Point Of View

Κατάνια, η «μαύρη» αρχόντισσα της Σικελίας

Θοδωρής Τσοκανής

Η Κατάνια υπάρχει σ' αυτή τη γωνιά της Σικελίας, κοιτάζοντας το Ιόνιο πέλαγος κάτω απ’ την Αίτνα, από τον 8ο αιώνα π.Χ. όταν την ίδρυσαν Χαλκιδείς άποικοι στην τότε Μεγάλη Ελλάδα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας μετά το Παλέρμο, όμορφη μα παρατημένη, με δεκάδες υπέροχα μπαρόκ κτίρια, κι ένα ιστορικό κέντρο χαρακτηρισμένο ως μνημείο της UNESCO, η πόλη προσφέρει στον ταξιδιώτη ομορφιά, ευγένεια και υπέροχο φαγητό, αν και οι παρατημένες όψεις των κτιρίων μπορεί να σου προκαλέσουν ένα παράπονο – ίσως και μια αναρώτηση για το πως θα ήταν αν όλα αυτά ήταν καθαρά και φροντισμένα.

Παρόλα αυτά, η Κατάνια έχει δεκάδες ομορφιές, πολλές υπέροχες εκκλησίες – οι οποίες όσο εντυπωσιακές είναι στο εξωτερικό τους τόσο λιτές είναι στο εσωτερικό τους, πολλά κτίρια χτισμένα από τη λάβα της Αίτνας, εξ ου και η επονομασία «η μαύρη πόλη», όμορφοι δρόμοι, μισογκρεμισμένα τετράγωνα που έχουν μεταμορφωθεί σε σημεία ψυχαγωγίας, κι ένα σωρό στενά που σίγουρα έχουν κρυμμένους θησαυρούς να σου αποκαλύψουν.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα σημεία είναι η piazza Duomo όπου στο κέντρο του βρίσκεται το σιντριβάνι με τον ελέφαντα (u liotru) όπου ο ελέφαντας είναι πλασμένος από ηφαιστειακή πέτρα, ενώ στην πλάτη του κουβαλά Αιγυπτιακό οβελίσκο. Ακριβώς απέναντι ο Καθεδρικός της πόλης, η εκκλησία της St Agatha, χτισμένη το 1620, δεσπόζει εντυπωσιακή και υπέροχη. Γενικά, οι ναοί της πόλης είναι πολυάριθμοι και πανέμορφοι και αξίζει τον κόπο σε κάποιον από αυτούς να ανέβει κανείς τον τρούλο και να θαυμάσει – με ένα μικρό αντίτιμο φυσικά – την υπέροχη θέα της πόλης και ίσως και την Αίτνα, αν ο ουρανός είναι καθαρός.

Ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο είναι το κάστρο Ursino λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, το οποίο στεγάζει μια πλούσια συλλογή σε αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκά, μεσαιωνικά αλλά και αναγεννησιακά εκθέματα, από αγάλματα και αμφορείς μέχρι υπέροχους πίνακες ζωγραφικής – ενώ στον τελευταίο όροφο μια πλούσια συλλογή από φωτογραφίες της Αίτνας σε δράση, κόβουν την ανάσα. Το ίδιο το κάστρο είναι πολύ καλά συντηρημένο και πανέμορφο σαν κτίσμα.


Το ρωμαϊκό θέατρο, επισκέψιμο επίσης, χτισμένο πάνω σε συντρίμμια αρχαίου ελληνικού θεάτρου, μέσα στην καρδιά της πόλης, είναι επίσης πολύ εντυπωσιακό. Η βόλτα μέσα στις στοές του και η θέα των κερκίδων μπλεγμένων με μεταγενέστερα κτίρια – φαινόμενο συχνό στις ιταλικές πόλεις με μακρά ιστορία – πραγματικά εντυπωσιάζει – ενώ ίσως κάποια μυρωδιά φρεσκοψημένου φαγητού από κάποιο σπίτι εκεί δίπλα, θα σε κάνει σίγουρα να χαμογελάσεις. Αν πετύχεις κάποια παράσταση, γίνονται αρκετές, θα είναι όμορφο να την παρακολουθήσεις!

Το πάρκο Bellini, αφιερωμένο στον διάσημο μουσικό, γέννημα – θρέμμα της πόλης – είναι μια υπέροχη ανάσα δροσιάς και πράσινου στην καρδιά της Κατάνιας. Εντυπωσιακό, καλοφτιαγμένο και φροντισμένο, προσφέρεται για μια ήσυχη βόλτα και χαλάρωση. 

Η piazza Stesicoro, αφιερωμένη στον γνωστό αρχαίο Έλληνα ποιητή, είναι η 2η πιο σημαντική της πόλης. Πολύβουη και γεμάτη κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, φιλοξενεί ένα ακόμα αρχαίο θέατρο κι ένα εντυπωσιακό άγαλμα του Bellini, ο οποίος έχει στο όνομά του και την Όπερα της πόλης, 500 περίπου μέτρα πιο κάτω, ένα κτίριο εξαιρετικής αισθητικής, αλλά δυστυχώς αφημένο και βρώμικο (ελπίζω να ανακαινιστεί σύντομα μιας και αποτελεί κόσμημα πραγματικά)

Γεμάτη στενάκια με εντυπωσιακά και όχι μόνο κτίρια, μικρές πλατείες με μαγαζάκια που σε καλωσορίζουν είτε για ένα δροσιστικό απεριτίφ ή για δείπνο (η κουζίνα της πόλης υπέροχη και οι τιμές λογικές) είτε για μια παραδοσιακή pizza ή για κάτι πιο γκουρμέ, αυτό που σε εντυπωσιάζει είναι η ευγένεια των ντόπιων – οι οποίοι μιλούν αγγλικά, από κουτσά στραβά μέχρι αρκετά καλά, κι έχουν πάντα τη διάθεση να βοηθήσουν και να εξυπηρετήσουν. Η pizza που δοκιμάσαμε στο Eat pizzeria ήταν υπέροχη και το δείπνο στο Inamό εξαιρετικό. Υπάρχουν βέβαια δεκάδες επιλογές για όλα τα γούστα – με τα θαλασσινά να κυριαρχούν μιας και η πόλη έχει και αρκετή αλιεία. 

Η Κατάνια, απ’ ότι διαβάζω, διαθέτει μια ανθούσα οικονομία και τα τελευταία χρόνια επενδύει στον τουρισμό. Βέβαια, αυτό για να αποδειχθεί στον επισκέπτη θα πρέπει να γίνει σοβαρή δουλειά όσο αναφορά στην καθαριότητα της πόλης και τη συντήρηση των κτιρίων – τα οποία δυστυχώς είναι πραγματικά αφημένα στη μοίρα τους. Περιμένω την επόμενη φορά να τη δω πιο καθαρή και φρέσκια γιατί τότε θα είναι μια πόλη κόσμημα!

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος