Agenda Theater

Φεστιβάλ Δελφών Το Λάλον Ύδωρ

Boem Team

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» ξεκινάει στις 15 Ιουνίου και δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο ξεκίνημα για το Φεστιβάλ από την τραγωδία του Ευριπίδη « Ίων», που διαδραματίζεται μέσα στο Μαντείο των Δελφών. 

Το αριστουργηματικό έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή, παρουσιάζεται σπάνια και είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο συμβολισμός της παράστασης με την επιστροφή στα πάτρια εδάφη των Δελφών. 

Η συγκλονιστική παράσταση με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μπιμπή και Δήμητρα Χατούπη και τον κορυφαίο μουσικό Νίκο Τουλιάτο, θα παρουσιαστεί μέσα στο Μουσείο των Δελφών σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, στις 15 Ιουνίου στις 20:00. Μία ανεπανάληπτη εμπειρία, καθώς ο λόγος του Ευριπίδη , θα ζωντανέψει στο φυσικό του χώρο. 

Η παράσταση «Ίων» πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας.

Ο Ίων του Ευριπίδη γράφτηκε γύρω στα 412 π.Χ. Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το θεό Απόλλωνα και να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της. Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει για αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στον θάνατο του βρέφους ή στην εξαφάνισή του. Με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ωστόσο, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, για να το αναθρέψει η Πυθία μέσα στο μαντείο και να σωθεί. Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ίωνας.

Είναι η τραγωδία αυτή κωμική; Είναι η τραγωδία αυτή μια προπαγάνδα; Μια προσπάθεια του ποιητή να επινοήσει τη θεϊκή προέλευση της Ιωνικής φυλής και άρα των Αθηναίων, με σκοπό να δικαιολογηθεί η διεκδίκηση τους για την κυριαρχία του Αιγαίου; Στον Ίωνα αυτά που φαίνονται δεν είναι αυτά που είναι. Το πραγματικό δεν το βλέπεις, σου αποκαλύπτεται. H ορατότητα του αόρατου, η εμφάνιση των κρυμμένων, των απόκρυφων στοιχείων μέσα από το κείμενο (νυν οράς α χρη σε οράν, μοτίβο κοινό σε Οιδίποδα και Ίωνα) και τελικά η σύνθεση μιας σκηνικής ιστορίας, η οποία φέρνει στο φως αυτά, τα οποία υπονοούνται, αποσιωπώνται και αποκρύπτονται, είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτής της νέας εκδοχής για δυο πρόσωπα.


Ερμηνεύουν:

Κωνσταντίνος Μπιμπής, Δήμητρα Χατούπη 

Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Τουλιάτος

Συντελεστές:

Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη 

Προσαρμογή για δύο πρόσωπα: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης 

Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα 

INFO:

Ημερομηνία και ώρα παράστασης:

Σάββατο 15 Ιουνίου στις 20:00

Μουσείο των Δελφών 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος:10 ευρώ

Φοιτητικό, Άνεργοι, άνω των 65, ΑΜΕΑ:5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

TICKET SERVICES

- εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου

- τηλεφωνικά: 2107234567

https://www.ticketservices.gr/event/delphi-festival-2019/

PUBLIC:

- σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

- στο tickets.public.gr

ΔΕΛΦΟΙ: Τουριστικό Περίπτερο, τηλ.2265082772

AΜΦΙΣΣΑ: Βιβλιοπωλείο Αναζήτηση ,τηλ.2265022158

ΙΤΕΑ: Βιβλιοπωλείο Δομή ,τηλ.2265032140 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος