Point Of View

«Ελεγεία για ένα παράλογο κόσμο» – ανταπόκριση από τις τελευταίες πρόβες

Νάγια Παπαπάνου

Είναι πολύ μεγάλη χαρά να παρακολουθείς χρόνια ένα καλλιτέχνη όπως η Βίκυ Αδάμου, και πολύ μεγάλη τιμή, να παρακολουθείς την πρόβα του έργου που θα ανέβει 1η Αυγούστου στο Our Festival, με τίτλο «Ελεγεία για ένα παράλογο κόσμο». Η παράσταση είναι το δεύτερο σχεδίασμα της τριλογίας «Οι Ιονέσκοι», εμπνευσμένη από τα ζευγάρια στο έργο του Ευγένιου Ιονέσκο. 

Η παράσταση ξεκινά μ’ ένα κομμάτι γης, ένα «εκτάρι» όπως το αποκαλούν η Μελίσσα, ο Αλέξης, η Ελίνα κι ο Χρήστος. Ο Χρήστος το μετρά , με κόπο και προσοχή, και πάνω σ’ αυτό το κομμάτι γης, θα χτιστεί το σπίτι που θα στεγαστεί το ζευγάρι, κι όλη η οικογενειακή θαλπωρή, το σεξ, η οικογένεια, η ενηλικίωση, η έξοδος… «Εντούτοις, πρέπει να κάνω κάτι για να επιβιώσω… η ζωή είναι ένας εφιάλτης… περισσότερο διαισθάνομαι παρά διαπιστώνω… ένα λάθος γεννά το νόημα.. μια στιγμή συλλογικής απελπισίας», ακούγεται ο Ιονέσκο voice over δια στόματος Χρήστου Καπενή.

Η παράσταση της Βίκυ Αδάμου, με έμπνευση το συνολικό έργο του Ιονέσκο και κυρίως τον “Amédée” είναι ένα δώρο για το κοινό του θεάτρου του παραλόγου. Η πλαστική προσέγγιση βρίθει αναφορών από τα ίδια τα κείμενα του συγγραφέα όπως οι «Καρέκλες», «Η φαλακρή τραγουδίστρια», «Αμεδαίος», όμως η δραματική αφήγηση εγκλωβίζει τους ήρωες του κόσμου της στους τέσσερις τοίχους του οικήματος, στους κοινωνικούς τους ρόλους. Τα στιγμιότυπα που λαμβάνουν χώρα, οι «φωτογραφίες» όπως τα αποκαλεί η σκηνοθέτης, θα ερεθίσουν αυτή την «συλλογική απελπισία» όπως την βιώνουμε σε μια όχι μακρινή καθημερινότητα. 

Η Βίκυ Αδάμου δηλώνει ότι για την ίδια το θέατρο είναι «στήνω κόσμους». Ο κόσμος που στήνει στην προκείμενη παράσταση, περιφέρει το κέλυφος του ρόλου που του όρισαν κοινωνικά, μέσα στο περίβλημα της αστής ζωής του. Όπως σε όλα τα έργα του θεάτρου του παραλόγου, το κωμικό ενσωματώνεται στο τραγικό και η οικειότητα της παράστασης οξύνει την άρνηση της παραδοχής της. Υπάρχει μια σκηνή όπου το σεξ ακολουθεί ένας σεισμός, κι οι συντελεστές της παράστασης, έκαναν ένα φωνητικό υπερκερασμό, εντόπισαν τον σεξισμό και μαζί με την σκηνοθέτη τον ανέδειξαν, όχι φωνάζοντας τον αλλά, ήσυχα δηλώνοντας τον με τον δείκτη του χεριού. 

Προσωπικά, είμαι ευτυχής που παρακολούθησα πρόβα, ιδίως τώρα που οδεύει στην τελική ευθεία της παρουσίασης της στο Our Festival, το Σάββατο 1η Αυγούστου, 22:00, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς με ελεύθερη είσοδο. Η σύλληψη / σκηνοθεσία ανήκει στην Βίκυ Αδάμου. Ερμηνεύουν: Αλέξης Βιδαλάκης, Μελίσσα Κωτσάκη, Χρήστος Καπενής, Ελίνα Παπαθεοδώρου. Το σκηνικό και τα κοστούμια είναι του Lazy Boy*. Η παράσταση έχει διάρκεια: 60’. 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος