Point Of View

Η Μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Mε τη βοήθεια μιας μαμής, η συμπαθέστατη κυρία Ποκλέν, το γένος Kρεσέ, γέννησε το πρώτο της τέκνο, ένα πρόωρο γένους αρσενικού, στις 13 Ιανουαρίου του 1622, κι έτσι ξεκινά η μυθιστορηματική ζωή του Ζαν – Μπατίστ Ποκλέν, του Μολιέρου.   

Ο Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ  θα γεννηθεί 269 χρόνια αργότερα το 1891, η ζωή του  θα είναι ανάλογα περιπετειώδης, η αγάπη του για το θέατρο εφάμιλλος αυτής του Μολιέρου και το 1932 θα συγγράψει την «Μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου», ένα βιβλίο για την ζωή και την εποχή του. 

H Θεατρική ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα»  μας συστήνει επί σκηνής την μυθιστορία αυτού του τόσο σημαντικού εκπροσώπου της κωμωδίας. Με έντονη παιγνιώδη διάθεση, εξαιρετική ενέργεια και μεταχειριζόμενη διαφορετικά είδη τεχνικών ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε σκηνής χωρίς να ταυτίζεται απαραίτητα με ένα μόνο είδος η σκηνοθεσία της Ελλης Μερκούρη αναδεικνύει το καλύτερο σε κάθε τομέα, τόσο υποκριτικά όσο και δραματουργικά. 

Η Όλγα Δαλέκου στον ρόλο του Λουδοβίκου, ένα ρόλο που αδυνατεί να αποχωριστεί, είναι εξωφρενικά αστεία, η Μαρία Ρίκκου, εκτός της εξαιρετικής ομοιότητας με την φιγούρα του Μολιέρου ερμηνεύει με σπαρακτική ευαισθησία την περσόνα του, η Σοφία Ζάγκα ως κυρία Ποκλέν, παππούς Κρεσσέ αλλά και Μενού διακρίνεται για την καθαρότητα των χαρακτήρων της,  ο Κώστας Ρίκκου ερμηνεύει με αμεσότητα και τιμιότητα κάθε ρόλο. Η Έλλη Μερκούρη περνάει όλη την γκάμα των συναισθημάτων και των ερμηνευτικών αποχρώσεων ως Μαντλέν Μπεζάρ ενώ ταυτόχρονα γίνεται ένα είδος ιδιόμορφου «κομπέρ» ανάμεσα στον συγγραφέα – αφηγητή και την δραματική απόδοση της ιστορίας. 

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Γεωργίας Μπούρδα, ειδικά οι περούκες σε αυτές τις ευφάνταστες υφές και χρωματικές επιλογές είναι μια υπέροχη καλλιτεχνική επιμέλεια που ισορροπεί ευφυώς την Κομέντια ντελ Αρτε. Από την σκηνή της γέννησης, έως την ξιφομαχία, τα μπαλέτα και την ακρόαση του βασιλιά, τα κοστούμια αποτελούν εργαλείο και αισθητική άποψη. 

Η «Μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου» από την Θεατρική Ομάδα Κωφών «Τρελά Χρώματα» είναι μια παράσταση που αντιμετωπίζει ισότιμα την νοηματική γλώσσα και την ομιλούσα, χωρίς να επιμένει στη σωματικότητα, «μιλάει» μέσα από την καρδιά του θεάτρου, την πηγαία έκφραση και εξιστόρηση χωρίς περιορισμούς. Ανεπιφύλακτα μια υπέροχη εμπειρία θέασης. 


*Υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος

*Με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Στοιχεία παράστασης

Συγγραφέας: Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, Μετάφραση: Ειρήνη Λεβίδη, Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη, Σκηνικό - Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα, Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα : Όλγα Δαλέκου, Επιμέλεια κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα : Μυρτώ Γκανούρη, Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Βοηθός φωτιστή: Τζάνος Μάζης, Ηχοληψία & Επεξεργασία ήχου: Σταύρος Τσουμάνης, Eικαστική Σύνθεση Αφίσσας: Σοφία Ζάγκα, Γραφιστικά : Μαρία Στεφανή, Φωτογραφίες: Κάσσυ Χρυσάκη – Γαρυφαλλιά Σπύρου

Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά): Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Έλλη Μερκούρη, Κώστας Ρίκκου, Μαρία Ρίκκου

Συμμετέχουν με φωνητική ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Χριστίνα Σιμιτζή

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο 

Τηλέφωνα Κρατήσεων: 211 40 36 322 & 6970518549 (ΜΟΝΟ SMS)

Παραστάσεις: 15-16-17, 22-23-24 Δεκεμβρίου 2017 & 12-13-14 Ιανουαρίου 2018

Παρασκευή & Σάββατο 23:00 & Κυριακή 21:00

Διάρκεια: 90’

Εισιτήρια: 12 € (γενική είσοδος), 10 € (Ειδική Τιμή ΑΜΕΑ, μειωμένο), 5 € (Ατέλειες, Άνεργοι)


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος