Point Of View
Ένας (παρολίγον) Γάμος και μία κηδεία
Κωστής ΓωγιόςΑνοίγει η 15χρονη μαθήτρια το Facebook, βλέπει ένα νέο αίτημα φιλίας και λέει «Α, ποιος συμμαθητής μου με πρόσθεσε;». Κοιτάει το όνομα, δεν της έλεγε κάτι και δεν είχαν και κάποιον κοινό φίλο. Ανοίγει τη φωτογραφία βλέπει μεγάλο μούσι και λέει «Θα ναι από αυτούς τους hipster που έχουν κατακλύσει τον κόσμο. Απ’ αυτούς που τα περιποιούνται κιόλας με αλοιφές και πηλούς». Ανοίγει περισσότερο τη φωτογραφία, τι να δει; Φορούσε ράσο και συμμαθητή της δεν τον έλεγες, εκτός αν είχε μείνει 35 χρόνια στην ίδια τάξη.
Η 15χρονη αποδέχτηκε το αίτημα φιλίας του 52χρονου παπά, καθώς θα νόμισε ότι θέλει να τη φέρει πιο κοντά στον Χριστό, αλλά αυτός μάλλον ήθελε να τη φέρει πιο κοντά στο να πει «Χριστέ μου, δεν πάει καλά». Ο παπάς άρχισε να προσεγγίζει το κορίτσι με αναφορές σε κοινά θέματα ενδιαφέροντος (τον Bieber, το Σούπερ Κατερίνα;), να το πολιορκεί, να στέλνει ερωτικά μηνύματα, φωτογραφίες σε στυλ ρασ(τ)αφάρι και γενικά μάλλον ήθελε να κάνει τον ευαγγελισμό του, ως άλλος κρίνος. Στην περίπτωση αυτή όμως αυτή, η μαθήτρια είναι ανήλικη οπότε δεν έχει «δεν σε κρίνο που δεν μ΄ αγαπάς».
Η αλλαγή στην συμπεριφορά της μαθήτριας παραξένεψε τους γονείς της, οι οποίοι εκμαίευσαν πληροφορίες για το τι έχει συμβεί. Παρά τις προσπάθειες να νουθετήσουν το (γ)εροντοχτυπημένο παπά, αυτός ταξίδεψε στη Λάρισα για να εκφράσει τον έρωτα του και δια ζώσης στην νεαρή κοπέλα Οι γονείς της ανήλικης απευθύνθηκαν στην αστυνομία και ο παπάς είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει κελί (όχι σε μοναστήρι αυτή την φορά).
Όταν είσαι 2 χρόνια με κάποιον άνθρωπο θεωρείς ότι δεν είσαι και πολύ αναλώσιμος και πιστεύεις ότι μάλλον το πράγμα πάει καλά μεταξύ σας για να έχετε επενδύσει αυτόν τον χρόνο ο ένας στον άλλον. Κάπως έτσι πρέπει να σκεφτόταν κι ο Dan White όταν έλαβε μήνυμα από την κοπέλα του ότι θέλει να χωρίσουν. «Καλοκαιράκι είναι» θα σκέφτηκε, «δεν πειράζει, πάμε για άλλα» και άλλα τέτοια που λες για να μην κλαις σε εμβρυική στάση στο ντους μετά από έναν χωρισμό.
Το να την ξεχάσει δεν ήταν και πολύ εύκολο, καθώς η αδερφή της μένει στο ακριβώς διπλανό σπίτι με το σύντροφο της. Εκεί που λες, σιγά μωρέ θα το ξεπεράσω, θα βγαίνω άλλες ώρες να μην πετυχαίνω την αδερφή της και τραγουδάς «όόόόόλα σε θυμίζουν» όταν βλέπεις να πετάει μια μέλισσα και θυμάσαι ότι έτρωγε φρυγανιές με μέλι για πρωινό, έρχεται το μεγαλύτερο χτύπημα. Η μάνα της κερδίζει $80 εκατομμύρια στο αγγλικό λαχείο που τα μοιράζει εξίσου μεταξύ της ίδιας, των 2 παιδιών της και δίνει και μερίδιο και στον σύντροφο της άλλης αδερφής. Ο Dan είπε ότι έμαθε για το λαχείο από τα μηνύματα που δέχτηκε από τους φίλους του…
Προσπερνάμε το σπασμένο κεφάλι του Dan από το κοπάνημα στον τοίχο και περνάμε στην αγαπημένη ήπειρο της στήλης: Ασία. Η κινέζικη παράδοση είναι γεμάτη περίεργα έθιμα, οπότε κι ο θάνατος δεν θα μπορούσε να διαφέρει. Οι Κινέζοι θεωρούν δείγμα του κοινωνικού status κάποιου, πόσοι παρευρίσκονται και κλαίνε στην κηδεία του. Ήταν γνωστό λοιπόν, ότι μπορείς να νοικιάσεις μοιρολογίστρες να κλαίνε στην κηδεία σου, κι αναλόγως του βαλαντίου σου να είναι και η δύναμη και η σπαραξικαρδία του κλάματος, με ναδίρ της αξίας σου όταν δεν εμφανίζεται κανείς και βάζουν τις συμπαθείς ρέγκες να σε κλαίνε. Εδώ και αιώνες επίσης, συνηθίζεται να υπάρχουν χορεύτριες στις κηδείες, ειδικά στην Ταιβάν, ώστε να προσελκύεται περισσότερος κόσμος και να φαίνεται πιο δημοφιλής ο νεκρός. Ένας μεγάλος αριθμός κλαίουσων και χορευτριών, εκτός από την αίγλη σε αυτή τη ζωή, συνήθως προσφέρει επιτυχία και πλούτη για τον νεκρό και στην επόμενη ζωή.
Με όλα αυτά στο μυαλό μας, δεν πρέπει να θεωρούμε παράλογη λοιπόν την «εξέλιξη» του συγκεκριμένου εθίμου με τις χορεύτριες και τις κλαίουσες Κινεζούλες να μετατρέπονται σε στριπτιτζούδες. Η λογική φαντάζομαι είναι «ε, μια ψυχή που ναι να βγει, ας βγει». Το θέμα είναι ότι οι χορεύτριες δεν είναι γένους που θα ενδιέφερε αυτόν που μένει πίσω, αλλά γένους που θα ενδιέφερε τον νεκρό. Δηλαδή είσαι η κλαίουσα χήρα που έχασε τον άντρα της μετά από τόσα χρόνια, δεν βάζουν τουλάχιστον καναν μπρατσωμένο με κοιλιακούς φέτες να δεις πως είναι η ζωή, αλλά βάζουν γυναίκες για τον μακαρίτη, που το μόνο που βλέπει είναι τα ραδίκια.
Πλέον, πολλοί πελάτες ζητάνε προκαταβολικά φέρετρο με τρύπα στην θέση των ματιών για να μπορούν να βλέπουν από την επόμενη ζωή και αναμένω τους πιο μερακλήδες που θα ζητήσουν λίγο περισσότερο χώρο στο ύψος των χεριών. Και όλα αυτά, με το γυμνό να απαγορεύεται στην Κίνα και όλο το στριπτίζ να γίνεται με μαγιό. Γι’ αυτό το λόγο τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 3 στρίπερ, οι οποίες έβγαλαν το σουτιέν τους στην κηδεία ενός 6χρονου αγοριού. Νομίζω με αυτή την πληροφορία, το θέμα έγινε όσο weird μπορούσε και το τερματίσαμε για σήμερα. Η Ασία εκπληρώνει πάντα τις χειρότερες προσδοκίες μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου - Κριτική
Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε πολύ καλό θέατρο!
Εκτός Τόνου
Εμπνευσμένο από το «Γελώντας Άγρια» του Christopher Durang | Από την ομάδα FEM TETTIX | Σκηνοθεσία: Αγγελική Γρηγοροπούλου |Παράταση Παραστάσεων έως τις 26 Ιανουαρίου 2025...
Σχόλια χρηστών
Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.