Point Of View

Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Στο γραφείο 20/4, ο Τσάμπι δε Τουίστερ, εργάζεται ακούγοντας δυνατά μουσική. Ένας νέος υπάλληλος καταφθάνει και ο Τσάμπι δεν έχει λόγια να εκφράσει την χαρά του, μόνο μουσική και χορό…

Who's that, flyin' up there?

Is it a bird? No 

Is it a plane? No

Is it the twister? Yeah

Το έργο του Θανάση Τριαρίδη, «Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου», που σκηνοθέτησαν οι Νίκος Μαρνάς και Γιώργος Γκιόκας, αξιοποιεί στο απόλυτο το εξαιρετικό κείμενο του Τριαρίδη, υπακούοντας πιστά όχι μόνο τα διαλογικά κομμάτια αλλά και τις σημειώσεις του συγγραφέα. Η εμπειρία αυτής της παράστασης στο Στούντιο της οδού Μαυρομιχάλη, διεισδύει βαθιά στον θεατή. Σαν οργουελικό έργο, που σε εθίζει σε ένα σενάριο με σασπένς και ανατροπή, η παράσταση με τους πολύ καλούς ηθοποιούς  Γιώργο Γκιόκα, Νίκο Μαρνά, Λεωνίδα Μπακάλη και Νίκο Στεργιώτη συντονίζει το ακροατήριο σε ένα κλιμακούμενο ρυθμό που ανεβάζει παλμούς και χτυπάει κατευθείαν στα μελίγγια του Τσάμπι δε Τουίστερ. 

Τρεις άνθρωποι, αν και πιθανό κάποιος από’ αυτούς να μην είναι, ο Τσάμπι, ο Χίτσκοκ και ο Ρούλης, βρίσκονται στο γραφείο 20/4, σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου πλέον έχουν γαληνέψει οι θάλασσες. Η μάχη για να παραμείνει ο κόσμος όπως τον φαντάστηκαν μια χούφτα δυτικοί, έχει κερδηθεί, και επειδή η νίκη ήταν απόλυτη, η γνώση της μάχης λησμονήθηκε: η Ιστορία γράφεται από τους νικητές. Πόσο εύκολα αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη, πόσο γρήγορα απεμπολούμε το καθήκον της μνήμης, πόσο αγόγγυστα σπεύδουμε να εκπαιδευτούμε και να εκπαιδεύσουμε χωρίς τύψεις για το παρελθόν που αναθρέψαμε; Η παράσταση “Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου” μιλά για αυτό, μέσα από ένα κείμενο κατ’ επίφαση κωμικό, κυρίως κριτικό και σαρκαστικό, που αναδεικνύει την πραγματικότητα που βιώνουμε, ζοφερή, απάνθρωπη και ανελέητη. Μέσα από σκηνές κωμικές, άμεσες και ευφυείς ατάκες, που ερμηνεύουν υποδειγματικά οι ηθοποιοί Γιώργος Γκιόκας, Νίκος Μαρνάς, Λεωνίδας Μπακάλης, Νίκος Στεργιώτης, δίνουν σάρκα και οστά στους ήρωες που δημιούργησε η συγγραφική πένα του Τριαρίδη.

Ο Τριαρίδης αποκαλεί το είδος του έργου του, “θέατρο της συμφοράς”. Υπάρχει μια διατριβή του Ross John Birell, που αναφέρεται στο”Θέατρο της Καταστροφής”*. Ο Birell, κάνει μια πολιτική επανεκτίμηση των ιστορικών πρωτοποριακών στιγμών του φουτουρισμού, του νταντά και του υπερρεαλισμού, των οποίων η επιτελεστικότητα και θεατρικότητα των μανιφέστων τους εκδηλώνουν ένα καταστροφικό χαρακτήρα που αυτοδραματοποιείται. Η γραφή του Θανάση Τριαρίδη είναι σπειροειδής, ελίσσεται μεταξύ έργου μέσα στο έργο, ρόλου μέσα στο ρόλο, επαναλαμβάνοντας σπαράγματα ιστορικών στιγμών που συνδιαλέγονται με την παρούσα και υποκειμενική στιγμή του ρόλου. Η πρόσφατη ιστορία του 20ου και 21ου αιώνα, κυρίως η επίδραση της αποικιοκρατίας και του φασισμού, επικαιροποιούνται και συχνά εφορμούνται από συνθήκες που εμπνέονται από την επιστημονική φαντασία. Το έργο του “Να ξέρετε πως αυτό που ακούτε είναι σφύριγμα τρένου” έχει όλα τα παραπάνω στοιχεία σε μια υπέροχη αρμονία. 

Μην χάσετε την ευκαιρία να δείτε πολύ καλό θέατρο!

*The theatre of destruction: anarchism, nihilism & the avant-garde, 1909-1945 - Enlighten Theses

Συντελεστές

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης 

Σκηνοθεσία: Νίκος Μαρνάς - Γιώργος Γκιόκας 

Σκηνικά - Κοστούμια: Ηρώ Παρδαβέλλα 

Μουσική: Οδυσσέας Τσούβαλης 

Σχεδιασμός φωτισμού: Κατερίνα Μαρία Σαλταούρα

Φωτογραφίες - video: Φίλιππος Μέμος και Μαρία Μονάντερου

Παίζουν οι ηθοποιοί:  Γιώργος Γκιόκας, Νίκος Μαρνάς, Λεωνίδας Μπακάλης, Νίκος Στεργιώτης

Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη 

Παραγωγή: SPEAK ART PRODUCTIONS AMKE

Πληροφορίες

Θέατρο «Studio Μαυρομιχάλη»

Μαυρομιχάλη 134, Νεάπολη Εξαρχείων

Τηλ 210 6453330

Ημέρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη στις 21:00 

Και από (18/12) και Τετάρτη στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος) 

Εισιτήρια: more.com και τηλεφωνικά στο ταμείο του θέατρου. 

Διάρκεια: 70 λεπτά 

Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος