Point Of View

10.000 Days

Γιάννης Βλαχαντώνης

Το ομότιτλο τραγούδι από το album των Tool το 2006 έχει αναφερθεί ότι είναι αφιερωμένο στη μητέρα του τραγουδιστή Maynard James Keenan, την Judith Marie, η οποία έπαθε εγκεφαλικό το 1976, αφήνοντάς την παράλυτη και σε αναπηρικό αμαξίδιο για 27 χρόνια οπότε και πέθανε. 27 χρόνια είναι περίπου 10.000 ημέρες, ενώ το πρώτο μέρος του τραγουδιού “Wings For Marie” έρχεται ως ακόμα μία ένδειξη για την έμπνευση των στίχων.

10.000 μέρες είναι επίσης η ποσότητα χρόνου που χρειάζεται ο Κρόνος για να περιστραφεί γύρω από τον ήλιο, σημείωσε ο Keenan σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Loudwire. "Αυτός είναι ο χρόνος όταν είσαι είκοσι οκτώ, είκοσι εννέα χρονών όταν σου παρουσιάζεται η ευκαιρία να αλλάξεις και να υπερβείς τα κολλήματα που είχες μέχρι τότε. Να αφήσεις το φως της γνώσης και της εμπειρίας να φωτίσει αυτό που σε βάραινε, ας πούμε, και να αφήσεις το παλιό μοτίβο, αγκαλιάζοντας μια νέα ζωή. Είναι κάπως σαν την ιστορία του Νώε και την κοιλιά της φάλαινας (ο Νώε έφτιαξε την κιβωτό· τον Ιωανά τον κατάπιε η φάλαινα). Πνίγεσαι ή κολυμπάς σε αυτό το σημείο. Και πολλοί άνθρωποι δεν τα κατάφεραν. Ο Hendrix, η Janis Joplin, ο John Bonham δεν τα κατάφεραν. Ο Kurt Cobain δεν κατάφερε να περάσει την περιστροφή του Κρόνου του. Για εμένα, αρχίζοντας να αναγνωρίζω αυτά τα μοτίβα, ήταν πολύ σημαντικό να αρχίσω να κατασκευάζω τραγούδια που κατέγραφαν εκείνη την διαδικασία, ελπίζοντας ότι το δώρο που θα έδινα ήταν να μοιράσω αυτό το μονοπάτι και να ελπίζω ότι θα μπορούσα να βοηθήσω κάποιον να ξεπεράσει αυτό το σημείο’’.


Εκ των υστέρων, ο Keenan μετανιώνει που έβαλε τον προσωπικό του πόνο στο album. "Νομίζω ότι μάλλον το πιο χαζό πράγμα που έκανα στο 10.000 Days ήταν που έβαλα τόσο πολύ τον εαυτό μου εκεί όπως έκανα στα κομμάτια 'Wings for Marie (Part 1)' και '10.000 Days (Wings Part 2)’", εξήγησε. "Δεν θα ξανακάνω αυτό το λάθος. Πήρε πάρα πολλά από εμένα – πάρα πολλά συναισθηματικά, πνευματικά, σωματικά – όλη αυτή η σημειολογία. Εκείνα τα τραγούδια ήταν ευπαθή και παρερμηνευμένα, οι άνθρωποι τα αντιμετώπισαν επιπόλαια και απαξιωτικά. Δεν θα το ξανακάνω πια αυτό. Και τεχνικά, το 'Wings' είναι πολύ δύσκολο να βγει. Εάν κάποιος από εμάς είναι εκτός φόρμας, καταρρέει, γίνεται τραγικό και αυτό δεν είναι για εμένα το κατάλληλο τραγούδι για να καταρρεύσει. Είναι πολύ προσωπικό’’.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος