Point Of View

In-A-Gadda-Da-Vida

Γιάννης Βλαχαντώνης

Ένα από τα πιο μακάρια rock τραγούδια, κρύβει ένα ζωώδες ένστικτο, με μια διάρκεια 17’:05’’ στην πρωτόλεια μορφή του που καταλάμβανε μια ολόκληρη πλευρά του album. Ο μυστηριώδης τίτλος αποτελεί έναν από τους μεγάλους θρύλους του rock. Μπορεί να σκεφτείτε ότι έχει μια βαθιά, μυστικιστική σημασία, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα χάσιμο στην μετάφραση. Γενικά θεωρείται το πρώτο heavy metal riff στην ιστορία (αν και αυτό σηκώνει αρκετή συζήτηση), αλλά το “In-A-Gadda-Da-Vida” των Iron Butterfly του 1968 πήρε τον ιδιαίτερο τίτλο του εξαιτίας του τραγουδιστή Doug Ingle, που ήταν τύφλα στο μεθύσι στις πρόβες. Ήταν τόσο χάλια στο studio, που δεν ήταν ικανός να προφέρει “In The Garden Of Eden” σωστά, με αποτέλεσμα μια τρεμοπαίζουσα “In a gadda da vida” φράση. 

Πάντως, οι υπόλοιποι γούσταραν το πως ακουγόταν, δίνοντας στο τραγούδι έναν εντελώς νέο τίτλο, πολλώ δε μάλλον από την στιγμή που ακουγόταν εξωτικό και ενώ η ανατολίτικη πνευματικότητα ήταν της μόδας εκείνη την εποχή, με τους Beatles να πηγαίνουν στην Ινδία και τους Rolling Stones να πειραματίζονται με ινδικά όργανα. Όσο για το νόημα του τραγουδιού, είναι απλώς ένας τύπος που διαβεβαιώνει την αγάπη του για το κορίτσι του. Όταν έγραφε το τραγούδι, ο Doug Ingle δεν είχε πρόθεση να είναι τόσο μεγάλο, αλλά ένας άλλος θρύλος λέει ότι όλο το συγκρότημα ήταν σε τέτοια κατάσταση μέθης και ντόπας, που τους ήταν αδύνατον να σταματήσουν. Το single πάντως κυκλοφόρησε με μια διάρκεια 2’:52’’, κουρεύοντας πάνω από 14 λεπτά από την αρχική εκδοχή!

Ο αυθεντικός κιθαρίστας της μπάντας παραιτήθηκε πριν την ηχογράφηση. Αντικαταστάθηκε από τον Eric Brann, που είχε ξεκινήσει να παίζει κιθάρα μόλις πριν από τρεις μήνες. Οι Iron Butterfly θα το παρουσίαζαν στο Woodstock, αλλά αυτό δεν συνέβη διότι κόλλησαν στο αεροδρόμιο και δεν έφτασαν στον προορισμό τους.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος