Point Of View

Batman's Mask - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Η νέα Ραδιοπτική παράσταση των Ginger Creepers ορμάται από τον μύθο του Batman (σειρά κόμικ Batman: Contagion) και το διήγημα Η Μάσκα Του Κόκκινου Θανάτου του Ε.Α. Πόε. Ένας ιός εξαπλώνεται και η Γκόθαμ μπαίνει σε καραντίνα. Οι πλουσιότεροι κάτοικοι της πόλης κλείνονται στο Babylon Towers, έναν μεγάλο εμπορικό πύργο στο κέντρο της, για να προστατευθούν. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν πως ανάμεσά τους βρίσκεται και ο πρώτος ξενιστής του ιού. Μοναδική ελπίδα για την πόλη, ο Μπάτμαν, ο οποίος έχει μείνει μόνος στους δρόμους, αναζητώντας τι να προστατέψει, έχοντας έναν αντίπαλο πέρα από τις δυνάμεις του.

Αντίθετα με τον Superman που πατάει ανάμεσα σε δύο κόσμους αυτόν της Γης και του πλανήτη Κρύπτον, ο  Batman ανήκει στην Πόλη. Η Πόλη χειμάζεται από αντιξοότητες, ανισότητες, ανθρώπους που αποκτηνώνονται. Ένα αγόρι, σαν αυτόν, ορφανό από γονείς βίαια λόγω του ιού, επιβιώνει. Και ο  Batman θα το σώσει, αλλά κι αν σώσει το αγόρι θα σωθεί ο ίδιος; Περιδιαβαίνει τους δρόμους της πόλης μέσα στην νύχτα. Αναλογίζεται ποιος είναι ο  Batman και ποιος ο Μπρους Γουέιν. Ποιον έχει ανάγκη ο κόσμος στην παρούσα περίσταση; 

Οι Ginger Creepers, πιστοί στην αισθητική κόμικ, δημιουργούν ένα ραδιοπτικό έργο που σχολιάζει την πραγματικότητα μας. Με ένα ιδιότυπο χιούμορ, τραγικό όπως αυτό του Ιονέσκο στις “Καρέκλες”,  αναδεικνύουν την καθημερινότητα που βιώνουμε όλοι μας. Ο Άνθρωπος Νυχτερίδα τρώει νουντλς, έχει αφήσει μούσι και το τριμάρει, προσθέτει έτερη μάσκα στην ήδη υπάρχουσα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα μέσα από μια υπαρξιακή διάσταση. Άλλωστε ένας ιός είναι ικανός να ξυπνήσει την ενόρμηση του θανάτου, κι ο  Batman ως  Batman είναι ο μύθος του Μπρους Γουέιν, η μετάλλαξη ενός φοβισμένου αγοριού στον μύθο που θα τον προστατέψει. Η συνάντηση του με το αγόρι, επιβεβαιώνει τον μύθο του. 

Τα σχέδια της Ζωής Αρβανίτη ενισχύουν την κόμικ αισθητική, ακολουθούν ως εμβόλιμα επεισόδια μια λογική φανζίν περιοδικού, ενώ τα πλάνα του Batman σε λευκό κουτί είναι σαν να κοιτάζουμε μέσα στο κουτί του Σροντιγκερ. Ο Batman ταυτόχρονα είναι και δεν είναι, έχει ανθρώπινη μορφή αλλά είναι και κόμικ, είναι ένας πλούσιος επιχειρηματίας και είναι και τιμωρός. Κι ο Batman  σ' όλη την διάρκεια του έργου αναλογίζεται τις όψεις του μύθου του. Ο μύθος είναι άτρωτος , ο άνθρωπος όμως δεν είναι. Τα πλάνα όπου ο  Batman (Βαγγέλης Στρατηγάκος) συναντά την “φωνή” του (Χρήστος Καπενής) και τον συν-δημιουργό της παράστασης (Γρηγόρη Χατζάκη) οξύνουν την παραδοξότητα της ίδιας του της ύπαρξης. Οι  Ginger Creepers πάντα φλερτάρουν με τον κινηματογραφικό σουρεαλισμό, με την αισθητική της εικόνας του, και την υπόμνηση ότι το δημιούργημα αν και αυθύπαρκτο, είναι η συνεχής προσπάθεια επανένωσης ενός δημιουργικού κατακερματισμού.

Το ραδιοπτικό αυτό έργο  των Ginger Creepers, με την συνδρομή της Ζωής Αρβανίτη (εικαστικά), της Λίλα Νόβα (κοστούμι) και του Βύρωνα Κατρίτση (μουσική) επικαιροποιεί την ουσία της ένατης αυτής τέχνης, που έχει την δυνατότητα μέσα από την μονοδιάστατη εικαστική αποτύπωση των ηρώων μιας ιστορίας να προβάλει πολυδιάστατα την αφήγηση της, να μεταμορφωθεί σε ένα εξαιρετικό ντεκουπάζ. Η χρήση μικτών μέσων από τους Ginger Creepers, εξελίσσεται από ραδιοπτικό έργο σε ραδιοπτικό έργο, και στην προκείμενη παράσταση, “Batman's Mask” απογειώνεται. Τα λογοτεχνικά και επιστημονικά – φιλοσοφικά ερείσματα των Ginger Creepers, δομούν μια καλλιτεχνική πρόταση χωρίς να την απομακρύνουν από την αμεσότητα ενός κόμικ και ανοίγουν παράθυρο επερώτησης στον θεατή για βαθιά υπαρξιακά ζητήματα. Άλλωστε η χρήση μάσκας μπορεί τώρα να είναι προφανής, αλλά η ανάγκη χρήσης της από γέννησης του ανθρώπινου πολιτισμού συνδεόταν πάντα με τον μύθο. 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη, κείμενο, σκηνοθεσία: Ginger Creepers

Μουσική: Βύρων Κατρίτσης

Εικαστική συνεργάτης/σχέδια: Ζωή Αρβανίτη

Κοστούμι: Λίλα Νόβα

Στον ρόλο του Μπάτμαν ο Βαγγέλης Στρατηγάκος

Ακούγονται: Χρήστος Καπενής, Βαγγέλης Στρατηγάκος

Φιλική Συμμετοχή: Δώρα Παρδάλη

Διάρκεια: 45’


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος