Eurovision Semifinals 1

Θοδωρής Τσοκανής

Και ήρθε λοιπόν η ώρα αυτή που ο αγαπημένος μας διαγωνισμός – αυτός της Eurovision – που όλοι μισούμε να λατρεύουμε ή λατρεύουμε να μισούμε ξεκινά και ο πρώτος ημιτελικός που διεξήχθη χθες το βράδυ στο Ισραήλ (πολιτικό σχόλιο δεν θα κάνω) σε μία διοργάνωση όμορφη, με εντυπωσιακή σκηνή και εμπνευσμένες καρτ ποστάλ (καρτ ποστάλ είναι τα βιντεάκια που παίζουν πριν το κάθε τραγούδι για όσους δεν ξέρουν ή κάνουν ότι δεν ξέρουν) 4 παρουσιαστές όλως περιέργως συμπαθείς και καλοντυμένους και μία εξαιρετική έναρξη με τη Netta την περσινή νικήτρια η οποία βγήκε ζουμερή και manga επί σκηνής με πολυπληθές μπαλέτο και μας τραγούδησε το άσμα το νικητήριο το περσινό – ο οποίος ημιτελικός χρήζει φυσικά ανάλυσης μιας και ήταν τόσο κακός που σχεδόν δεν το πιστεύουμε. Σχεδόν γιατί έχουμε μάλλον δει και χειρότερα. Έτοιμοι; Ξεκινάμε.

1. Κύπρος, Τάμτα – Replay

H γνωστή σε όλους μας Τάμτα, Γεωργιανής καταγωγής που κάνει καριέρα στην πολύπαθη εκ των μνημονίων Ελλάδα, καλείται να τραγουδήσει για την επίσης πολύπαθη Κύπρο και να φέρει τα ίδια ή ακόμα καλύτερα αποτελέσματα από τον περσινό θρίαμβο της Ελένης της Φουρέιρα που πήρε – αδίκως – τη 2η θέση. Η Τάμτα λοιπόν άδει κομμάτι pop ή τουλάχιστον αυτό υποψιαζόμαστε από το βίντεο κλιπ που έχουμε δει, με το κορίτσι σέξι, μηχανές να μαρσάρουν και τα συναφή. Η πραγματικότητα όμως έρχεται να μας προσγειώσει απότομα, μιας και η Τάμτα βγαίνει επί σκηνής με μαλλί μόλις βγήκα απ το ντουζ και δεν έχω προκάμει να κάμω πιστολάκι, βινύλ μπουφανάκι και μπότα αψηλή μέχρι το γοφό και βρακί πολυέλαιο. Οκ, λες πάμε να δούμε θέαμα μιας και το στιλιστικό δεν το πολυπετύχαμε. 

Η Τάμτα κινείται επί σκηνής σα να βαριέται, δεν χορεύει, ποζάρει, δεν τραγουδάει καλά και το όλο αποτέλεσμα χλιαρό και αμήχανο, περιμένεις να δυναμώσει αλλά δεν, οι χορευτές την πλαισιώνουν αξιοπρεπώς αλλά δεν καλύπτουν το κενό, κάτι λείπει, πολλά λείπουν αλλά τι να κάνεις, αδελφή χώρα είναι αυτή και χαιρόμεθα που τελικά περνά. Αν δεν το διορθώσουν προβλέπω να πατώνει στον τελικό. Καμία σχέση με το υπέροχο Λενιώ που πέρσι έκλεψε καρδιές και φέτος εισπράττει του κόπους της.

2. Μαυροβούνιο, D mol – Heaven

6 παιδιά, 3 κορτσόπα και 3 όχι, βγαίνουν επί σκηνής χαρωπά χαρωπά, ενδεδυμένα στα λευκά με κόκκινες λεπτομέρειες – ένα κορίτσι το χει σε κασκόλ, άλλος κάπου αλλού εξόν απ τον ωραίο που τον έχουν με το φανελάκι, τραγουδούν μια αδιαφορία – όχι κακή, απλώς αδιαφορία, ο ένας έχει τρομακτικά φρύδια και ο άλλος μοιάζει με το Μάηκ το Φασολάκη στο θέατρο, πέφτει και ρυθμός παραδοσιακός στη μέση, άσκοπα γυρίσματα εκατέρωθεν, γενικώς μια πλήξη και τελειώνει θριαμβευτικά διότι δεν θα το δούμε στον τελικό τελικά.

3. Φινλανδία, Darude & Sebastian – Lookaway

Εδώ ισχύει λοιπόν το όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι. Ο Darude λοιπόν είναι λέει πολύ γνωστός μουσικός παραγωγός με εκατομμύρια πωλήσεις στον κόσμο, δυνατό χαρτί στη γείτονα Φινλανδία, ο οποίος επιλέγει τον Sebastian μάλλον για τα κάλλη του και όχι για τη φωνή ή την εξαιρετική εγγλέζικη προφορά να μας τραγουδήσει το Lookaway. Κανονικά θα έπρεπε να λέγεται hearaway  μιας και ο συμπαθής αοιδός δεν το χει ιδιαίτερα και φοράει και τζην με πλαστική μπότα του ψαρά από πάνω μιας και στην κορφή ενός παγόβουνου είναι μια αιθέρια ύπαρξη που χορεύει κάτι ακατάληπτο φορώντας αέρινο πράσινο φουστάνι (εκείνο που σε κάνει) όσο ο Sebastian τραγουδά το Λουκουγουέη  και τελικά το στέλνουμε καλλιά του – άντε και του χρόνου – πάντα τέτοια.

4. Πολωνία, Tulia – Fire of Love

4 δροσερά κορίτσια, Πολωνές διαλεχτές και όμορφες, έχουν ενδυθεί στα κόκκινα με rainbow φούστες και τεράστιες κορώνες στο κεφάλι, τραγουδούν πολυφωνικά και κατάτι εκνευριστικά το άσμα τους το οποίο με εκνεύρισε αλλά για κάποιο λόγο ήθελα να περάσει, αλλά δεν πέρασε και μη χανόμαστε κορίτσια, πάρτε τηλέφωνο να βγούμε για καφέ να τα πούμε.

5. Σλοβενία, Zala Krali & Casper Santl – Sebi

Γνωρίστηκαν λέει μέσω Instagram, εκείνος της έβαζε καρδούλες κι εκείνη βαριότανε που ζούσε και έτσι αποφάσισε να της γράψει τραγούδι και όχι μόνο της έγραψε αλλά έπρεπε να το δούμε κι εμείς οι έρμοι τηλεθεατές. Τρυφερό τετ α τετ, εκείνος με το μπάσο, εκείνη χωρίς, σ ένα ήσυχο, πολύ ήσυχο (όχι το ποταμάκι) τραγουδάκι, έχω την αίσθηση ότι βαριούνται και οι 2 αλλά έτσι είναι τα νέα τα παιδιά, φοράνε και τα λευκά τους τα πυτζαμάκια, τώρα να σου πω ότι περάσαμε έκτακτα, δεν θα στο πω, πάντως απ την πολλή βαλεριάννα μας υπνωτίζουν και τους περνάμε!

6. Τσεχία, Lake Malawi – Friend of a friend

Δροσερά αγόρια σε λίγο 80ς αισθητική άδουν το ποπ το χαρωπό, χειροκροτάνε και χορεύουν και για κάποιο λόγο περνάνε.

7. Ουγγαρία, Joci Papai – Az en apam

Τσουπωτός Ούγγρος ξανάρχεται στο διαγωνισμό γιατί του λείψαμε και τραγουδά άσμα ασμάτων, φόρο τιμής στον πατέρα του που τον ενέπνευσε να γίνει μουσικός. Είναι ξυπόλητος και φορεί τα μαύρα, ενώ  ο κότσος στην κεφαλή δεν είναι μπανάνα είναι σφιχτός ως οφείλει και έχει ένα λυγμό, ένα τσιγγάνικο μοιρολόι και είναι κατάτι συνεκινημένος που ξανάρθε αλλά εμείς όχι – στο καλό και να μας γράφεις.

8. Λευκορωσία, Zena – Like it

H Zena απ’ τα πολλά like στο fb είπε να το κάνει και τραγούδι γιατί πιάστηκε το δάχτυλό της πάτα πάτα, κι έτσι η 17χρονη έρχεται στο διαγωνισμό για να χορέψει δροσερά σε ποπάκι καλούλι – πολύ καλύτερο απ ότι στέλνει συνήθως η Λευκορωσία μας που όλοι αγαπούμε αλλά δεν ξέρουμε που βρίσκεται, τι τα θέλει όμως τα αγγλικά αφού κανείς δεν καταλαβαίνει τι λέει, αλλά την περνάμε γιατί είναι γλύκα είναι τρέλα με το σορτσάκι το καυτό και τ αγόρια που κάμουν breakdance από πίσω. Εύγε!

9. Σερβία, Nevena – Kruna

Kruna θα πει κορώνα και η πανέμορφη Nevena με τη μαύρη τουαλέτα, την ποδάρα τη χυτή και το μαλλί χείμαρρο δεν φοράει κορώνα αλλά τραγουδά μια επική μπαλάντα, άκρως εντυπωσιακή που την έχει γράψει μόνη της, έχει φωνάρα, σκίζει και περνά.

10. Βέλγιο, Elliot – Wake up

18χρονος αναιμικός πιτσιρικάς στο σανίδι με 2 τούμπανα τεράστια τα οποία δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στο αποτέλεσμα, προσπαθεί να μας ξυπνήσει και καταφέρνει να μας κοιμίσει με το άνευρο, αναιμικό, βαρετό και κοιμήσικο κομμάτι του διαγωνισμού. Η φωνή κακή, η παρουσία κακή, το τραγούδι κακό και γενικώς για κλάματα. Περιμένεις κάποια στιγμή να δυναμώσει αλλά δεν σου κάνει τη χάρη, άστα να πάνε και του χρόνου με υγεία. Δεν περνά φυσικά.

11. Γεωργία, Otto – Keep on going

Αυτή λοιπόν πρέπει να ήταν η χειρότερη παρουσία χθες, τόσο κακή που με έπιασαν νευρικά γέλια. Ο Otto είναι ένας 30χρονος τύπος που έχει λέει κερδίσει ένα σκασμό διαγωνισμούς και ήρθε να μας τραγουδήσει κάτι που θα ήθελε να είναι επικό αλλά είναι για γέλια και για κλάματα. Νιώθεις τόσο μεγάλη αμηχανία παρακολουθώντας το, που δεν αλλάζεις κανάλι να δεις διαφημίσεις, αλλά κάθεσαι εκεί σα χάνος γιατί δεν πιστεύεις σ αυτό που βλέπεις και πολύ περισσότερο σ αυτό που ακούς. Είναι και κακομούτσουνος ο έρμος και σε κοιτά στα μάτια και στο ρεφρέν φωνάζει ΒΑΡΑΤΑ ΒΑΡΑΤΑ κι εσύ σκέφτεσαι τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε, και γενικώς μια απελπισία. Μπράβο, μπράβο, θα τα πούμε μιαν άλλη στιγμή γιατί έχω σίδερο.

12. Αυστραλία, Kate κάτι – Zero Gravity

Η γείτονα χώρα στέλνει μια 38χρονη αοιδό κλασικού τραγουδιού να τραγουδήσει κλασικίζον ποπ με τις άριές του και τα σχετικά, σκαρφαλωμένη πάνω σε ευλύγιστο στύλο ντυμένη στα λευκά με κορώνα. Πλαισιώνεται εξαιρετικά από 2 άλλες σκαρφαλωμένες αλλά στα μαύρα αυτές, και η ψευθαίσθηση επιτυγχάνει και νομίζεις ότι όντως αιωρούνται σε βαρύτητα μηδενική, τα λέει καλά, η παρουσίαση άκρως εντυπωσιακή και φυσικά περνά!

13. Ισλανδία, Hatari – Hate will prevail

Οι Ισλανδοί φέτος αντιπροσωπεύουν το νέο, το φρέσκο το άγριο, το επαναστατικό, το σοκαριστικό και βγαίνουν επί σκηνής ντυμένοι με πέτσινες λωρίδες και αξεσουάρ και τραγουδούν ένα σκληρό πανκ κομμάτι, απόλυτα ακατάλληλο για τα έρμα μου τα αυτιά αλλά όχι για άλλα. Σχεδιασμένο εξ αρχής να σοκάρει, τα καταφέρνει άριστα, περιέργως το ρεφρέν μου αρέσει ενώ πάνω σε μια σιδηρόφραχτη υδρόγειο ένας με τεράστιο σφυρί κοπανάει αλύπητα τον καπιταλισμό. Φυσικά περνάει και μη σου πω πως θα νικήσει!

14. Εσθονία,  Victor – Storm

Η φίλη Εσθονία, στέλνει το γείτονά της τον Σουηδό ο οποίος είναι κάντρι λάβερ κι εγώ θέλω να πεθάνω. Μισώ την κάντρι λίγο λιγότερο απ’ τον Κότσιρα, ο Σουηδός δεν λέει φωνητικά κάτι, βαριέμαι, πέφτουν κεραυνοί εν αιθρία, ξαναβαριέμαι αλλά η Ευρώπη αγαπά Σουηδούς και κάντρι και περνά.

15. Πορτογαλία, Conan Osiris – Telemoveis

Φέτος η πορτογαλική πρόταση είναι ιδιαζόντως εκκεντρική και ιδιαίτερη, με περίεργη αισθητική και μουσικά και σκηνογραφικά. Ο αοιδός θέλει να σπάσει το τηλέφωνό του και φορά σατέν πράσινο και μούσι πλεξιγκλάς, ο χορευτής είναι προκλητικός, γενικά ή σου αρέσει ή όχι, εμένα πάλι όχι και δεν περνά αλλά όπως και της Πολωνίας θα ήθελα να περάσει.

16. Ελλάδα, Κατερίνα Ντούσκα – Better Love

Θεά. Φωνή, αισθητική, τραγούδι – όλα άριστα 10, μπράβο μπράβο μπράβο, η καλύτερη παρουσία χθες, εμπνευσμένη απ τον κήπο των απολαύσεων του Ιερώνυμου Μπος, ό,τι καλύτερο έχουμε στείλει τα τελευταία χρόνια. Μπράβο και φυσικά περνά!

17. Άγιος Μαρίνος, Serhat – Say na na na 

Ο Άγιος Μαρίνος δεν στέλνει τη φίλη μου τη Βαλεντίνα γιατί είχε πάει λαϊκή κι έτσι ο Serhat καλείται να σώσει την κατάσταση με ένα παλιακό disco τραγούδι που σε γυρνά 30 χρόνια πίσω το λιγότερο, ο Serhat δεν μπορεί πια να τραγουδήσει, δεν μπορεί πια να κουνηθεί, τα φωνητικά τι να πρωτοκάνουν, αμήχανο θέαμα και άκουσμα, γενικώς ένα χάλι. Στενοχωριέμαι με την κατάσταση και μάλλον στενοχωριούνται και οι Ευρωπαίοι και τον λυπούνται και περνά, αν έχεις το Θεό σου!

Άντε βρε, τελειώσαμε, ενημέρωση για το 2ο μόλις γίνει!


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος