Point Of View

Γύρισα Σπίτι – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Μια γυναίκα σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, ερωμένη. Ο διχοτομημένος Ορέστης, τα 21 δευτερόλεπτα και η απιστία. Honey! I’m home!

Ο μονόλογος των Ντάριο Φο και Φράνκα Ράμε, είναι κωμικός, με άπειρες μικρές λεπτομέρειες που συνθέτουν την γυναικεία προσωπικότητα όπως η σημασία που δίνουμε οι γυναίκες στην μυρωδιά. 

Αφενός το κείμενο διαθέτει χιούμορ, γοητεία, ελαφρότητα, αφετέρου θίγει σοβαρά ζητήματα για τον γάμο, την πολύχρονη σχέση, την οικειότητα και την έννοια της εστίας όπως αυτή ορίζουμε στα πλαίσια της έννομης συντροφικότητας. 

Ο Γιάννης Τσούκας διαθέτει ένα ισχυρότατο όπλο: την Βάσια Βασιλείου, μια ηθοποιό χαμαιλέοντα, ταλαντούχο, με αστείρευτη ενέργεια, γενναιόδωρη και πληθωρική που απογειώνει τον ρόλο με απίστευτη αλμοδοβαρική φινέτσα. Η ερμηνευτική δεινότητα της Βάσιας Βασιλείου, η ικανότητα της να μεταβάλλεται από κωμική σε τραγική φιγούρα με μοναδική σωματική άνεση αλλά και εσωτερικότητα υποβάλλει το ακροατήριο και συμπαρασύρει στον ξέφρενο ρυθμό της. 

Η μουσική και φωτιστική επιμέλεια, επίσης του σκηνοθέτη, ενισχύουν στο μέγιστο αυτή την γυναικεία ιστορία ερωτικής παραίσθησης που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Ο καπνός, η βαλίτσα, η γοητευτική «Μαίρη Πόππινς» που αφήνεται στον έρωτα του διχοτομημένου Όρέστη, η ανασφάλεια και η αυταρέσκεια της γυναίκας που λικνίζεται στον ρυθμό του πόθου και της ζωώδους αισθαντικότητας συνθέτουν μια παράσταση ολότελα μοναδική.

Η ανατροπή της ιστορίας εξυφαίνεται στον ίδιο τον τίτλο της παράστασης: τι είναι σπίτι; Ο σύζυγος, τα παιδιά, η μυρωδιά των σεντονιών, η αίσθηση του καταφυγίου, η επιστροφή; Γύρισα σπίτι! Ότι κι αν αυτό σημαίνει για τον κάθε θεατή.


Στοιχεία Παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Τσούκας, Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη, Μακιγιάζ: Ελισάβετ Πέτρου, Φωτογραφίες: Τάκης Χρυσικός, Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Τσούκας, Βοηθός ενδυματολόγου: Χριστίνα Ευσταθίου Ερμηνεία: Βάσια Βασιλείου

Θέατρο ΠΚ, Κασομούλη 30, μετρό Νέος Κόσμος,  Τηλ. 210 9011677

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή στις 21.15 (έως τις 18/12/2016) 

Διάρκεια: 70 λεπτά

Online ticketing: www.pktheater.gr

Εισιτήρια: 10 € κανονικό, 5 € μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι), 8€ προπώληση, ιδικές τιμές για γκρουπ άνω των 10 ατόμων

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος