Point Of View

Η Επιστροφή των Παραμυθιών - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο κόσμος των παραμυθιών, βρίσκεται σε κίνδυνο! Ένα ρολόι εμφανίστηκε ξαφνικά, και μετράει αντίστροφα. Τι μπορεί να απειλεί τον κόσμο της Ωραίας Κοιμωμένης, της Βασίλισσας Ντάμα Κούπα, του Τζίνι και του Κακού Λύκου; Ο Πήτερ Παν θα επιστρέψει στην Χώρα του Ποτέ; Η Τίνκερ Μπελ τι έμαθε από τον κόσμο των ανθρώπων; 

Η Γεωργία Παρασκευά, γράφει ένα βιβλίο για την αξία του βιβλίου και την ανάγκη συμπόρευσης με την τεχνολογία. Επιστρατεύει αγαπημένους ήρωες και μιλά για την αξία των παραμυθιών, την ανάγκη της «μαγείας» τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Η πλοκή του έργου της φέρνει στο προσκήνιο ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μαγείας των παραμυθιών: τον χρόνο. Η πραγματικότητα μιας αντίστροφης μέτρησης εξαναγκάζει τους ήρωες της σε δράση για την σωτηρία του κόσμου τους, μια δράση που ως το τέλος δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα στεφθεί με επιτυχία. Όμως η προσπάθεια είναι επιβεβλημένη, με όποιο τρόπο ο καθένας τους το μπορεί. Αυτό για μένα προσωπικά, στην συγκυρία που βιώνουμε αυτή την χρονική στιγμή στη Γη, είναι το κορυφαίο ζήτημα που θίγεται μέσα από το έργο της. 

Η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, σκηνοθετεί το έργο της Γεωργίας Παρασκευά, ενεργοποιώντας εξαρχής το διαδραστικό στοιχείο, που είναι καταλύτης για το νεαρό κοινό. Η κινησιολογία και οι χορογραφίες της Αναστασίας Γεωργαλά φέρνουν τους ήρωες των παραμυθιών στο σήμερα, και χάρις στην μουσική του Σταύρου Τσουμάνη, οι παραμυθοήρωες γίνονται πιο προσιτοί και σύγχρονοι. Τα κοστούμια της Σάντρα Στεφανίδου, τονίζουν ένα κύριο χαρακτηριστικό στον κάθε ένα από τους χαρακτήρες, αν και προσωπικά θαύμασα την μάσκα και την εμφάνιση του κακού λύκου. Αντίστοιχα τα σκηνικά της Αγγελίνα Παγώνη, είναι λειτουργικά και ευφάνταστα, με κορυφαία την άμαξα της Σταχτοπούτας που τρακάρει η Ωραία Κοιμωμένη.

Οι εξαιρετικοί ερμηνευτές, χαρίζουν στιγμές γέλιου και αγωνίας στο νεαρό κοινό, ενώ στο σύνολο της παράστασης διατηρούν την επικοινωνία με τους θεατές ανοιχτή, τόσο ως απεύθυνση όσο και σε επίπεδο ουσιαστικής σχέσης προς την εξέλιξη της ιστορίας. Η συμμετοχή των νεαρών θεατών είναι καίρια σε όλη την διάρκεια του έργου, και η επικοινωνία μαζί τους μετά το τέλος της παράστασης, κι επί σκηνής φέρνει τους νεαρούς θεατές σε μια πραγμάτωση της σχέσης θεατή – ερμηνευτή. Αυτή η διαδικασία είναι μια θεατρική παίδευση που σπανίζει, καθώς ο τόπος του θεάτρου είναι η σκηνή και οι φορείς του έργου οι ερμηνευτές του, ώστε η πρακτική συνάντηση με το κοινό οδηγεί σε μια όμορφη ολοκλήρωση της θεατρικής λειτουργίας. 

Είναι βέβαιο ότι θα απολαύσετε αμφότεροι νεαροί και ενήλικες θεατές την παράσταση «Η Επιστροφή των Παραμυθιών», από την Θεατρική Ομάδα Μποέμ και θα πάρετε πολλά ερεθίσματα για σκέψη και πράξη. 

*Το θεατρικό έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Γεωργία Παρασκευά, Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Σκηνικά: Αγγελίνα Παγώνη, Κουστούμια: ΣάντραΣτεφανίδου, Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης,

Κινησιολογία- Χορογραφίες: Αναστασία Γεωργαλά, Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη, 

Γραφιστική επιμέλεια: Γιώτα Παρασκευά, Βοηθός ενδυματολόγου: Φώτης Κομεσσάριος, 

Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Ρόζη,Οργάνωση παραγωγής: Θεατρική εταιρεία ΜΠΟΕΜ

Παίζουν: Γιάννης Μπόγρης, Νίκος Σταματόπουλος Μαριάνθη Κολιάκη, Βίκυ Πεντεδέκα, Κορνέλια Κυριάκη

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Αθήνα (Μετρό Μεταξουργείο)210 52 30 267

Παραστάσεις:Κάθε Κυριακή στις 12:00, και καθημερινές για σχολεία. Μέχρι 12/4

Εισιτήριο: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο), 6 ευρώ (ομαδικές κρατήσεις)

Διάρκεια: 60 λεπτά

Ομαδικές κρατήσεις (Σχολεία- Σύλλογοι):SD Concept Κατερίνα Σασλόγλου

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 7234149, 6970987499, 6934606151 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος