Point Of View

Αγάπης Αγώνας Άγονος - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο νεαρός άρχοντας της Ναβάρα αποφασίζει να αφοσιωθεί για τρία χρόνια στην μελέτη και την σπουδή. Αυστηρά ωράρια μελέτης, νηστείας και απομόνωσης από την κοσμική ζωή και κυρίως τις γυναίκες. Μαζί του ορκίζονται και τρεις φίλοι του, παρά τις ενστάσεις ενός εξ αυτών. Ο όρκος του νεαρού άρχοντα εκτείνεται και στους υπηκόους του και σ’ όλη την επικράτεια. Σύντομα θα επισκεφθεί την Ναβάρα η πριγκίπισσα της Γαλλίας, προκειμένου να της επιστραφεί η περιοχή της Ακιταίνης, μαζί με τις συνοδούς της. Ο άρχοντας της Ναβάρα, προκειμένου να μην επιορκήσει δε θα της επιτρέψει την είσοδο στο παλάτι, και θα την υποχρεώσει να παραμείνει στους αγρούς. 

Η παράσταση ξεκινά με ένα ερωτικό κυνηγητό γύρω από έναν ξυλοπόδαρο που κρατά ένα ρόδι, η ερωτική διάθεση και το αισθησιακό παιχνίδι θα διακοπεί από την γκροτέσκο απεύθυνση του νεαρού εραστή προς την όμορφη Ζακενέτα και την κλιμακούμενη αποφόρτιση της αισθαντικότητας. Κι έτσι μεταφερόμαστε από τον υπαινιγμό των θεατρικών συντεχνιών, την ύπαιθρο και τα ερωτικά παιγνίδια σε ένα ψηφιακό περιβάλλον που εικονίζει πολλές κυλιόμενες σκάλες σε προοπτική. Το ψηφιακό περιβάλλον της Ερατώ Τζαβάρα, σηματοδοτεί την εναλλαγή των σκηνών, με πλέον εντυπωσιακή αυτή του ελαφιού, όπου η κίνηση της εικόνας εναρμονίζεται με την μουσική του Βιβάλντι και την χορογραφία της Βάσια Βαλκανιώτη. 

Ο Λύσανδρος Σπετσιέρης επιλέγει το γκροτέσκο των μεταμορφώσεων τόσο ως προς το αισθητικό κομμάτι της παράστασης όσο και ως προς την ερμηνεία των χαρακτήρων. Το μακιγιάζ των προσώπων των ερμηνευτών, που παραπέμπει σε μάσκα, τονίζεται από τις προβολές που γίνονται έως και το ένδυμα τους, όπως στην περίπτωση του δασκάλου και του ιερέα, αλλά και από τον προσεγμένο φωτιστικό σχεδιασμό. Η παρουσία ενός χιμπατζή σε διάφορες σκηνές του έργου, υπενθυμίζει νεώτερα έργα που αντλούν την έμπνευση τους από την κόντρα μεταξύ της διανόησης και της φύσης. Το εξαιρετικά επιμελημένο εικαστικό περιβάλλον εξαίρει το κείμενο του Σαίξπηρ στην μετάφραση από την Χριστίνα Μπάμπου Παγκουρέλη και επιτρέπει να αναδυθεί ένας ιδιόμορφος ανταγωνισμός ανάμεσα στους λεκτικούς αγώνες των πρωταγωνιστών και την αισθητική των εικόνων. 

Ο λόγος του Σαίξπηρ, που στο συγκεκριμένο έργο διακρίνεται για την υψηλή πυκνότητα και τις εκλεπτυσμένες έως και εκκεντρικές ανταποκρίσεις μεταξύ των χαρακτήρων, στην προκειμένη παράσταση υποβάλλεται σε μια δοκιμασία. Καθώς ο σύγχρονος θεατής εγείρεται από την εμφανή εικονοκλαστική διάθεση της παράστασης, το ίδιο το κείμενο καταβάλλεται από μια δύσρυθμη προσέγγιση του λόγου. Ομολογουμένως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό είναι λιγότερο εμφανές, όμως δεν παύει να υποτιμάται σε σχέση με το εικαστικό και ερμηνευτικό σκέλος παρά το γεγονός ότι αυτό το ίδιο το κείμενο είναι η πηγή της έμπνευσης για την αισθητική προσέγγιση αυτής της παράστασης. Η δυναμικότητα της σωματικής έκφρασης, τα ζωγραφισμένα πρόσωπα, τα κοστούμια, μια κάποια χοροθεατρική αφήγηση αφαιρεί συχνά την καθαρότητα εκφοράς του λόγου, αποτρέποντας μια πιο εξωτερική απεύθυνση των στίχων του Σαίξπηρ.

Η παρουσία ενός νεαρού κοριτσιού ως Έρωτα, και ως Μπουαγιέ είναι μια ευφυής  επιλογή, καθώς δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεση για ένα παγανιστικό παιχνίδι μεταμορφώσεων και παιδικού εγωισμού. Αποτιμώντας την εντύπωση της παράστασης, οφείλω να καταθέσω ότι εικόνες και σκηνές όπως η εμφάνιση του Αρμάδο με τον υπηρέτη του ως Εγγαστρίμυθος και κούκλα, οι καταρράκτες, η Ζακενέτα ως άγαλμα, όλος ο θίασος παρακολουθώντας την παράσταση του Ολοφέρνη έχουν παραμείνει εκστατικά στην μνήμη μου.


Στοιχεία Παράστασης:

Μετάφραση : Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη, Σκηνοθεσία -Διασκευή- Εικαστική Επιμέλεια : Λύσανδρος Σπετσιέρης, Σχεδιασμός Ψηφιακού Χώρου: Ερατώ Τζαβάρα, Διδασκαλία Κίνησης και Χορογραφίας: Βάσια Βαλκανιώτη, Καλλιτεχνικός συνεργάτης για τον ήχο: Δημήτρης Κανάκης, Δημιουργία teaser: Ερατώ Τζαβάρα, Δημιουργία αφίσας:  Σεραφίνα Σιδέρη, Ειδικές Κατασκευές: Στέφανος Λόλος, Διδασκαλία της τέχνης του ξυλοπόδαρου: Φάνης Κατέχος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλια Ζαχαριουδάκη, Μουσική: Antonio Lucio Vivaldi , Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Ιωάννα Ιακωβίδη, Μάρθα Κοσκινά, Φωτογραφίες: Φαίδρα Χατζηκωνσταντή

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):Νατάσσα Αραμπατζή, Γιώργος Γκολφινόπουλος, Κωνσταντίνος Εξαρχόπουλος, Σπέρη Κανατά, Δημήτρης Καπαμάς, Φάνης Κατέχος, Μαρίνα Κριεμπάρδη, Τέτη Λουράκη, Ηλιάνα Μπαφέρου, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Θανάσης Νικολακόπουλος, Άννα Παπαδάκη, Βαγγέλης Στρατηγάκος. Και οι μικρές Κορίνα Ζαχάρα και Κατερίνα Λογαρίδη

Θέατρο Δεκατέσσερα, Καλλιρρόης 10, Αθήνα

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, Κάθε Σάββατο στις 18:00

Διάρκεια:  120 λεπτά

Εισιτήρια: γενική είσοδος 18 ευρώ, μειωμένο  12 ευρώ, ΑΜΕΑ – ανέργων 10 ευρώ

*Δεκτές γίνονται ατέλειες ηθοποιών με την επίδειξη ανανεωμένης κάρτας από το Σ.Ε.Η.

Ηλεκτρονική Προπώληση: www.viva.gr


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος