Point Of View

Μάρτυρας – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ο Μπέντζαμιν είναι μέλος μιας μονογονεϊκής οικογένειας, η μητέρα του απλά «δεν χωρούσε» στην ζωή του πατέρα του. Πηγαίνει σχολείο, εκεί αντιμετωπίζει «προκλήσεις»: στο μάθημα της γυμναστικής αντιτίθεται στο να πέσει στην πισίνα, και στο μάθημα βιολογίας προβληματίζεται ως προς την συμβουλευτική και πρακτική της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Όλα τα παραπάνω αντιτίθενται στα θρησκευτικά του πιστεύω. Εσύ ως που θα έφτανες για τα πιστεύω σου; 

Η ομάδα PROVA T.O. παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Marius von Mayenburg, ενός νεαρού και βραβευμένου θεατρικού συγγραφέα και δραματουργού που συνεργάζεται με την Schaubühne. Το εν λόγω έργο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο όπου μετονομάστηκε «Ο Πιστός» σε σκηνοθεσία του Ρώσου σκηνοθέτη Kirill Serebrenikov και κέρδισε το ειδικό βραβείο Καννών “Francois Chalais 2016” στο Φεστιβάλ Καννών.

Η σκηνοθεσία του Βαγγέλη Λάσκαρη ακολουθεί το κείμενο του έργου. Οι 27 σκηνές σαν θεατρικό ντεκουπάζ έχουν έναν αρμονικό ρυθμό, λόγιες εντάσεις και μια προοδευτική στρέβλωση του «τι εστί δίκαιο, λογικό», ποιος ευθύνεται και ποιος θα λάβει δικαίωση. Το ενδιαφέρον και η πρόκληση είναι η αίσθηση του αδιέξοδου, καθώς είναι αδύνατον να εντοπίσεις με ποιανού το μέρος να πας. Ο θεατής είναι ένας «μάρτυρας», «ος τα πανθ’ορά» κι αυτό που βλέπει είναι μια σταδιακή ψύχωση από κάθε πλευρά, ενώ ταυτόχρονα όσοι δεν αναπτύσσουν εμμονές αποποιούνται των ευθυνών τους.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών πιστές στο ψυχογράφημα του ήρωα που υποδύονται αναπτύσσονται εύρωστα από σκηνή σε σκηνή. Εντυπωσιακός είναι ο Δημήτρης Μαγκλάρας στο ρόλο του Μπέντζαμιν ενώ η Βασιλική Δρακοπούλου στο ρόλο της Ροθ εγκλωβίζεται θεαματικά στο ρόλο του σωτήρα - δασκάλου. Η Λωρίνα Χατζημανώλη στο ρόλο της μητέρας δίνει μια σπάνια ποιότητα στην ζεστασιά του λόγου της, στο εύθραυστο της «θυσίας» της. Ο Άρης Κυπριανού και η Χρύσα Κούρκουλου είναι εξαιρετικοί στους ρόλους των συμμαθητών, ίσως η μοναδική πηγή λογικής στο ευρύτερο παραλήρημα. 

Οι φωτιστικές συνθήκες που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι ηθοποιοί δίνουν μια υποβλητική χροιά στις σκηνές και τις ερμηνείες δημιουργώντας μια κινηματογραφική αισθητική σε έναν κατά τα άλλα γυμνό χώρο. 

Ο «Μάρτυρας» είναι μια παράσταση που θίγει πολλά, όχι μόνο το φονταμενταλισμό και τις ιδεολογικές ακρότητες αλλά και την εκπαίδευση. Σε κάποια σημεία θυμίζει Μάμετ, όμως αντί της έντονης πόλωσης του κοινού όπως συχνά συμβαίνει στις παραστάσεις της «Ολεάννας», εδώ προκύπτει ένα γενικότερο μούδιασμα, καθώς το «κακό» δεν το ενσαρκώνει ένας χαρακτήρας, είναι  σαν ιός που εξαπλώνεται και θρέφεται από διαφορετικές αδυναμίες. 

Η παράσταση της ομάδας PROVA T.O. στον Πολυχώρο Vault, έναν χώρο που διακρίνεται για τις καλλιτεχνικές του επιλογές είναι μια αιχμηρή και άρτια δραματουργικά πρόταση. 

Info Παράστασης


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος