Point Of View

Εις Ελευθερίαν – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Η Λουΐζα Φόξη, κόρη του Πολύκαρπου και της Ευγενίας, μεγαλώνει σε συνθήκες ελαφρώς περίεργες, καθώς ο πατέρας της που τυγχάνει να είναι Εισαγγελέας έχει κάποιες ανησυχητικές απόψεις για την ανατροφή και εκπαίδευση των παίδων. Στα δέκατα έκτα γενέθλια της όμως, ο Πολύκαρπος κάνει την έκπληξη οργανώνοντας μια μεγαλειώδη χοροεσπερίδα - αρραβώνα. Καίτοι, η Λουίζα έχει άλλα κατά νου «εις ελευθερίαν». 

Το εξαίρετο κείμενο, με την μελωδία και την λιτότητα της καθαρεύουσας, αναπαρίσταται απέριττα, με τρόπο αυθόρμητο, τίμιο, συγκινητικό και ευφυή. Ένα σαφές και σκωπτικό σχόλιο για την μεταπολεμική Ελλάδα και τις επίσημες αρχές της. Η Λουΐζα, ο Πολύκαρπος, η Ευγενία, ο Δήμαρχος, ο Κωνσταντίνος κι ο Άγγελος παρελαύνουν μπροστά μας με μοναδικό μέσο τον λόγο της Ελεωνόρας Σταθοπούλου και μεταχειριζόμενοι τις απλούστερες των θεατρικών τεχνικών εξιστορούν την ιστορία τους. 

Η Τάνια Παλαιολόγου, ερμηνεύει υπέροχα, την νεαρή Λουίζα που καταδικάζεται από τον πατέρα της σε μια ιδιόμορφη ενηλικίωση μακρυά από την μυθοπλασία, τον ρομαντισμό και την σοφία των βιβλίων. Εξαιρετικοί και οι Λάμπρος Παπαγεωργίου και Γιώργος Σταυριανός σε όλους τους υπόλοιπους ρόλους, πλέκοντας το ευρύτερο πλαίσιο μιας ιστορίας που ομοιάζει επικίνδυνα με τα χρόνια μιας μεταπολίτευτικής περιόδου όποτε έχει προκύψει αυτή.  

Το περιστατικό με τον άγγελο και την διάσωση της βάρκας που αποτελεί το έναυσμα για όσα επακολουθούν στην οικογένεια Φόξη, και κατ’ επέκταση στην μικρή κοινωνία του νησιού, περνά στην σφαίρα του μύθου, αλλά υπογραμμίζει σταθερά την ενστικτώδη και πάντα επίκαιρη ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία. Ταυτόχρονα, με την ελευθερία της Λουϊζας, βγαίνει στην επιφάνεια μια διαφορετική, εκλαϊκευμένη μορφή της ελευθερίας, αυτή της  «διεξόδου», επιλογή που πράττουν όλοι όσοι υπολογίζουν στην ελεγχόμενη απώλεια και τον περιορισμό του προσωπικού κόστους, όπως απερίφραστα δηλώνουν ο Εισαγγελέας και ο Δήμαρχος. 

Η μικρή Λουΐζα όπως και το ίδιο το κείμενο της Ελεωνόρας Σταθοπούλου επαναφέρουν στο προσκήνιο, την εύθραυστη και ταυτόχρονα εύρωστη ανάγκη για συγκίνηση,  ρομαντισμό και ένα είδος ευαλωτότητας. 

Στοιχεία Παράστασης

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου | Επιμέλεια σκηνικού χώρου, κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου- Αριστοτέλης Καρανάνος | Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς | Μουσική: Ελένη Ευθυμίου | Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου | Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου | Παίζουν: Τάνια Παλαιολόγου, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Γιώργος Σταυριανός | Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α, Κυψέλη, 2130040496, 6945348445

Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή, 21:00

Εισιτήρια: 10 €, 8 €, (φοιτητικό, άνω των 65 ετών), 5 € (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ)

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος