la la la, Λευτεριά, Πολισμανία, Μήνυμα στο μπουκάλι, Όταν θα Φύγω, Κράτα Λίγο Αγάπη (Για το Τέλος) 

Photos by Vicky Vakali

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος