Point Of View

Καταχρήσεις

Γιάννης Αντωνόπουλος

Λέξη γένους θηλυκού που χρησιμοποιείται για να δηλώσει συνήθως υπερβολική χρήση ή υπέρβαση και κακή χρήση καθηκόντων και αισθημάτων. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να δηλώσουμε μια άσωτη ζωή, για κάποιον που σε υπερβολή πίνει, καπνίζει ή κάνει χρήση ουσιών και φαρμάκων, ξενυχτάει, ίσως κι όταν δουλεύει πολύ (υπερβολική χρήση τεχνολογίας). Επίσης σαν σφετερισμό σε περίπτωση εξουσίας, υποκλοπή χρημάτων ή άλλων αγαθών λόγω θέσης ακόμη στην περίπτωση εμπιστοσύνης.

Έχω κάνει καταχρήσεις στην ζωή μου, ίσως κάνω ακόμη. Στο ποτό, το τσιγάρο, τα ξενύχτια ίσως και στον έρωτα... Ελπίζω να μην έκανα καταχρήσεις όταν είχα θέση "εξουσίας" απέναντι σε άλλους ή ακόμη χειρότερα κατάχρηση εμπιστοσύνης, σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι δεν γινόταν ηθελημένα και συνειδητά.

Από την άλλη με προκαλεί η ιδέα της κατάχρησης, της υπερβολικής χρήσης, μόνο όσον αφορά στην αγάπη, στον έρωτα και στο γενικότερο δόσιμο. Εκεί κάποιες φορές όντως δεν μπορώ να το ελέγξω, εθίζομαι κι ελπίζω να μην γίνομαι φορτικός στον άλλο. Αλλά και να γίνομαι, συγγνώμη, αλλά δεν ελέγχεται κάποιες φορές, όταν λειτουργεί το συναίσθημα δεν μπαίνει δοσίμετρο, δεν χωρούν αναλογίες και μέτρα.

Επιστρέφοντας στην αρχική σημασία της κατάχρησης παρακάτω μερικά σχετικά γραφόμενα με αυτή:

- Ο Γιάννης Ρίτσος είχε πει: «να μην κάνεις κατάχρηση της εξουσίας που σου δόθηκε στ’ όνομα του μεγαλύτερου ιδανικού της ελευθερίας, να μην κάνεις κατάχρηση περιαυτολογίας στ’ όνομα του αντιατομισμού, να μην κάνεις αγώνα προσωπικής επικράτησης στ’ όνομα της σεμνής, ανώνυμης μάζας» 

Άλλα σχετικά αποφθέγματα περί κατάχρησης:

- Εξουσία χωρίς την κατάχρησή της δεν έχει γούστο. [Πωλ Βαλερύ, 1871-1945, Γάλλος ποιητής]

- Οι θεσμοί περνούν τρεις φάσεις: τη φάση του κοινωφελούς έργου, τη φάση των προνομίων και τη φάση της κατάχρησης. [Σατωβριάνδος, 1768-1848, Γάλλος ποιητής & πολιτικός]

- Αυτοί που πιστεύουν ότι η εξουσία είναι ευχάριστη μπερδεύουν την εξουσία με την κατάχρηση εξουσίας. [Αντρέ Μαλρώ, 1901-1976, Γάλλος συγγραφέας & πολιτικός]

Ακόμη και στην αρνητικότερη έννοια επιμένω όμως να στέκομαι μόνο στην πιθανή θετική πλευρά της κι αυτή να κρατάω στην ζωή μου.


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος