Point Of View

Μια Πορνογραφική Σχέση – Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Ένας άνδρας απαντά σε μια αγγελία μιας άγνωστης. Συναντιούνται σε ένα καφέ. Η γυναίκα είναι προνοητική: έχει ήδη κάνει κράτηση δωματίου σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο καφέ. Οι συναντήσεις τους θα συνεχιστούν για καιρό. Ποτέ δεν θα μάθουν τίποτε περισσότερο από αυτό που δηλώνει το σώμα τους. Ύστερα χωρίζουν για πάντα τους δρόμους τους. Ακούγεται τρομακτικά απρόσωπο, είναι όμως; Μήπως είναι πιο τρομακτικό όταν «ονοματίζουμε» τις σχέσεις μας;

Το 1999 η ταινία «Μία πορνογραφική σχέση» του Φρεντερίκ Φοντέιν έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες αποσπώντας βραβεία και διθυραμβικές κριτικές. Λίγα χρόνια αργότερα ο σεναριογράφος της, Φιλίπ Μπλασμπάντ, διασκεύασε ο ίδιος το σενάριο του για τη θεατρική σκηνή. Την μετάφραση του έργου έχει κάνει ο Ανδρέας Στάικος, με την χαρακτηριστική άνεση που μεταφέρει τα έργα στην ελληνική γλώσσα σαν να πρόκειται για την πρωτότυπη γραφή του κειμένου.

Ο Βαγγέλης Παπαδάκης σκηνοθετεί και ερμηνεύει με χαρακτηριστική απλότητα και συνάμα σαγηνευτική φινέτσα μια ωμή και ρεαλιστικά θρασεία ιστορία έρωτα. Και ο ίδιος και η Χριστίνα Δενδρινού ερμηνεύουν άμεσα αλλά και με τακτ μιλώντας για ζητήματα που συζητάμε σε πολύ στενό φιλικό κύκλο και αν. Οι σκηνές που απευθύνονται, σαν να απαντούν σε ερωτήματα συνέντευξης προς το κοινό, διαδέχονται τις σκηνές που παρακολουθούμε την σχέση τους να εξελίσσεται από συνάντηση σε συνεύρεση, καλοκουρδισμένα και με συναρπαστική ευκρίνεια.

Ο σχεδιασμός ήχου και η μουσική της Σίσσυ Βλαχογιάννη δημιουργούν μια πραγματική κινηματογραφική ατμόσφαιρα, ντύνουν το λιτό σκηνικό προκαλώντας τις αισθήσεις. Ο θεατρικός χώρος μεταβάλλεται σε αστικό τοπίο, με τους ήχους του δρόμου, τις χαρακτηριστικές παρεμβάσεις του κόσμου σε ένα μπιστρό. Η μουσική της σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό φώτων του Βασίλη Κλωτσοτήρα προωθούν μια κινηματογραφική οπτική σε μια θεατρική παράσταση που δεν μεταχειρίζεται κανένα τεχνικό οπτικό μέσο (βίντεο, προβολή κ.α.).

Η παράσταση «Μια Πορνογραφική Σχέση», είναι μια ειλικρινής ανάγνωση αισθημάτων και προθέσεων με ιδιαίτερα λιτές αλλά πλούσιες ερμηνείες και εξαιρετικούς συντελεστές που δημιουργούν ένα αισθησιακό περιβάλλον.

Στοιχεία Παράστασης


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος