Point Of View
Μ' αεροπλάνα και τρακτέρ ένα ατέλειωτο ταξίδι ομορφιάς
Κωστής ΓωγιόςΜ' αεροπλάνα και τρακτέρ
Πόσο ενοχλητικό είναι να είσαι στη θέση σου στο τρένο του ΟΣΕ ή σε κάποιο αεροπλάνο και να έχεις κάποιον ενοχλητικό συνεπιβάτη πίσω ή μπροστά σου, που δεν σταματάει να κατεβάζει την θέση του ή να κουνάει τη δική σου; Είναι αυτή η κατάσταση, στην οποία ο μπροστινός σου έχει κατεβάσει τη θέση του σχεδόν στο ύψος του στέρνου σου και αναρωτιέσαι αν είσαι εσύ ο περίεργος της υπόθεσης. «Συγγνώμη κύριε, θέλετε να σας λούσω κιόλας ή μόνο κούρεμα;». Προφανώς, σκοπός όλων μας είναι να περάσουμε όσο πιο άνετα γίνεται το ταξίδι μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενοχλήσουμε τους άλλους. Ειδικά όσοι είναι πιο ψηλοί μεταμορφώνονται σε τελικό σίγμα για να μην ενοχλούν και οι άλλοι το εκμεταλλεύονται. Να απλώσω των ώμο μου άγνωστε διπλανέ να κοιμηθείς λιγάκι;
Η πτήση από το Πουκέτ στο Σίδνεϋ είναι σίγουρα πολύωρη και λογικά κουραστική. Μια ηλικιωμένη κυρία άπλωσε μάλλον λίγο περισσότερο από το κανονικό την θέση της («αχ συγγνώμη μαντάμ, η αμυγδαλή σας ήταν αυτή;»), οπότε η από πίσω της ζήτησε ευγενικά να την επαναφέρει. Μετά τη δεύτερη φορά, η από πίσω σταμάτησε να το ζητάει ευγενικά και πείραζε μόνη της το μοχλό αλλαγής θέσης. Την τέταρτη φορά που συνέβη αυτό, επενέβη ο γιος της ηλικιωμένης, ο οποίος πήγε στην θέση της πισινής και την κοπάνησε (τη θέση), με αποτέλεσμα η πισινή να κοπανήσει εκείνον. Η θέση μπορεί να μην έπεσε, αλλά έπεσαν μπουνιές εκατέρωθεν, καθώς ο γιος δεν γύρισε το άλλο μάγουλο, αλλά το σώμα του απαντώντας στην μπουνιά με μπουνιά. Μετά από λίγο οι 2 επιβάτες είχαν πιαστεί στα χέρια και χρειάστηκε η επέμβαση των πρώην αεροσυνοδών, νυν ιπτάμενων φροντιστών (κάτι σαν τους «ιπτάμενους αναρχικούς» γνωστού ιδιωτικού καναλιού).
Όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Σίδνεϋ, τους περίμενε και τους δύο η αστυνομία, η οποία τους παρείχε τον χώρο και τον χρόνο να λύσουν τις διαφορές τους (φυλακή). Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να τους απαγορεύσει την είσοδο στα αεροπλάνα της, καθώς δεν επιθυμεί τέτοιους επιβάτες. Άντε τώρα αυτό να το πάθεις καθ’ οδόν και καθ’ αέρα για κάποιο νησί που δεν το ξέρει ούτε ο θεός και να μείνεις εκεί για πάντα ή έστω μέχρι να αποφασίσει και κάποια άλλη αεροπορική να πηγαίνει.
Υπάρχουν κάποιες μέρες που απλώς έχεις τα νεύρα σου. Δεν φταίει κάτι συγκεκριμένο, δεν είναι ανάδρομο κάτι, απλώς ξυπνάς έτσι. Τα σημάδια γίνονται φανερά από το πρωί: Ξυπνάς αργοπορημένος και το μαλλί σου πετάει τόσο πολύ που προσελκύει σεξουαλικά τσαλαπετεινούς, περισσότερο κι από τα περιστέρια του Καρατζαφέρη. Εκνευρίζεσαι γιατί δεν προλαβαίνεις να το φτιάξεις και κάνεις ό, τι μπορείς με σάλιο και υπομονή στον καθρέφτη του ασανσέρ, δεν προλαβαίνεις να πιείς καφέ και φυσικά δεν προλαβαίνεις καν να πας τουαλέτα. Παίρνεις τη φουσκωμένη κοιλιά σου που εγκυμονεί 4 σουβλάκια από χτες και τη σέρνεις μέχρι το λεωφορείο, που μπορεί να είχε χώρο πριν 3 στάσεις, αλλά τώρα παίρνεις εσύ περίεργη στάση μπας και καταφέρεις να χωρέσεις, με μικρές απώλειες (πχ μισή μπλούζα ή λίγο χέρι). Φτάνεις στη δουλειά ιδρωμένος, ταλαιπωρημένος, με τα νεύρα κρόσια και με τη βεβαιότητα ότι θα σου τύχουν όλα τα περίεργα. Μέχρι το μεσημέρι, κάποιος ταλαίπωρος έχει υποστεί το ξέσπασμα σου και εσύ (κι οι γύρω σου) παρακαλείς απλώς να τελειώσει αυτή η αποφράδα μέρα (και ο καφές που σε τσιτώνει κι άλλο).
Την Παρασκευή το βράδυ γράφτηκε άλλο ένα κεφάλαιο στο έπος της Ηλειάδας. Κάτοικος των Καβασίλων που πιθανώς ξύπνησε στραβά, βγήκε μετά τη βροχή σαν σαλιγκάρι και πήγε για τρίτη φορά εκείνη την μέρα στο καινούριο καφενείο του χωριού, ελπίζω όχι με την αντίστοιχη ταχύτητα. Παρήγγειλε στη γυναίκα του ιδιοκτήτη καθώς ο ίδιος απουσίαζε και άρχισε, χωρίς κανένα λόγο, να βρίζει τους υπόλοιπους θαμώνες. Οι υπόλοιποι δεν του έδιναν σημασία, μάταια ο ίδιος συνέχιζε να προκαλεί, ώσπου κάποια στιγμή επέστρεψε ο ιδιοκτήτης. Αφού ενημερώθηκε από τη γυναίκα του (και τα μάτια του) για το τι συμβαίνει, πέταξε την ταμπέλα που έγραφε «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» και ζήτησε ευγενικά από τον «ιδιαίτερο» θαμώνα να σταματήσει ή να αποχωρήσει. Ο πελάτης του είπε «Εσύ είσαι το αφεντικό, μαγαζί σου είναι», επέλεξε να αποχωρήσει και πήγε στο απέναντι καφενείο. Εκεί ζήτησε από κάποιον να τον μεταφέρει στον στάβλο του και όντως κάποιος τον πήγε με το μηχανάκι του.
Στις 11 το βράδυ κι αφού στο καφενείο είχαν μείνει το ζευγάρι των ιδιοκτητών με λίγους πελάτες, είδαν τον έξαλλο θαμώνα να εμφανίζεται πάνω στο τρακτέρ του, με την καραφλοχαίτη του να ανεμίζει αγέρωχη. Τους φώναξε κάτι ακατάληπτο (κάτι η βαριά προφορά, κάτι το μουγκρητό του τρακτέρ, κάτι ο αέρας που έπαιρνε τα λόγια) και έσπασε με το τρακτέρ την τζαμαρία του μαγαζιού και μπήκε μέσα καβάλα στο τρακτέρ. Οι θαμώνες έφυγαν τρέχοντας, ο ιδιοκτήτης έσπρωξε την γυναίκα του για να τη σώσει, άρχισε να τρέχει καθώς τον κυνηγούσε ένα τρακτέρ μέσα στο μαγαζί του κι οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ηλείας χαμογέλασαν και σκέφτηκαν «Αααχ, Παρασκευή βράδυ».
Ατέλειωτο ταξίδι ομορφιάς
Η νεότητα, η ομορφιά και η διατήρηση αυτών είναι κάτι που απασχολεί τον άνθρωπο εδώ και χιλιετίες. Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ είναι παντού: Μπότοξ, αγορά σπορ αμαξιού από υπερήλικες και προσπάθεια «ψησίματος» κοπέλας με το 1/3 των χρόνων τους, κάλυψη φαλάκρας με τη μέθοδο του καθηγητή μαθηματικών (αφήνεις το μαλλί μακρύτερο από την μία πλευρά και το κολλάς στην άλλη παρακαλώντας να μην φυσάει), μπάνιο σε αίμα παρθένων (τείνει να εξαφανιστεί σήμερα λόγω έλλειψης πρώτων υλών) και πολλά άλλα. Ο άνθρωπος στην προσπάθεια του να είναι όμορφος θα ακολουθήσει οποιονδήποτε υποστηρίξει ότι έχει βρει τη μαγική φόρμουλα: θα πιει όζον, θα κάνει δίαιτα τρώγοντας μόνο κεράσια και σαλιγκάρια, θα πιει οποιοδήποτε σκεύασμα (με τα «Ε» στη συσκευασία να είναι περισσότερα κι από αυτά που βγαίνουν από το στόμα έφηβου όταν προσπαθεί να μιλήσει σε κοπέλα) και θα φάει προϊόντα χωρίς ζάχαρη, αλλά με καρκινογόνα υποκατάστατα για να πεθάνει τουλάχιστον με νεανικό πρόσωπο κι αδύνατος.
Η νέα μόδα στις αντιγηραντικές θεραπείες είναι τα ούρα. Κάποιος αποφάσισε ότι δείχνει νεότερος και πιο υγιής απλώνοντας ούρα στο πρόσωπο του και οι υπόλοιποι τον ακολούθησαν (από απόσταση βέβαια, γιατί μύριζε λίγο). Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική ώρα της ουροθεραπείας είναι νωρίς το πρωί και γίνεται με συλλογή φρέσκων ούρων και απλώματος αυτών με μία πετσέτα. Οι θιασώτες αυτής της ιδέας υποστηρίζουν ότι εκτός του ότι καθαρίζουν οι πόροι και το δέρμα λάμπει, η κ-ούρα ομορφιάς χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισης της ψωρίασης, της ακμής και των εκζεμάτων. Δεν μου μοιάζει και πολύ υγιεινό να απλώνεις ούρα πάνω σε σπυράκια και εκζέματα πάντως. Ευτυχώς που δεν μας είπαν ότι κάνει για τις άφθες να πρέπει να βουρτσίζουμε και τα δόντια μας με οδοντόκρεμες με ονόματα τύπου ourodent, oural B και άλλα τέτοια λιγότερο αστεία. «Νικήτα δεν πας να δεις το παιδί; Νομίζω τα έκανε. Α, εσύ έπλυνες τα δόντια σου».
Πολλές φορές αν κοιμάσαι με κάποιον που κάνει πολύ ήσυχο ύπνο, δεν κουνιέται καθόλου, αναπνέει πολύ απαλά και δεν ροχαλίζει σαν αρκούδα που μόλις ξύπνησε από χειμερία νάρκη και πεινάει, ανησυχείς. Κάνεις κάθε τόσο έναν έλεγχο να δεις αν αναπνέει, αν όντως ζει και στο ενδιάμεσο μέχρι να σιγουρευτείς περνάνε από το μυαλό σου σενάρια για το πως να το πεις στους συγγενείς του κι αν φταίει το 3o κομμάτι παστίτσιο που του έβαλες βραδιάτικο και μετά επέμεινες για τρέλες. Η μόνη τρέλα ήταν το σεξ μετά από τόσο φαΐ και φαντάζεσαι ήδη τον εαυτό σου σε επεισόδιο του Κόκκινου Κύκλου, με τίτλο «Εδώ δεν κολυμπάμε μετά από τόσο φαΐ βρε κακούργα!». Ο άνθρωπος σου συνήθως ζει κι εσύ συνεχίζεις χαρούμενη τον ύπνο σου και ανακουφισμένη που γλίτωσες την ξεφτίλα και το κομμωτήριο για να μην βγεις με την ρίζα σαν του Ξηρού στις ειδήσεις.
Η πτήση από την Αττάλεια της Τουρκίας στην Μόσχα διαρκεί περίπου 3,5 ώρες. Σε μια από αυτές τις πτήσεις και λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους, μια διαβητική γυναίκα έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το σύνηθες είναι να προσγειώνεται το αεροπλάνο, ώστε να απομακρυνθεί η σωρός και να συνεχιστεί το ταξίδι και του ενός και του άλλων. Το σύνηθες όμως δεν ακολουθήθηκε σε αυτή την περίπτωση. Η αεροπορική εταιρεία θα είπε «έλα μωρέ κι αυτή για πάνω έχει ξεκινήσει το ταξίδι της» και συνέχισε κανονικά το δρομολόγιο, ξαπλώνοντας απλώς την νεκρή στον διάδρομο με μια κουβέρτα, πιθανώς γιατί όλοι έχουμε ζήσει την εμπειρία ταξιδιού που φτάνεις παγωμένος στον προορισμό σου («Συγγνώμη, ξέρετε σε πόση ώρα φτάνουμε γιατί έχει αρχίσει και μυρίζει η κυρία;»). Οι μισοί επιβαίνοντες σοκαρίστηκαν, οι άλλοι μισοί έβγαζαν φωτογραφίες με τα κινητά και τις ανέβαζαν στα social media (και hashtags #nekra_simera_stin_ptisi) και η πτήση συνεχίστηκε κανονικά μέχρι την Μόσχα για τους περισσότερους και στους αιώνες των αιώνων για τη γυναίκα. Ευτυχώς που ήταν ο άντρας της νεκρής μαζί και δεν την έδεσαν με κανένα σχοινί να την έχουν απέξω σαν μπαλόνι «Να μαμά, ένα τέτοιο θέλω να μου πάρεις, όχι το άλλο με τον Μπομπ τον Σφουγγαράκη!»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου - Κριτική
Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε πολύ καλό θέατρο!
Εκτός Τόνου
Εμπνευσμένο από το «Γελώντας Άγρια» του Christopher Durang | Από την ομάδα FEM TETTIX | Σκηνοθεσία: Αγγελική Γρηγοροπούλου |Παράταση Παραστάσεων έως τις 26 Ιανουαρίου 2025...
Σχόλια χρηστών
Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.