Point Of View

Cinema Paradiso Project live @ Half Note - Review

Κωστής Γωγιός

Πέμπτη βράδυ, η εβδομάδα κυλάει αργά και βασανιστικά προς το τέλος της, οπότε η εμφάνιση των Cinema Paradiso Project στο Half Note μοιάζει ιδανική στο να φέρει το πολυπόθητο Σαββατοκύριακο λίγο πιο κοντά. Το πολυμελές σχήμα ανέβηκε στη σκηνή του φιλόξενου Half Note, για να μας παρουσιάσει το πολύχρωμο καλειδοσκόπιο του.  

Οι 9 μουσικοί ξεκίνησαν με ένα ορχηστρικό κομμάτι, για να προστεθεί στην παρέα τους και η τραγουδίστρια Σουζάνα Γιαννακοπούλου, η οποία παρουσίαζε και το επόμενο κομμάτι, δίνοντας πληροφορίες για το ίδιο το κομμάτι ή για την ταινία στην οποία ακούστηκε (και αγαπήθηκε), ενώ πίσω προβάλλονταν σκηνές από την ταινία. “Nella Fantasia” του μεγάλου Ennio Morricone για αρχή και έτσι ξεκινάει και το ταξίδι σε άλλες γειτονιές και εποχές. Σε ένα σύντομο πέρασμα από την Πορτογαλία μάθαμε για την επανάσταση των γαρύφαλλων, όπου σε μια σχετικά αναίμακτη επανάσταση του λαού, το πραξικόπημα έληξε μόλις 6 ώρες μετά τη γένεσή του. Ο λαός βγήκε στους δρόμους και βάζοντας γαρύφαλλα στις κάνες των όπλων των στρατιωτών, κατάφερε να ρίξει το καθεστώς. Ταξίδι στην Αμερική και συγκεκριμένα στους δρόμους της Philadelphia, με το σχήμα να ροκάρει διασκευάζοντας το εξαιρετικό τραγούδι του Bruce Springsteen “Streets Of Philadelphia” και τον κόσμο να το απολαμβάνει δεόντως. 

Βραζιλία και “Waste Land”, ο ρομαντισμός του “Kate and Leopold” εκφρασμένος μέσα από το “Until” του Sting, το “Val Con Treno” με την ερωτική πράξη να παρομοιάζεται με το ταξίδι ενός τρένου και εικόνες και συναισθήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο. Κλείσιμο του πρώτου set με αφιέρωμα στον Γαλλικό κινηματογράφο, «ίσως τον τόπο καταγωγής του κινηματογράφου», όπως είπε η Σουζάνα Γιαννακοπούλου. “French Can-Can”, “La Vie En Rose”, η μεγάλη Edith Piaf και το “Non, Je Ne Regrette Rien” και το Παρίσι ξαφνικά μοιάζει τόσο κοντά. Το ταξίδι των Cinema Paradiso Project είναι ένα μείγμα νοσταλγίας, ωραίων μελωδιών, ρομαντισμού, ιστοριών και αναμνήσεων από ταξίδια δικά μας ή ακόμα και κινηματογραφικά.   

Η παρέα των Cinema Paradiso Project στο δεύτερο μέρος του προγράμματός της παρουσίασε ένα απόσπασμα από τη δεύτερη δουλειά τους, με τίτλο “Some Logical Answers”, η οποία αποτελείται από δική τους, πρωτότυπη μουσική. Το κομμάτι που ακούσαμε ήταν όμορφο, ταξιδιάρικο και σίγουρα μας έκανε να ανυπομονούμε για τον δίσκο. Συνέχεια με διασκευή στο «Να μ’ αγαπάς» του Π. Σιδηρόπουλου και «Το Πατάρι» από την Πολίτικη Κουζίνα. Ήχοι οικείοι, αγαπημένες ταινίες και το αφιέρωμα στους Έλληνες συνθέτες συνεχίζεται με Μάνο Χατζιδάκι και την μουσική του από το γουέστερν “Blue”, της οποίας η εκτέλεση από το σχήμα των Cinema Paradiso Project ήταν μαγική. Ν. Πορτοκάλογλου και «Κλείσε τα μάτια σου», «Ταξίδι στα Κύθηρα» και Serpico με την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Το «Ήτανε μια φορά» από την ταινία «Οι Έμποροι των Εθνών» κάνει όλο το Half Note να τραγουδάει και να θυμηθεί τον Ν. Ξυλούρη και το «Όλα αρχίζουν αλλιώς» συνεχίζει όμορφα το ταξίδι μας. 

«Μην τον ρωτάς τον ουρανό» για τη συνέχεια με τον κόσμο να το απολαμβάνει και να το τραγουδάει και για το τέλος, η Αργυρώ Καπαρού ανέβηκε στη σκηνή μαζί με το σχήμα για να κλείσει όπως έπρεπε η βραδιά με το Ederlezi. Οι Cinema Paradiso Project μέσα από το δικό τους προσωπικό πρίσμα αλλά και σεβασμό και αγάπη, μας παρουσίασαν τραγούδια γνωστά, άγνωστα, αγαπημένα, πάντα με ωραίες μελωδίες και στο τέλος φύγαμε με την γεύση της γλυκιάς μελαγχολίας και περασμένων όμορφων εποχών. Οι μουσικοί που έπαιξαν είναι οι Σοφία Ροσμαράκη στο πιάνο, η Ευαγγελία Λοφίτου στο ακορντεόν, η Γκαλίνα Μπράτουσκα στο βιολί, ο Σταύρος Παργινός στο τσέλο, ο Ευγένιος Μπράτουσκα στο κοντραμπάσο, ο Δημήτρης Παππάς στην κλασική κιθάρα, ο Δημήτρης Αραπαντελής στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Δημήτρης Παγίδας στα κρουστά, η Σουζάνα Γιαννακοπούλου στο πολύγλωσσο τραγούδι και η Χριστίνα Κατσιάρη στην ακουστική κιθάρα και την επιμέλεια του προγράμματος, των κειμένων και των videos.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος