Agenda Theater

Jakob Michael Reinhold Lenz - Οι Στρατιώτες

Boem Team

Ο Παντελής Φλατσούσης, μετά το «Κυψέλη – NewKidsOntheBlock» στο Φεστιβάλ Αθηνών 2019 και την «Ιταλική Νύχτα» του OdonvonHorvath παρουσιάζει ένα έργο που παίζεται σπάνια «Οι στρατιώτες»του J.M.R. Lenzστο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 17 Φεβρουαρίου 2020.

Ο J.M.R. Lenz είναι ο γνήσιος εκπρόσωπος του νεανικού, επαναστατικού λογοτεχνικού κινήματος της εποχής του Θύελλα και Ορμή (SturmundDrang) που σώζεται από τη λήθη σε μεγάλο βαθμό χάρη στην ομώνυμη νουβέλα του Buchner(1835).Ο J.M.R. Lenzγράφει τους Στρατιώτες λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση(1776), σε μια ιστορική στιγμή που ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα αλλαγής ενώ οι κοινωνικές ισορροπίες διαταράσσονται δραστικά.

Η νεαρή κόρη εμπόρου MarieWesener επιδιώκει ερωτικές σχέσεις με τους ανώτερους ταξικά στρατιώτες με σκοπό να ανέλθει κοινωνικά. Οι στρατιώτες εκμεταλλεύονται την προθυμία της νεαρής κοπέλας χωρίς, όμως, να επιθυμούν κάποια σοβαρότερη δέσμευση μαζί της, με αποτέλεσμα το στιγματισμό της στην τοπική κοινωνία. Στους Στρατιώτες ο Λεντς επικρίνει τόσο την κυρίαρχηαριστοκρατία, όσο και το ιδεώδες της κοινωνικής ανέλιξης που εναγκαλίζεται η αστική τάξη.

Το γεμάτο χιούμορ «ειρωνικό μελόδραμα» του 1776 αφορά στο σήμερα!Θίγει θέματα που αναδύονται ανάγλυφα στο κείμενο των Στρατιωτών, όπως οι ανταγωνιστικές σχέσεις ατόμου – κοινωνικού συνόλου, η κοινωνική αδικία, οι απόπειρες και δυνατότητες κοινωνικήςαναρρίχησης αλλά και η θέση της γυναίκας και η σεξουαλική εκμετάλλευση. Η παράσταση του Παντελή Φλατσούση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης επιχειρεί να μιλήσει για τη ρευστότητα της σημερινής εποχής. 

• Ποιες είναι οι αλλαγές που εντοπίζουμε να έρχονται σήμερα στον όλο και πιο ρευστό κόσμο μας; 

• Τι κόσμο μπορούν να διαμορφώσουν αυτοί οι εντεινόμενοι κοινωνικοί ανταγωνισμοί την εποχή της κρίσης; 

Συντελεστές:

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης

Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου

Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα

Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: ΑνρίΚεργκομάρ

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Επιμέλεια video: Γιάννης GizmoΜπερερής

Εκτέλεση παραγωγής: SPECTRUM AMKE

Παίζουν: Βαγγέλης Αμπατζής, Αντώνης Αντωνόπουλος, Γιώργος Κριθάρας, Θεανώ Μεταξά, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Βασίλης Σαφός, Μάνος Στεφανάκης, Φοίβος Συμεωνίδης 

Πρώτη παράσταση: Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:

Από Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου

Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

Ειδικά Διαμορφωμένος Υπόγειος Χώρος

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parkingτου εμπορικού κέντρου AthensHeartαπό Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00-22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται  με 2,5€ για χρήση του parkingαπό τις 10:00  έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος