Agenda Theater

«Ενώ το πλοίο ταξιδεύει» της Γαλάτειας Καζαντζάκη από την Ομάδα7

Παύλος Λάμπρου

Ένα πλοίο ταξιδεύει, ανάμεσα στους δύο μεγάλους πολέμους: από τη γέφυρα του καπετάνιου μέχρι το μηχανοστάσιο και την κάμαρα των θερμαστών, άνθρωποι από κάθε κοινωνική τάξη προσπαθούν να δραπετεύσουν από τους φόβους τους και να γαντζωθούν από τις ελπίδες τους. Ποιος θα μπορέσει να διαπεράσει τα στεγανά. Ποιό θα είναι το κόστος; 

Η Ομάδα 7 παρουσιάζει – για πρώτη φορά μετά τη θρυλική παράσταση του Εθνικού, το 1932 – το πρωτοποριακό θεατρικό έργο της εμβληματικής Γαλάτειας Καζαντζάκη, με στόχο να αναδείξει την διαχρονικότητα της γραφής της αλλά και το επίκαιρο του έργου της. Σε αναζήτηση μίας σύγχρονης θεατρικής αισθητικής, η Ομάδα 7 συνεχίζει την ερευνητική της διαδρομή ενσωματώνοντας video art, ηχητικά κολάζ, εικαστικές εγκαταστάσεις και θεατρολογική έρευνα σε ένα θέαμα με βασικό συντελεστή την ανθρώπινη φωνή και το σώμα του ηθοποιού.

Η παράσταση εστιάζει στις εντυπωσιακές ομοιότητες του μεσοπολέμου με τη σύγχρονη κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιδιώκει να δημιουργήσει ένα δοχείο όπου αναμιγνύονται ανόμοια ιστορικά και καλλιτεχνικά υλικά και να διαμορφώσει ένα χώρο όπου το παρελθόν συναντά το σήμερα και το μέλλον: ένα ανθρώπινο, χωρικό και λογοτεχνικό μωσαϊκό που να αποτελεί μέρος μίας σύγχρονης «αφήγησης». 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα – Σκηνοθεσία: Βίκυ Μαστρογιάννη 

Δραματουργική επεξεργασία: Άννα Τσίχλη 

Φωτισμοί, Φωτογραφία, Video Art: Γιώργος Ζαφειρίου 

Σκηνικός χώρος – Κοστούμια: Ελένη Νανοπούλου 

Κίνηση: Κωνσταντίνος Μίχος 

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Καλογεροπουλος 

Βοηθός σκηνοθέτη – Βοηθός δραματολόγου, δραματολογική έρευνα: Ευδοκία Δεληπέτρου

Ηθοποιοί: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Γιώργος Ανδράκης, Άλκης Ζούπας, Μαίρυ Λούσυ, Βίκυ Μαστρογιάννη, Μάνος Παπαδάς, Βασιλική Σκευοφύλαξ, Νίκος Χρηστίδης


Ομάδα 7 

Η δουλειά της Ομάδας 7, βασισμένη στην έρευνα και τον πειραματισμό, στηρίζεται σε άξονες που ακουμπούν από τη μία στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της  χώρας και από την άλλη στη χρήση και ανατροπή μεθόδων και τεχνικών του μεταμοντέρνου θεάτρου. Σχηματίστηκε το 2003 και από τότε διευρύνθηκε με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από κάθε χώρο και πεδίο έκφρασης (ηθοποιοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές, video artists, μουσικοί, ζωγράφοι, χορευτές, θεατρολόγοι κ.λ.π.). Μέσα σε αυτήν τη λογική, εντάσσεται η χρήση και διαχείριση του χώρου (δημόσιου ή ιδιωτικού), η αξιοποίηση οπτικοακουστικού υλικού κάθε μορφής και η επεξεργασία των κειμένων ως μέρος ενός διαλόγου με τη σύγχρονη δραματουργία. Δεν διαθέτει μόνιμη θεατρική στέγη και δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Βασική αξία και επιθυμία, της Ομάδας 7, είναι ο συλλογικός χαρακτήρας στη δημιουργική διαδικασία σύνθεσης, διαφορετικών ως και αντίθετων, αισθητικών, μέσα από την προσωπική και αυτόνομη έκφραση του κάθε συντελεστή. Τέλος, σημαντικό στοιχείο για την ομάδα, είναι ο ρόλος και η θέση του ερευνητικού θεάτρου στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, η αλληλεπίδρασή τους και η συνδιαλλαγή με το ευρύτερο περιβάλλον της διεθνούς σκηνής.

Η Ομάδα 7 πιστεύει βαθιά ότι κάτι καινούργιο και συναρπαστικό θα γεννηθεί στους καιρούς που ζούμε και ελπίζει να είναι μέρος του. 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος