Point Of View

Ένα πάπλωμα για το βασιλιά - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ένας βασιλιάς, χαμογελαστός και προσήνης, ένας λαός εξίσου χαμογελαστός και προσήνης, ένα βασίλειο γεμάτο χαμόγελα. Τι θα συμβεί όταν ο βασιλιάς παρά τα δώρα και τις προσφορές χάνει το χαμόγελο του; Τι μπορεί να κάνει η Παπλωματού για να αντιστρέψει την κατάσταση; Μπορεί ένα δώρο να επιστρέψει το χαμόγελο στο πρόσωπο του βασιλιά; Τα παιδιά θα καταφέρουν να βρουν τη λύση; Μπορούν να βοηθήσουν το βασιλιά να μοιράσει τα παιχνίδια του για να ξαναβρεί το χαμόγελό του;

Το ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ παρουσιάζει θεατρικές παραστάσεις για παιδιά στο χώρο του σχολείου από το 2009. Δημιουργεί θεατρικές παραστάσεις με σύγχρονη θεματολογία όπως η ενσυναίσθηση, η κατανόηση και αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σχολικός εκφοβισμός, η έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων και ωθεί τα παιδιά να συμμετέχουν ενεργά βοηθώντας την εξέλιξή της ιστορίας. Θέλοντας με αυτό το τρόπο να δημιουργήσει ενεργούς θεατές με λόγο και άποψη. Φέτος αποφάσισε να παρουσιάσει τις παραστάσεις στο mimi & mou, σε ένα υπέροχο μικρο θεατράκι 20 περίπου θέσεων όπου οι θεατές βρίσκονται δίπλα στους ηθοποιούς. Ένα θέατρο δωματίου για παιδιά.

Δύο ηθοποιοί ενσαρκώνουν 12 ρόλους επί σκηνής. Η Χριστίνα Μουδάτσου και ο Γιώργος Μενεδιάτης αφηγούνται και ερμηνεύουν το γνωστό σε όλους μας παραμύθι «Το δώρο της Παπλωματούς», με ένα τρόπο άμεσο και ευφάνταστο. Στην διάρκεια της παράστασης, παίζουν οι ίδιοι τους ρόλους του Βασιλιά, του Αυλικού, της Παπλωματούς , του Γιατρού, του Ντετέκτιβ και τις Γαργαλίστρες, ενώ μεταχειρίζονται κούκλες (αρκουδά και πουλί) για να μας μεταφέρουν τις πολύπαθες περιπέτειες της Παπλωματούς. Το συνεπές σκηνικό του Κ. Γκουγκούνη, συμπυκνώνει την δράση των ερμηνευτών και εξάπτει την φαντασία ενώ τα κοστούμια, του ιδίου και αυτά, είναι σαν να αποτελούν υφολογική και οργανική συνέχεια του (σαν τα βιβλία που ανοίγωντας τα οι φιγούρες των ηρώων υψώνονται από την σελίδα σαν μια τρισδιάστατη ζωγραφιά).Η πρώτη είσοδος της Παπλωματούς είναι πραγματικά σαν να προκύπτει μέσα από το ξετύλιγμα του παπλώματος, κι εδώ είναι καίρια η κινησιολογία του Βασίλη Παπαλαζάρου.

Σε όλη την διάρκεια της παράστασης τα παιδιά καλούνται σε καίρια σημεία της ιστορίας να δώσουν την δική τους άποψη, τη δική τους εμπειρία για το αίσθημα προσφοράς, την χαρά του «μοιράζειν» και «μοιράζεσθαι». Οι ερμηνευτές απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε τραγούδι, με εξέχον (κατά την υποφαινόμενη) το τραγούδι που λένε και χορεύουν οι Γαργαλίστρες που γελούν σαν Κουδουνίστρες! Κάθε χαρακτήρας που εισάγουν έχει και το δικό του μουσικό μοτίβο, το δικό του σήμα κατατεθέν, καθιστώντας την δραματική αναπαράσταση μια πραγματική σκυταλοδρομία ρόλων με έπαθλο τα πολλά χαμόγελα των νεαρών θεατών!


Στοιχεία Παράστασης

Κείμενο: Γ. Μενδρινός,  Σκηνοθεσία: Γ. Μενεδιάτης, Σκηνικά: Κ. Γκουγκούνης, Κοστούμια: Κ. Γκουγκούνης, Μουσική: Σ. Μουδάτσου, Στίχοι: ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ, Ενορχήστρωση: Π. Δουκουμόπουλος Γαντόκουκλες: Folkmanis, Κινησιολογία: Β. Παπαλαζάρου, Παραγωγή: ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ Υπεύθυνη Επικοινωνίας /  Οργάνωση παραστάσεων Χριστίνα Μουδάτσου,  2103222075 /6948003020 oneirodrama7@gmail.comwww.oneirodrama.gr

Παίζουν: Χριστίνα Μουδάτσου Γιώργος Μενεδιάτης 

mimi & mou, Ζωοδόχου Πηγής 58, Εξάρχεια

Παραστάσεις: κάθε Σάββατο στις 15:00 (έως 18 Ιανουαρίου)

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 6 ευρώ

Διάρκεια: 60’

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 6948003020 

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών.

Για παιδιά κάτω των 5 ετών είναι απαραίτητη η παρουσία συνοδού 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος