Point Of View

Ικέτιδες του Ευριπίδη / OresteiaReversed

Κωστής Γωγιός

Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη ανεβαίνουν στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στις 12,13 και 14 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του του καλλιτεχνικού και ερευνητικού προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα και τις Πολιτικές Επιστήμες με τίτλο: Μεγάλες Αφηγήσεις / Η Επιστροφή Αθήνα_2019. Η μετάφραση και σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη εστιάζει αποκλειστικά στην διαχείριση της εκφοράς του λόγου, ως πρωτογενούς φορέα του νοήματος, που αναδεικνύει τη γήινη απλότητα του Αρχαίου Δράματος. 

Το BoemRadio την Τετάρτη 10/9 παραβρέθηκε στην ανοιχτή πρόβα και συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο σκηνοθέτης μαζί με τις τρεις ηθοποιούς και τους δύο μουσικούς. Η Δανάη Ρούσσου, η Άρτεμις Ματαφιά και η ΤζωρτζίναΛιώση αναλαμβάνουν την αφήγηση της δράσης, ενώ ο Γιάννης Βιλιώτης με την Βασίλη Κολοβό με το πιάνο, το κοντραμπάσο και την κιθάρα υλοποιούν το μουσικό όραμα του Βαγγέλη Γιαννάκη. Ο γλύπτης και χαράκτης Αριστείδης Πατσόγλου δημιουργεί τον γεμάτο συμβολισμό περιβάλλοντα σκηνικό χώρο, τα γλυπτά και τα κοστούμια, ένα δείγμα των οποίων είδαμε κι εμείς με τα αγάλματα της θεάς Δήμητρας και της θεάς Αθηνάς να δεσπόζουν επί σκηνής. 

Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον ένα μικρό μέρος από τις «Ικέτιδες» και στη συνέχεια ο σκηνοθέτης μοιράστηκε μαζί μας κάποιες από τις ιδέες του, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το αρχαίο δράμα και τον τρόπο που επέλεξε να το μεταφέρει. Απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού και η όμορφη βραδιά έκλεισε με τα εγκαίνια της έκθεσης comics “OresteiaReversed”.

Ο Ευριπίδης στις «Ικέτιδες», με αφορμή τις μητέρες από το Άργος που ικετεύουν να τους δοθούν τα σκοτωμένα τους παιδιά για να τα θάψουν, υποδεικνύει το πολίτευμα της Δημοκρατίας ως το μόνο που ανταποκρίνεται στη δίψα των ανθρώπων για την ευημερία και την ορθή διαχείριση των θεμάτων που ανακύπτουν ανά πάσα στιγμή στις ανθρώπινες κοινωνίες. Οι μητέρες δεν μπορούν να εισακουσθούν ούτε απ’ τους νικητές αντιπάλους τους, τους Θηβαίους που το απαγορεύουν, ούτε από κανένα άλλο θεσμό ή πόλη της Ελλάδας. Μπορούν μόνο να εισακουσθούν από την Αθήνα της Δημοκρατίας.

Ο Ευριπίδης καταθέτει παράλληλα πως ο σκοπός κι η λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος δεν είναι κάτι δεδομένο και αυτονόητο, αλλά είναι μια διαρκής, ακατάπαυστη και ενδελεχής υποστήριξη των πανανθρώπινων αξιών. Οι πολιτικοί ηγέτες κα οι ίδιοι οι πολίτες, πρέπει να κρίνουν και να διακρίνουν με ταχύτητα την ορθή και συνεπή επιχειρηματολογία, από την λογική ανακρίβεια, την κολακεία και την δημαγωγία.

Ο Ευριπίδης μ’ αυτό του το έργο θεμελιώνει την προτεραιότητα και την ανωτερότητα των  άγραφων νόμων, δηλαδή τις ηθικές εκείνες αξίες που είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη ύπαρξη, ως ζωντανή συνείδηση. Αυτές τις αξίες δεν χρειάζεται να τις μάθει κανείς από κανέναν, αφού τις νοιώθει και αντιδρά φυσικά όπως και με τις άλλες του αισθήσεις.

Οι παραστάσεις είναι στις 12,13 και 14 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν στις 21:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 210 3418550 & 210 3418579. Οι παραστάσεις θα έχουν επίσης και αγγλικούς υπέρτιτλους. Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος.

Η έκθεση κόμικOresteiaReversed φιλοξενείται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 10 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Συμμετέχουν 23 σύγχρονοι καλλιτέχνες, οι οποίοι δημιουργούν πρωτότυπες ιστορίες από την τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια, με έμφαση στις Ευμενίδες.Επαναξετάζονται με τη χρήση μολυβιού, χρώματος και σχεδίων έννοιες όπως Δίκαιο, Δικαιοσύνη, Πόλις, Πολίτης, Αυτοδικία, Νέμεσις, Ύβρις, Δημοκρατία, Ισονομία και Ισοτιμία, Προσωπική και Συλλογική Ευθύνη. Έχει πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς πως μπορεί να συνδυαστεί η λαϊκή παράδοση, ο Ζακ Κωστόπουλος, τα λαϊκά δικαστήρια, η εκδίκηση, τα socialmedia και άλλα πολλά θέματα με την τριλογία του Αισχύλου.

Οι ώρες λειτουργίας τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα είναι 18:00-22:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee), Δήμητρα Αδαμοπούλου, Δημήτρης Αναστασίου, Θωμάς Βαλιανάτος, BLEΣΣΕD, Γιάννης Γαλαίος, Γεωργία Ζάχαρη, Αυγή Κανάκη, ΒάλιαΚαπάδαη, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφάλας, Kristanz, Δέσποινα Μανώλαρου, Γιώργος Μικάλεφ, Mekl, Μάριος Μπόρας, NoBudgetEpics,  Αλκυόνη Παπακωνσταντοπούλου (Poisoner), Βαγγέλης Παππάς, Νίκος Τσουκνίδας, Μαρία Καραζάνου, Στέλλα Στεργίου, Νίκος Τσουκνίδας, ΡομπέρταΓιαϊτζόγλουWatkinson. 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος