Point Of View

LEONARDO DA VINCI 500 YEARS OF GENIUS

Κωστής Γωγιός

To 2019 συμπληρώνονται 500 χρόνια από τον θάνατο του Leonardo Da Vinci, ενός από τους πιο ευφυείς και πολυσχιδείς ανθρώπους που πέρασαν από αυτόν τον πλανήτη. Ζωγράφος, εφευρέτης, γλύπτης, αλλά κυρίως σκεπτόμενος άνθρωπος, ένας παντοτινός Homo Universalis. Το Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι φιλοξενεί την έκθεση Leonardo Da Vinci – 500 years of Genius, σε μια εντυπωσιακή παρουσίαση από την εταιρεία Λάβρυς, που «έφερε» και τον Van Gogh στην Ελλάδα.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με  το Μουσείο Leonardo Da Vinci της Ρώμης, το Ινστιτούτο Lumiere Technology του Παρισιού, αλλά και τη συνδρομή ειδικών από την Ιταλία και τη Γαλλία, σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, το οποίο αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη έκθεση για τον μεγάλο αυτό εφευρέτη. Η έκθεση αποτελείται από 12 ενότητες που αποτυπώνουν τη ζωή και το έργο του Da Vinci, σε όλες του τις πτυχές. Αυτές περιλαμβάνουν 75 μοντέλα των εφευρέσεων του σε φυσικό μέγεθος, πάνω από 200 εκθέματα, πίνακες, σχέδια, αποφθέγματα, αλλά και μια καθηλωτική, επιβλητική βιωματική προβολή που σε μεταφέρει στην εποχή και το έργο του. 

Αμυντικές εφευρέσεις, πολεμικές μηχανές, τανκ, ρουλεμάν, στολή δύτη, το μοντέλο της ιδανικής πόλης για να καταπολεμηθεί η πανούκλα και άλλα πολλά πήραν μορφή στο μυαλό του μεγάλου εφευρέτη και προκαλούν ακόμα και σήμερα δέος με την σύλληψή τους, αλλά και τις πολλές δυνατότητες που προσέφεραν. Η περιέργεια του Da Vinci και η παρατηρητικότητα του σε κάθε τι που συναντούσε στη Φύση τον βοήθησε να ασχοληθεί με πάρα πολλά πεδία της Επιστήμης, όπως η Ιατρική και η προσπάθεια εκμάθησης του ανθρωπίνου σώματος και των λειτουργιών του, αλλά και με πεδία που βοήθησαν να βελτιωθεί η ζωή των συνανθρώπων του, όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι μεταφορές, οι καλλιέργειες, ακόμα κι οι μεταφορές.

Από την έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά το έργο του Da Vinci που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο, ο περίφημος πίνακας της Mona Lisa. Μια ολόκληρη αίθουσα έχει αφιερωθεί στην μυστηριώδη γυναίκα και την απεικόνιση της, με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα αρχικά χρώματα του πίνακα, λεπτομέρειες που δεν είναι είναι ορατές με την πρώτη ανάγνωση, αλλά και κρυμμένα μυστικά που αποκαλύπτονται από τον Pascal Cotte και το Ινστιτούτο Lumiere Technology. Οι πληροφορίες είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες και σε κάνουν να συνειδητοποιείς πολλά πράγματα τόσο για τον διάσημο πίνακα όσο και για τον τρόπο που μελετούσε και τελικά ζωγράφιζε ο Da Vinci. Ο επισκέπτης θα δει την αρχική μορφή του πίνακα και ποια στοιχεία του χάθηκαν μέσα στους αιώνες.

Για τον θάλαμο με τους καθρέφτες αλλά και την πραγματικά εντυπωσιακή προβολή, ό, τι και να γραφτεί είναι λίγο μπροστά σε αυτό που βιώνει ο επισκέπτης, ειδικά στην περίπτωση της προβολής. Από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα που έχω δει και μια ιδανική χρήση της τεχνολογίας, όπως ίσως θα ήθελε (και θα είχε οραματιστεί) και ο Da Vinci. Προσεγμένα video δίνουν γνωστές και άγνωστες πληροφορίες για τη ζωή και τον χαρακτήρα του (Χορτοφάγος, αριστερόχειρας και χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση).

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2019 και πιστεύω ότι είναι κάτι που αξίζει να δει κάποιος. Περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας και τα εισιτήρια μπορείτε να βρείτε εδώ

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος