Point Of View

Charles McPherson Quartet @ Half Note - Review

Κωστής Γωγιός

Επιστροφή στον γνώριμο και φιλόξενο χώρο του Half Note και τι επιστροφή!  Όταν έχεις την ευκαιρία να ακούσεις ζωντανά τον Charles McPherson, απλώς δεν την χάνεις. Πάντα μου έμοιαζαν κάπως υπερβολικές οι εκφράσεις περί ζωντανών θρύλων, αλλά στην περίπτωση του McPherson, δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή δόση υπερβολής. Έχοντας παίξει με τον Charles Mingus (1960-1972), έχοντας ηχογραφήσει με τον Barry Harris, Kenny Drew, Art Farmer, Toshiko Akiyoshi, έχοντας παίξει σαξόφωνο στο “Bird” του Clint Eastwood μια ταινία για τον Charlie Parker και έχοντας κερδίσει πολλά βραβεία, το να έχεις την τύχη να δεις από κοντά αυτόν τον μουσικό, είναι η κοντινότερη ματιά που μπορείς να «ρίξεις» στη jazz σκηνή του ’60. 

Σε ένα κατάμεστο Half Note, o Charles McPherson με τους μουσικούς του, τον Albert Palau στο πιάνο, τον Stephen Keogh στα drums και τον Mark Hodgson στο κοντραμπάσο μας μετέφερε σε μια άλλη εποχή. “Marionette”, “Lover Man”, “Anthropology”, “Jumping Jacks”, “What Is This Thing Called Love”, “East Of The Sun”, “A Tear and a Smile” και άλλα, δικά του και άλλων σπουδαίων jazz μουσικών. Οι τρεις μουσικοί που τον συντρόφευαν ήταν εξαιρετικοί, βάζοντας τις δικές τους μουσικές πινελιές ιδιοφυΐας με άρτιο παίξιμο και τεχνικά solo. Ο Charles McPherson, ο οποίος έκλεισε τα 80 του χρόνια, έδειχνε πραγματικά ότι σε πολλές περιπτώσεις η ηλικία είναι ένας αριθμός. Απίστευτο παίξιμο, σε πολλά σημεία φρενήρεις ρυθμοί, επίδειξη υψηλής τεχνικής ειδικά στην περίπτωση της κυκλικής αναπνοής και όλα αυτά με χαμόγελο επί σκηνής και σεμνά “thank you” κάθε φορά που το κοινό ξεσπούσε (δικαίως) σε χειροκροτήματα. Σε διάφορα κομμάτια έλεγε λίγα λόγια για την ιστορία τους και έκανε αναφορά στον δημιουργό τους, όπως στην περίπτωση του “Nature Boy” που γράφτηκε από τον Eden Ahbez και έγινε γνωστό από τον Nat King Cole. 

Ο Charles McPherson είναι η ζωντανή ιστορία (και παρόν) της Jazz και το αποδεικνύει επί σκηνής. Δεν ξαπλώνει στις δάφνες του, αλλά παίζει με την ψυχή του και όλο του το είναι, μετουσιώνοντας την απίστευτη δεξιότητα του και την ενέργεια του σε ήχους και μελωδίες μιας άλλης εποχής και κυρίως μιας άλλης ποιότητας. 

Το κουαρτέτο του Charles McPherson παίζει και απόψε (Δευτέρα 4/11) στις 21:30. Αξίζει να τον δείτε. 

photos : Kostis Gogios Photography

Περισσότερες πληροφορίες

HALF NOTE JAZZ CLUB

Τριβωνιανού 17, Μετς

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310 | Προπώληση: www.viva.gr

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β’ Ζώνη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη)

*Τη Δευτέρα 4/11 έκπτωση 5€ σε όλες τις ζώνες για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές

Ώρα έναρξης: Παρασκευή & Σάββατο 22.30, Κυριακή & Δευτέρα 21.30. 

Info

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος