Eurovision Semifinals 1

Θοδωρής Τσοκανής

Που λες, χτες έλαβε χώρα και ο πρώτος ημιτελικός της ετήσιας αμαρτίας μας, της γλυκιάς Eurovision που όλοι μας λατρεύουμε να τη μισούμε ή μισούμε που τη λατρεύουμε. Όπως και να έχει, στης Λισσαβώνας τα στενά θα σε γυρίσω να δεις ομορφιές και να ακούσεις άσματα. Καλά; Κακά; Μέτρια; Όλα τα χει ο μπαξές…

Τι κλιπάκι έναρξης λοιπόν ήτο ωραιότατο, δείχνει ομορφιές πορτογαλέζικες και μεταφερόμεθα στο στάδιο, ωραιότατο και αυτό όπου 4 δροσερές παρουσιάστριες ενδεδυμένες διαφορετικά και κιτσάτα μας υποδέχονται και ο διαγωνισμός ξεκινά!

1. Αζερμπαϊτζάν: I cross my heart – Aisel

Η χώρα τούτη γνωστή για τις συνήθως αδιάφορες υπερπαραγωγές της, προσλαμβάνει Κοντόπουλο, Φωκά και Aisel για να ξεπεράσει τον εαυτό της και να αποδείξει ότι το αδιάφορο έχει βαθμίδες και μόλις πέσαμε μερικές πιο κάτω απ τα πέρσι. 

Ενδεδυμένη με λευκό νυχτικό, η συμπαθής μα άφωνη αοιδός, άδει κάτι που δεν σου μένει ούτε αν στο κολλήσουνε με LOGO στιγμής (θυμίζω ότι η LOGO στιγμής κρατά 2 τόνους ανά σταγόνα) φορά καλσόν στο ένα πόδι ένεκα της κρίσης που μαστίζει την Υδρόγειο και τρέχει σε κάτι παγόβουνα με λεντάκια και κάνει πόζες. Μετά από λίγο βγαίνει νεαρός με λευκή πυζάμα να τη συνοδεύσει και κάνουν μαζί πόζες, τα λεντάκια ανάβουν, βγαίνουν και άλλοι 3 χωρίς λόγο και αιτία και ευτυχώς κάπου εκεί τελειώνει και δεν περνάει, οπότε το δράμα μας κράτησε 3 λεπτά – ακριβώς.

2. Ισλανδία.: Our Choice – Arie Olafsson

Υπότροφος σε Ακαδημία του Λονδίνου, ο 19χρονος Arie βγαίνει με λευκό κοστούμι και κόκκινες λεπτομέρειες να τραγουδήσει μπαλαντίτσα με ανθρωπιστικό μήνυμα, έχει λίγο βαριά αγγλικά, ωραία φωνή, λιγουλάκι βαριέμαι αλλά δεν είναι κακό, τα παίρνει στο κρανίο και πετά κάτω το stand του μικροφώνου, βγάζει κορώνα και στο τέλος έρχονται και τα φωνητικά και αγκαλιάζονται όλοι μαζί αλλά δεν συγκινεί και κόβεται.

3. Αλβανία: Mall – Eugent Bushepa

O Eugent είναι νέος, ωραίος με ωραία δυνατή φωνή, εξαιρετικά κακοντυμένος αλλά με ένα τραγούδι στη γλώσσα της χώρας του που είναι αρκετά καλό και δυνατό και προκρίνεται!

4. Βέλγιο: A matter of time – Sennek

Ωπ, επιτέλους τραγουδάρα. Ξεκινά με ενδιαφέρουσα μελωδία και ωραία φωνή και παρουσία, συνεχίζει έτσι, δεν βαριέσαι δευτερόλεπτο και θες να το ξανακούσεις, συνθέτης από τους Hooverphonic βλέπεις, στο φόρεμα έχω μια ένσταση αλλά δεν έχει και καμία σημασία, είναι το καλύτερο όλων – και τι; Κόβεται; Της θειάς τους το μπουγαδοκόφινο.

5. Τσεχία: Lie to me – Nikolas Uzef

Μαθητούδι και καλά τσέχικο, ενδεδυμένο με σάκα, τιράντες, ψαράδικο και παπιγιόν, τραγουδά ένα ευχάριστα ρυθμικό τραγουδάκι βγαλμένο απ τα 90ς, βγαίνουν και άλλοι 2 συμμαθητές και χορεύουν breakdance, καλούλι είναι, ευχάριστο, αλλά μη φανταστείς ότι θες να το ξανακούσεις, παρόλα αυτά περνάει και το μαθητούδι θα αποφοιτήσει.

6. Λιθουανία: When we’ re old – Yeva

Ρομαντισμός με όμορφη νεαρά με λίγο περίεργη φωνή, στις χαμηλές λίγο το χάνει, στα ανεβάσματα μια χαρά, αρκετά εφέ στη φωνή με echo και τα τοιαύτα, ενδεδυμένη με νυχτικιά σομόν, ψάχνει λίγο στο θυμικό, κάπου τα καταφέρνει, κάπου όχι, τραγουδά την αιώνια αγάπη – εξ ου και ο τίτλος και στο τέλος βγαίνει και ο σύζυγος και την πιάνει τρυφέρα απ το χέρι και συγκινεί και περνά!

7. Ισραήλ: Toy – Netta

Η Netta απ το Ισραήλ έρχεται ως φαβορί, είναι ακομπλεξάριστη κι επειχειρεί να σοκάρει με μια κιτς αισθητική κι ένα τραγούδι που μπορεί να σε φέρει στα όριά σου. Θυμίζει λίγο την αισθητική της υπέροχης Verka κι έχει δυνατό μήνυμα. Είναι αυτή που είναι - και είναι τέλεια και σ όποιον αρέσει - και δε διαφωνώ καθόλου. Δυνατό, ρυθμικό μα ενοχλητικό, ίσως σκίσει, ίσως πατώσει – δεν υπάρχει εναλλακτική. Περνά φυσικά με ένα κοινό να παραληρεί από κάτω.

8. Λευκορωσία: Forever – Aleksseev

Η Λευκορωσία μας έχει επίσης συνηθίσει σε αδιάφορες μπαλάντες υπερφορτωμένες με σκηνικά κι ενδύματα μιας άλλης αισθητικής που δεν περνούν στον ημιτελικό – και αυτή τη συνταγή ακολουθεί και φέτος. Νεαρός μιμόμενος τον Dyma τον Bilan εκ Ρωσίας με ακρυλική μασέλα, άδει ερωτική μπαλάντα με κακά – πολύ κακά όμως – αγγλικά, ενδεδυμένος με υποκάμισο λευκό που κάτι του κρέμεται και πανταλόνι πέτσινο, κρατά ένα ρόδο κόκκινο, το ρόδο κάνει ταξίδι και καταλήγει σε ροδοκοκκινοφορεμένη χορεύτρια -τοξοβόλο που του το καρφώνει με τρόπο μαγικό στην παλάμη, μετά, εκεί που πλήττω αφάνταστα, γίνεται στην οθόνη μια έκρηξις ροδοπετάλων και σα να μην πιάσαμε το νόημα – στο φινάλε – γυρνά πλάτη και βγαίνουν απ’ την πλάτη ρόδα του Μαγιού – που είναι και της εποχής και είναι λίγο γκραν γκινιόλ το θέαμα – σα να βλέπουμε πλάνα από χειρουργείο αλλά δε βαριέσαι, τον στείλαμε πίσω στο ροδόκηπο να θειαφίσει μην πιάσουνε μελίγκρα.

9. Εσθονία: La forza – Elina

H Elina μας είναι υψίφωνος με φωνάρα κι ένα φουστάνι αριστούργημα που πιάνει όοοοοολη τη σκηνή και κάνει ντανιές με χρώματα και φώτα και κοστίζει 65.000€, τραγουδά άριες στα ιταλιάνικα και μας αρέσουν τα ιταλιάνικα, μας αρέσει η Elina μας αρέσει και το φουστάνι και δεν πήγαν χαμένα τα λεφτά, περνά και μετά το βγάζει (το φουστάνι) γιατί που να κινηθεί η έρμη στα green rooms με το αντίσκηνο.

10. Βουλγαρία: Bones – Equinox

5μελές γκρουπάκι με έντονη διαφορετικότητα, 4άντρες κι ένα κορτσόπο που είναι το alter ego το φασόν της Gwen της Stefani, τραγουδούν ένα ενδιαφέρον κομμάτι, κάνουν και λαρυγγισμούς, κάτι ίσως λείπει, κάτι δεν έχει πάει καλά, αλλά τα καταφέρνει και περνά. Πολύ κακοντυμένοι σύσσωμοι, όλοι.

(έλα άλλα 9 μείνανε)

11. FYROM: Lost & Found – IQ

Οι IQ είναι ένα ντουέτο που αποτελείται από μία Πρώην Γιουκοσλάβα Δημοκράτισσα Μακεδόνισσα κι έναν Πρώην Γιουκοσλάβο Δημοκράτη Μακεδόνα (όχι τον Κώστα Μακεδόνα – μην μπερδεύεσαι) που τραγουδούν (αυτή τραγουδά, αυτός κάνει ότι παίζει κιθάρα) φορώντας ό,τι βρήκαν μπροστά τους, ένα άσμα που αλλάζει ρυθμό κάθε 3 δευτερόλεπτα και λίγο μας μπερδεύει αλλά δεν βαριόμαστε. Έχει ρυθμό και μπόλικο reggae, έχει φουξ φουστάνι (εκείνο που την κάνει) που φεύγει επί σκηνής και γίνεται σορτσάκι μάλλινο με τιράντες και δεν θυμάμαι τι από πάνω, έχει χορευτικά, ό άλλος κάνει ότι παίζει κιθάρα, αλλάζει ρούχο και ρυθμό και δεν προκρίνεται, στο καλό και του χρόνου με υγεία.

12. Κροατία: Crazy – Franka

H Franka  είναι μια γυναικάρα με φωνάρα και κορμάρα, ενδεδυμένη στη μαύρη τη νταντέλα την καλή, την ακριβή, την κιπούρ, τραγουδά άσμα δυναμικά ερωτικό και μια χαρά μα δεν περνά κυρά Μαρία, δεν περνά, δεν περνά…

13. Αυστρία: Nobody but you – Cezar

O Cezar είναι ένας όμορφος μιγάς, με όμορφη φωνή και ήτανε λέει κοινωνικός λειτουργός αλλά έγινε τραγουδιστής – μοντέλο, τραγουδά όμορφο ερωτικό τραγούδι, είναι πάνω σε ένα βάθρο με φώτα, φορά πυτζαμάκι jumpers με λεπτομέρεια από δερματίνη, κινείται όμορφα και προκρίνεται!

14. Ελλάδα: Όνειρό μου – Γιάννα Τερζή

Το τραγούδι, λέει, είναι άκρως συμβολικό και συμβολίζει τη μάνα πατρίδα (Ελλάδα) που συνομιλεί με τα παιδιά της (εμάς) αλλά πρέπει κάποιος να στο πει γιατί χωρίς την εξήγηση δεν το παίρνεις χαμπάρι. Έτσι, η Γιάννα η Τερζή, βγαίνει στη σκηνή μόνη, ως καρυάτιδα με λευκό φουστάνι και μανίκι μπόλικο, τραγουδά ένα ρυθμό που θα ήθελε να είναι παραδοσιακός αλλά δεν είναι, θα ήθελε να είναι ξεχωριστός αλλά δεν είναι, χρειάζεται απεγνωσμένα μια φωνή με γυρίσματα δημοτικά τα οποία η Γιάννα μας δεν τα χει, κάνει συμβολισμό ατυχή με μπλε βαμμένο χέρι τον οποίο δεν καταλαβαίνει κανείς και κουνά περα δώθε τα χέρια και κάνει ντανιές και μότες να ανεμίσει το μανίκι άνευ λόγου και γενικώς – άστα. Βγαίνουν και καπνοί άσκοπα επί σκηνής και μην το συζητάς. Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δεν σοκάρεται κανείς. (και λίγα είπα).

15. Φινλανδία: Monster – Saara

Η Saara χωρίς τη Maara διαθέτει κουπ Μοϊκάνα και στρουμφοφωνή, δεμένη στον τροχό του μαρτυρίου (μας), άδει ρυθμικά αδιάφορο άσμα βγαλμένο από άλλες εποχές και γενικώς βαριέμαι και βγαίνουν τα φωνητικά ώς γκρίζοι μπάτσοι και πάνε πέρα δώθε και δε λέει να τελειώσει – αλλά να τέλειωσε – όχι, δεν τέλειωσε, πέρασε (γαμώτη μου).

16. Αρμενία: Qami – Sevak

O Sevak σκίζει ξύλα στο κλιπάκι και μετά βγαίνει επί σκηνής με ωραία φωνή κι επιβλητική παρουσία και ένδυμα μισό πουλόβερ μισό ριντό, και τραγουδά στα αρμένικα και είναι ωραίο. Εύηχο, και όμορφο. Δυστυχώς τον φάγαν τα κυκλώματα και δεν τα καταφέρνει.

17. Ελβετία: Stones – ZIBBS

Οι ZIBBS είναι αδέρφια – περιέργως αμφότερα όμορφα για Ελβετά και τραγουδούν ένα ροκάκι περιέργως όμορφο για τραγούδι που στέλνει η Ελβετία. Γιατί η Ελβετία έχει τυριά, ρολόγια και σοκολάτες (και πολλά λεφτά) αλλά από τραγούδια στη Eurovision δεν σκίζει γενικώς. Ανεβαίνει η μικρά μια γέφυρα, τα δίνει όλα ο νεαρός στα κρουστά αλλά δυστυχώς – και το εννοώ – δεν τα καταφέρνει…

18. Ιρλανδία: Together – Ryan O’ κάτι

Νεαρός Ιρλανδός με κιθάρα – βαριέμαι – νεαρά Ιρλανδή στο πιάνο – βαριέμαι – μπαλαντίτσα – σκυλοβαριέμαι – gay ζεύγος κάνει χορευτικά και μετά χιονίζει (η μητέρα Ρωσία εδιαμαρτυρήθη εντόνως γι αυτό) και συνεχίζω να βαριέμαι, στις ψεύτικες στονάρει λίγο αλλά τι να κάνεις, το τρικ έπιασε και πέρασε…

19. Κύπρος – Fuego – Ελένη Φουρέιρα

Το Λενιώ τα σπάει. Το τραγούδι δεν μου αρέσει αλλά αυτή η άτιμη τα σπάει. Χορεύει εξαιρετικά, τραγουδά και λυγιέται υπέροχα, το χει έντονα και φυσικά σκίζει και περνά. Στα αρνητικά το ρούχο και οι υπόλοιπες χορεύτριες που ήταν λίγες μπροστά της, αλλά αυτή τα σπάει.

Last comment

Οι παρουσιασταί. 

Χάλια.

Αυτό.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος