Agenda Theater
Εθνικό θέατρο - Καλοκαίρι 2021
Boem TeamΑριστοφάνη, Ιππείς
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 25,26,27 Ιουνίου
Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια παρουσιάζονταςτους Ιππείς του Αριστοφάνη, το πρώτο έργο του ποιητή με ιδιαίτερα έντονες πολιτικές και σατιρικές αιχμές, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και μια διανομή εκλεκτών πρωταγωνιστών.
Το έργο ξεκινάει με τους δύο παλαιότερους υπηρέτες του Δήμου –πολλοί αναγνωρίζουν πίσω από τους χαρακτήρεςτουςγνωστούς πολιτικούς και στρατηγούς της εποχής, Δημοσθένη και Νικία– να θρηνούν για την κακομεταχείρισή τους από τον βίαιο και πονηρό επιστάτη τους, τον δερματέμπορα Παφλαγόνα. Για να παρηγορηθούν από τα βάσανά τους, μεθούν και κλέβουν από τον κοιμισμένο Παφλαγόνα τους χρησμούς που φύλαγε με ιδιαίτερη ευλάβεια. Οι χρησμοί αποκαλύπτουν πως ένας αλλαντοπώλης, πολύ χειρότερος από τον Παφλαγόνα, θα τον εκτοπίσει και θα γίνει εκείνος αποδέκτης των προνομίων και της εύνοιας του Δήμου.
Πράγματι, ένας πλανόδιος αλλαντοπώλης, άξεστος και αγράμματος, που εμφανίζεται μπροστά τους, είναι ο άνθρωπος που αναφέρει ο χρησμός. Η πονηριά, η καπατσοσύνη, το αγοραίο και χυδαίο ήθος, θεωρούνται σημαντικά προσόντα για την πολιτική ανέλιξή του. Άλλωστε, σύμφωνα με τους δύο δούλους, η τέχνη του αλλαντοποιού και του πολιτικού είναι παρεμφερείς, καθώς και οι δύο προϋποθέτουν ανακατέματα και «μαγειρέματα». Έτσι, ο σαστισμένος αλλαντοπώλης, με την υποστήριξη των Ιππέων (εκπροσώπων της ανώτερης κοινωνικά και οικονομικά τάξης) που αποτελούν τον Χορό της κωμωδίας, πείθεται πως είναι γραφτό του να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον τρομερό Παφλαγόνα, ώστε να γίνει ο πρωθυπουργός (πρώτος υπηρέτης) της πόλης. Μετά από μια σειρά δοκιμασιών, οι δύο αντίπαλοι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σε αγώνα κολακείας, χρησμών και δημαγωγίας, καθώς και σε μονομαχία μαγειρικής, με κριτή τον ίδιο τον Δήμο. Ο αλλαντοπώλης θριαμβεύει σε όλες τις φάσεις, κατακτά τα προνόμια του ηττημένου Παφλαγόνα και προκαλεί τη θαυματουργική αναγέννηση του Δήμου, ο οποίος ανακτά το παλαιό και χαμένο μεγαλείο που είχε κατά την ένδοξη εποχή των περσικών πολέμων.
Οι Ιππείς παρουσιάστηκαν στα Λήναια το 424 π.Χ. και κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Ήταν η πρώτη φορά που ο Αριστοφάνης σκηνοθέτησε ο ίδιος έργο του.
Στο Εθνικό Θέατρο, οι Ιππείς παρουσιάστηκαν το 1968 και το 1976 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού, και το 1991 σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης
Σκηνοθεσία – Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης
Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος - Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νατάσα Δημητρίου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Συνεργάτις χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Παναγόπουλος
Mουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Αλέγια Παπαγεωργίου
Β' Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Στεφανίδη
Βοηθός ενδυματολόγου: ΑλίσαΜπουλάτ
Βοηθός ενδυματολόγου: Κατερίνα Κωστάκη
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά
Διανομή (αλφαβητικά):
Αλλαντοπώλης: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης
Δήμος: Στέλιος Ιακωβίδης
Κλέων: Κώστας Κόκλας
Δημοσθένης: Πάνος Μουζουράκης
Χορός
Kορυφαίοι: Στεφανία Γουλιώτη, Λαέρτης Μαλκότσης, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Χαρίσης
Mέλη (αλφαβητικά)
Πάρις Αλεξανδρόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Θάνος Γρίβας, Πάνος Ζυγούρος, Κωνσταντίνος Καϊκής, Γιάννης Καράμπαμπας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας,Βασίλης Μπούτσικος, Γιώργος Πατεράκης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Περικλής Σιούντας, Γιώργος Σκαρλάτος, Αντώνης Σταμόπουλος
Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας
Ευριπίδη, Φοίνισσες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 30, 31 Ιουλίου &1 Αυγούστου
Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου είναι οι Φοίνισσες του Ευριπίδη, η εμβληματική τραγωδία με την οποία ο ποιητής μας παραδίδει μια ανατρεπτική εκδοχή του μύθου των Λαβδακιδών. Το έργο παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη παράσταση μ΄ ένα ξεχωριστό επιτελείο ερμηνευτών και συντελεστών, έχοντας την υπογραφή του Γιάννη Μόσχου στην πρώτη του σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Οι Φοίνισσες, διδάχτηκαν στα εν άστει Διονύσια μεταξύ του 411 και 408 π.Χ.. Στην ίδια τριλογία ανήκουν και οι τραγωδίες Υψιπύλη και Αντιόπη. Ο Ευριπίδης μια πεντηκονταετία περίπου μετά τον Αισχύλο και τους Επτά επί Θήβας, δραματοποιεί τον μύθο του θηβαϊκού κύκλου που αναφέρεται στα τραγικά συμβάντα του οίκου των Λαβδακιδών και της έριδας για την εξουσία των Θηβών, για να συνθέσει ένα πολυπρόσωπο οικογενειακό και πολιτικό δράμα και να στρέψει το ενδιαφέρον σε αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα και η ισοτιμία.
Ο συμμαχικός στρατός των Αργείων με επικεφαλής τον εξόριστο Πολυνείκη έχει παραταχθεί έξω από τις πύλες της Θήβας. Στο εσωτερικό, η Ιοκάστη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αποτροπής του κακού, καλεί τους δύο γιους της να λύσουν τη διαφορά με ειρηνικό τρόπο.Μετά τον χρησμό του μάντη Τειρεσία που αποκαλύπτει τη θεϊκή βουλή που επιβάλλει τη θυσία νεαρού βασιλικού γόνου για την επιτυχή έκβαση της μάχης για τους υπερασπιστές της Θήβας, ο ευσεβής Μενοικέας, γιος του Κρέοντα, πείθεται να θυσιαστεί για το καλό της πόλης.
Στο πεδίο της μάχης οι Θηβαίοι παίρνουν το προβάδισμα. Ετεοκλής και Πολυνείκης αποφασίζουν ο νικητής και κάτοχος του θρόνου να κριθεί από τη μεταξύ τους μονομαχία. Η κατάρα του Οιδίποδα για την αδελφοκτόνο μοίρα των γιών του επαληθεύεται και τα δύο αδέλφια σκοτώνονται ο ένας από το χέρι του άλλου. Το θέαμα των νεκρών γιων της ωθεί την Ιοκάστη στην αυτοκτονία, ενώ ο Οιδίποδας παίρνει τον δρόμο της εξορίας. Τη διακυβέρνηση της Θήβας αναλαμβάνει ο Κρέων.
Οι Φοίνισσες, παρόλο που ανεβαίνουν έπειτα από χρόνια, στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί πολλές φορές από το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο (1960, 1965, 1978, 1988), όλες σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Νικηφόρος Παπανδρέου
Σκηνοθεσία - Δραματουργική προσαρμογή: Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Χορογράφος: ΑμάλιαΜπένετ
Συνεργάτις χορογράφου: Αντιγόνη Γύρα
Video Design: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Επιστημονική σύμβουλος: Ελένη Παπάζογλου
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου
Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Αντωνοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Ευαγγελία Παπαδουράκη
Δραματολόγος παράστασης: Βιβή Σπαθούλα
Διανομή (αλφαβητικά)
Αγγελιαφόρος, Γιώργος Γλάστρας
Ιοκάστη, Μαρία Κατσιαδάκη
Σφίγγα, Σεσίλ Μικρούτσικου
Αντιγόνη, Λουκία Μιχαλοπούλου
Παιδαγωγό, Κώστας Μπερικόπουλος
Τειρεσίας, Αλέξανδρος Μυλωνάς
Μενοικέας, Βασίλης Ντάρμας
Ετεοκλής, Αργύρης Ξάφης
Οιδίπους, Δημήτρης Παπανικολάου
Πολυνείκης, Θάνος Τοκάκης
Κρέων, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Χορός (αλφαβητικά)
Νεφέλη Μαϊστράλη, Ζωή Μυλωνά, Ελπίδα Νικολάου, Σταύρια Νικολάου, Κατερίνα Παπανδρέου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, Μαριάμ Ρουχάτζε, Θάλεια Σταματέλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη
Φωτογράφος παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή
Οι παραστάσεις Ιππείς και Φοίνισσες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Με υπέρτιτλους στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.
Πληροφορίες - Προπώληση Εισιτηρίων:
n-t.gr
aefestival.gr
tickets.aefestival.gr
ticketservices.gr/el/NationalTheatre/
Τηλ.: 210 7234567 (Δευ– Κυρ: 09:00-21:00)
Εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου)
Καταστήματα Public
Οι ημερομηνίες της περιοδείας των δύο παραστάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα.
Θέατρο Express, Ιστορίες καθ' οδόν Νο2
Οι ιστορίες καθ’ οδόν Νο2 βρίσκονται καθ’ οδόν! Η πολύ επιτυχημένη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου επιστρέφει ανανεωμένη, επετειακή και εορταστική! Με το κέφι και τον ενθουσιασμό στις αποσκευές της είναι έτοιμη να πάει από γειτονιά σε γειτονιά για να συναντήσει τους θεατές της, να τους ταξιδέψει στον χρόνο και να τους ευθυμήσει.
Μια απολαυστική μετάβαση στο παρελθόν, μια ανάλαφρη κριτική ματιά στη σχέση του χθες και του σήμερα, αυτοσαρκασμός με κέφι και ευφορία. Το παρελθόν μας χτυπά την πόρτα: μια λοξή ματιά στην ιστορία. Τι φταίει και τι μας φταίει; Διηγήσεις σπαρταριστές για τις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης του ελληνικού κράτους, για ανακτορικές δεξιώσεις, για ευρωπαϊκούς χορούς, για ήρωες και αγωνιστές που ανησυχούν για τους πολυελαίους, για χειροφιλήματα που κατακεραυνώνουν, για τις συνήθειες και τις παραδόσεις των απλών ανθρώπων, για τα στραβά και τα όμορφά μας. Για τη ζωή που είναι γλυκιά και πικρή, που έχει γέλιο και δάκρυ. Για το νήμα που μας δένει με το χθες και που θα μας πάει στο μέλλον.
Μια παράσταση φτιαγμένη με μεράκι, που καλεί με χαρά τους θεατές της να αφεθούν στη γλυκιά μνήμη και να ατενίσουν αισιόδοξα το μέλλον ακόμη και όταν όλα συνηγορούν για το αντίθετο…
Η παράσταση θα περιοδεύσει στους δήμους της Αττικής.
Ταυτότητα παράστασης
Δραματουργία: Ειρήνη Μουντράκη - Γιάννης Παναγόπουλος
Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Επιμέλεια Κοστουμιών: Μαρία Τσιώτη
Επιμέλεια φωτισμών: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Σταύρος Καραγιάννης, Ρένα Κυπριώτη, Γιάννης Παναγόπουλος
Το Ταξίδι / TheWalk
Ελευσίνα 2021-23
Με μεγάλη χαρά το Εθνικό Θέατρο θα συμμετάσχει με έφηβους από τα εργαστήριά του στη σημαντική δράση Το Ταξίδι/TheWalk,των StephenDaldy, AmirNizarZuabi, GoodChanceTheatre καιHandspringPuppetCompany, που αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021-2023.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2021 η Ελευσίνα θα υποδεχτεί την Αμάλ, μια μαριονέτα ύψους 3,5μ. με τη μορφή μια Σύριας προσφυγοπούλας, που θα διασχίσει 8.000χμ από τα σύνορα της Συρίας μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία για να συναντήσει τη μητέρα της. Κατόπιν πρόσκλησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, οι νεαροί φίλοι των εργαστηρίων μας θα συνεργαστούν με τους συντελεστές της παράστασης και με συνομηλίκους τους από την τοπική κοινότητα για να κάνουν το πέρασμά της από τον τόπο μας όσο πιο όμορφο γίνεται!
(Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση στον σύνδεσμο)
Θερινό εργαστήριο
Το Εθνικό δίνει πνοή σε συνεργασία με τακτικά post-covid ιατρεία του ΕΣΥ
Ένα δωρεάν διαδικτυακό πιλοτικό εργαστήριο για την επανεκπαίδευση της αναπνοής μέσω της φωνητικής έκφρασης και του τραγουδιού, για άτομα που προσβλήθηκαν από COVID-19 και εξακολουθούν να υποφέρουν από δύσπνοια και επακόλουθο άγχος.Το εργαστήριο, εμπνευσμένο από αντίστοιχο της Εθνικής Όπερας της Αγγλίας, σχεδίασε η Αγγελική Τουμπανάκη (PhD), Μοριακή βιολόγος, βοκαλίστρια, εκπαιδεύτριαφωνής καιμέλος της διεπιστημονικής ομάδας VoiceMentoring για την αποκατάσταση ασθενών με φωνητικέςδιαταραχές.
Το εργαστήριο έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς παρέχει σωματική και συναισθηματική στήριξη σε ασθενείς που βιώνουν συμπτώματα Long COVID, και ταυτόχρονα καταδεικνύει πως τέχνη και επιστήμη μπορούν να λειτουργήσουν υπέροχα μαζί!
Το εργαστήριο «Το Εθνικό Θέατρο δίνει πνοή» πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Pharmall.
Περισσότερες πληροφορίες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σχόλια χρηστών
Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.