Agenda Theater

Έκθεση - Ευρώπη, Ευρώπη!

Boem Team

Μια σειρά απαντήσεων από τις ίδιες χώρες της Ευρώπης σε ερωτήματα που δεν θα σκεφτόμαστε ίσως ποτέ…

Μια αλλιώτικη έκθεση για την Ευρώπη που αγαπήσαμε, το δέντρο που πληγώναμε..

Η Μυκονιάτισσα καλλιτέχνις Μαρίνα Πετρή σε κάθε της θεματική ενότητα, σε κάθε της έργο εκφράζει μία ολοκληρωμένη και μοναδική άποψη. Οι θεματικές της μας ξαφνιάζουν για την τόλμη και την ευρηματικότητα, έχει κάτι να μας πει! 

Θυμώνει με την αδράνεια του κόσμου, όπως όταν από τον τρόμο και τη μεταμέλεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, λησμονεί το 1941, την ακτίνα φωτός που βγήκε γραμμένη σε ένα χαρτί από τσιγάρα από τους φυλακισμένους του Μουσολίνι Altiero Spinelli και Ernesto Ross, το γνωστό «Μanifesto Ventotene» για μία ενωμένη Ευρώπη.

Σύντομα, τα συστήματα που έφεραν τον όρο δημοκρατία και δημοκρατικός έδειξαν τη φθορά τους παγκοσμίως. Η δημιουργός καταθέτει την ομορφιά και την τραγική πλευρά της Ευρώπης σε 54 περσόνες. Παρελαύνει μέσα τους ο πόλεμος, η ιστορία, ο μύθος, ο πολιτισμός, η επιστήμη, η τέχνη, η φιλοσοφία, η ομορφιά ο πλούτος της διαφορετικότητας, η γιορτή, η ξεγνοιασιά, η πολυτέλεια, η απαρχή της εδραίωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μια Ευρώπη γηραιά, αλλά που η ψυχή του κόσμου της σήμερα διψά για φιλική μεταχείριση, για αλληλεγγύη και όχι για τη συρρίκνωση που ζούμε στις κατ’ όνομα χώρες της Ενωμένης Ευρώπης.

Τα έργα της είναι ένα παιχνίδι από ηλεκτρονικό κολάζ εικόνων πειραγμένα με πλούσιες εικαστικές μανιέρες, χαρά, πόνο, απογοήτευση, αισιοδοξία, έρωτα, θάνατο, θεούς και δαίμονες.

Η έκθεσή ξεκίνησε το ταξίδι της στην καρδιά του Βερολίνου. Πάνω απ’ όλα κάνει συμμέτοχο τον θεατή για απόψεις, σκέψεις και συναισθήματα. 

Προλογίζουν ο φιλότεχνος Δημήτρης Λυμπέρης και η Ελένη Γρυπάρη, πρώην αντιπρόεδρος των νέων ευρωπαίων φεντεραλιστών και μέλος της ομοσπονδιακής επιτροπής Ευρώπης.

Η καλλιτέχνης θα επικοινωνήσει με τους επισκέπτες με ένα δρώμενο όπου η ίδια σε επικοινωνία με τον κάθε θεατή θα μιλήσουν ως μία χώρα.


Λίγα λόγια για την Μαρίνα Πετρή

Η Μαρίνα Πετρή κατάγεται από τη Μύκονο. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. και παρακολούθησε γλυπτική. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. έκανε μεταπτυχιακά στο Royal College of Art του Λονδίνου. Επίσης, ασχολείται με τον κινηματογράφο, το θέατρο, το illustration, τη λαογραφία, επίσης με ραδιοφωνικές εκπομπές, ποίηση και οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. 

Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές. Έχει βραβευτεί στην ποίηση σε διαγωνισμό της Ένωσης για τη διεθνή Ύφεση και Ειρήνη από τους Γιάννη Ρίτσο, Τάκη Σινόπουλο, Νικηφόρο Βρεττάκο. Τα ποιήματά της έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα Γερμανικά.

Έχει εκδώσει διασκευή του Μυκονιάτικου παραμυθιού «Αλεοφάισα», τα παραμύθια «Καλή Καλό», «Παλτό» και «Σκιά», «Αλφαβητάρι» (Ολυμπιακών Αγωνισμάτων), «Για ένα κόκκινο δάκρυ», «Πέτρος ο πελεκάνος της Μυκόνου», κ.α 

Ζωγραφικό της έργο φιλοξενούν οι κάρτες της Unicef. Έργα της βρίσκονται στις κυριότερες ελληνικές και ξένες συλλογές. Έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς για το ανθρωπιστικό της έργο και πρόσφατα τιμήθηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» για την προσφορά της στη διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Σήμερα ζει μεταξύ Βερολίνου, Πειραιά, Μυκόνου και Λονδίνου. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η  Ιταλία, η Ολλανδία, η Σερβία, η Συρία, η Ιαπωνία και στη Νέα Υόρκη. (Σε  58 ατομικές εκθέσεις και σε 46 ομαδικές).

Ασχολείται γενικότερα με την πολιτική και τον πολιτισμό του τόπου της.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Διάρκεια έκθεσης: 17/3 έως 15/4, Δευτέρα έως Κυριακή 18:00-22:00 στον εκθεσιακό χώρο του 1ου ορόφου 

Εγκαίνια: Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 20:00

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο 08:00-22:00. Από 22:00 έως 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από 10:00 έως 01:00. Από 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος