Γελοίο Σκότος – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ένας Σομαλός πειρατής πρωταγωνιστεί με την απουσία του, μια αποστολή έρευνας και διάσωσης σε ένα τροπικό δάσος στο Αφγανιστάν παίρνει απρόσμενη τροπή καθώς το ποτάμι που ανεβαίνουν εξαφανίζεται. Ένας ιεραπόστολος, ένας πολεμικός ανταποκριτής, ένας πρόσφυγας πλανόδιος πωλητής, ο συγγραφέας αυτοπροσώπως και μια συγνώμη … 

Πλείστα τα σύγχρονα στοιχεία και η κριτική στην διεθνή πολιτική σκηνή από έναν νεαρό αλλά βραβευμένο και ανερχόμενο θεατρικό  συγγραφέα, τον Βόλφραμ Λοτς. Το ραδιοφωνικό έργο του «Γελοίο Σκότος», φέρνει στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού η σκηνοθέτης Κατερίνα Γιαννοπούλου με την υπέροχη ερμηνεία των Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασίλη Σαφού, Γιώργου Κισσανδράκη και Μάριου Παναγιώτου. Την υποκριτική άνεση των ηθοποιών πλαισιώνουν εξαιρετικά τα σκηνικά και τα κοστούμια της Νίκης Ψυχογιού ενώ η μουσική σύνθεση της Νεφέλης Σταματοπούλου και του Πάνου Τσεκούρα συνδράμουν στην καταγωγή και έμπνευση του συγγραφέα από την ταινία «Αποκάλυψη, Τώρα» του Κόπολα. 

Τα άπειρα playmobil που απαθανατιζούν ζωντανά την σκηνική δράση είναι μια εξαιρετική αισθητική τοποθέτηση σε μια παράσταση που σκηνικά είναι περισσότερο ένα παιχνίδι ηθοποιών. Το στιβαρό τραπέζι μπιλιάρδου γίνεται ένα εκπληκτικό άρμα μάχης, βάρκα, σπηλιά, ενώ το ημικυκλικό μπαρ μετατρέπεται σε άμβωνα. Η σκηνή γίνεται πεδίο μάχης λαμπρό σε έναν εξαιρετικό δραματικό αγώνα. Οι ηθοποιοί αγωνίζονται άνισα απέναντι στο εύγλωττο αλλά μάλλον στατικό κείμενο που τείνει προς την ευφυή, κυνική και ειρωνική στηλίτευση του διεθνισμού, της ταξικής συνείδησης και του αλλοδαπού εφιάλτη. 

Η παρέμβαση του συγγραφέα προς αμφισβήτηση του ίδιου του έργου, εισάγει μια κόντρα ανάμεσα στον δημιουργό και τους ηθοποιούς που ουσιαστικά επανεκκινεί την παράσταση. Χρήσιμη η παρέμβαση του Γιώργου Κισσανδράκη που κάθεται περιοδικά μαζί με το κοινό, ειδικά το σχόλιο του για τον «τέταρτο τοίχο», ήταν ευστοχότατο.  Η παράσταση «Γελοίο Σκότος», ξεκινά με μια συγγνώμη και τελειώνει με το τέλος του κόσμου «όχι με έκρηξη μα με λυγμό», να προσθέσω και αναστεναγμό. 

Info Παράστασης

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος