Point Of View

Ανδρόγυνο - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Μια γυναίκα με ονοματεπώνυμο, η Επιστημονική Κοινότητα, διεξάγει πειράματα, με την βοήθεια δύο Στερεοτύπων, πρώην ασθενών της , που δώρησαν εαυτούς στην επιστήμη. Αρχικά παρουσιάζει τις υποθέσεις τις στο ζωντανό ακροατήριο και στην συνέχεια με την συνδρομή της πατέντας της , του βραβευμένου Εντολέα – Κουμπί, τα Στερεότυπα αναλαμβάνουν να τις αποδείξουν. Όμως ο παρατηρητής, όπως έχει επιστημονικά αποδειχτεί, πάντα επηρεάζει την πορεία του πειράματος. Η Επιστημονική Κοινότητα, άθελα της νοθεύει το αποτέλεσμα του πειράματος της. 

Η συνέχεια επί του ανοιχτού παραθύρου. 

Το «Ανδρόγυνο», μία στερεοτυπική φάρσα από «κουρασμένες λέξεις», όπως είναι ο πλήρης τίτλος του νέου έργου της Χριστίνας Σαμπανίκου, του οποίου την σύλληψη και σκηνοθεσία υπογράφει η Βίκυ Αδάμου, είναι περισσότερο από performance, μια ανοιχτή πρόκληση στο λογικό και λογικοφανές του θεατή. Η Χριστίνα Σαμπανίκου, μεταχειριζόμενη με άνεση το standupcomedy, κι έχοντας σταθεροποιήσει έναν δραματουργικό σκελετό που διαχειρίζεται την θεματική της έμφυλης βίας, μαζί με την Βίκυ Αδάμου, παραδίδουν ένα έργο στα πρότυπα του Θεάτρου της Σκληρότητας.  Το "Ανδρόγυνο", χωρίς να ερεθίζει τις ζωτικές μας αισθήσεις, πλήττει τα λογικοφανή σενάρια και τους παγιωμένους τρόπους αντίληψης των ρόλων των φύλων, της ανάγκης (;) μιας νομιμόφρονης ... σχέσης, της ουσιαστικής επικράτησης ενός νόμου της ζούγκλας όπως μόνον οι άνθρωποι γνωρίζουν να τον ερμηνεύουν.

Διαβάζοντας τον ίδιο τον τίτλο, εύκολα ο θεατής μπορεί να είναι προετοιμασμένος για το τι θα παρακολουθήσει, κι όμως όλα θα αναστραφούν, άπαξ και δείτε τον σκηνικό χώρο όπου λαμβάνει χώρα αυτή η παρουσίαση της Επιστημονικής Κοινότητας. Το ‘ανδρόγυνο’ δεν είναι ένα, αλλά πολλά, και δεν είναι μόνο εντός του πειραματικού κυτίου, αλλά και απέναντι στο κοινό, και τα στερεότυπα που το συνθέτουν είναι τα απόνερα μιας φάρσας, από κουρασμένες λέξεις. Τόσο έχει κουράσει η μάχη των φύλων με θιασώτη την πατριαρχία, που χάνεται κι ο στόχος του πολέμου, αν υπήρχε ποτέ η ανάγκη για πόλεμο. Σε μια κυκλωτική πορεία του αβγού του Κολόμβου, συμπαρασύρονται ερμηνευτές και θεατές, και αυτός ο ίδιος ο Από Μηχανής Θεός, ο Εντολέας Κουμπί, θα καθίσει αναπαυτικά και θα αφήσει την τραγωδία να εξελίσσεται.

Οι ερμηνευτές των στερεοτύπων, ακολουθώντας τους κανόνες του σωματικού θεάτρου, δεν θα ακουστούν ποτέ, ενώ η μουσική επιμέλεια του Άλκη Μπούφη ντύνει τις σκηνές έρωτα και πάθους, με μια σημαντική αναφορά στον βουβό κινηματογράφο. Τα ονόματα των στερεότυπων που παρακολουθούμε θα σας προκαλέσουν άφθονο γέλιο, θα παρασυρθείτε σε μια στερεοτυπική αισθηματική κομεντί, τίποτα δεν θα σας φανεί περίεργο. Σαν μια μανούλα που κυνηγά το παιδάκι της που λερώθηκε ή δεν έφαγε ή δεν ντύνεται, γύρω – γύρω μέσα στο σπίτι, φωνάζοντας «άμα σε πιάσω στα χέρια μου θα σε σκοτώσω», και κανένας δεν την διορθώνει, ώστε στο μέλλον αν ένας κακόβουλος σύντροφος  εκστομίσει το ανάλογο, να γίνει πιστευτή η απειλή του, κι όχι μια νοσταλγική ανάμνηση των παιδικών χρόνων. 

Πηγαίνετε να παρακολουθήσετε την παράσταση «Ανδρόγυνο», επιδιώξτε να ξεβολευτείτε, αυτός είναι ο στόχος του θεάτρου, και εν προκειμένω υπηρετείται στην καθολικότητα του. 

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, μετά το τέλος της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα έμφυλης βίας με τίτλο: «Από τα έμφυλα στερεότυπα ως την έμφυλη βία… ένα ‘’αστείο’’ δρόμος» ή O αόρατος σεξισμός της καθημερινότητας. 

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βαγγέλης Κοσμάτος, ψυχολόγος – ειδικός σε θέματα φύλου και υπεύθυνος επιστημονικού έργου της G-All, GenderAllianceInitiative - Η Συμμαχία των Φύλων.

Συντελεστές παράστασης

Πρωτότυπη ιδέα - Σκηνοθεσία: Βίκυ Αδάμου, Κείμενο: Χριστίνα Σαμπανίκου, Κίνηση: Ιωάννα Καμπυλαυκά, Σκηνικά-Κοστούμια-Φωτισμός: LazyBoy*, Μουσική επιμέλεια: Άλκης Μπούφης, Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου, Γραφιστικός σχεδιασμός: Σοφία Αποστολοπούλου

Μια παραγωγή της Life After Death Theatre Company 

Ερμηνεύουν:

Επιστημονική κοινότητα: Χριστίνα Σαμπανίκου

Θηλυκό:  Βίκυ Αδάμου (σε διπλή διανομή με την Αλίκη Αβδελοπούλου)

Αρσενικό: Ελισσαίος Βλάχος (σε διπλή διανομή με τον Johnny O)

Πολυχώρος VAULT THEATREP LUS Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός, 213 0356472 / 6949534889

Παραστάσεις: Παρασκευή στις 21:15

Διάρκεια:  75' (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων:  12 ευρώ (κανονικό),  10 ευρώ (Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος