Point Of View

Νέα εποχή για τις Εκδόσεις Κάκτος

Νίκος Παπαδάκος

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο αείμνηστος Οδυσσέας Χατζόπουλος, ιδρυτής των Εκδόσεων Κάκτος, ξεκίνησε να υλοποιεί το όραμά του, που ήταν να κάνει προσιτή την αρχαία ελληνική γραμματεία στο ευρύ κοινό. Μικροί καλαίσθητοι τόμοι, με αρχαίο κείμενο και σύγχρονη νεοελληνική μετάφραση επανασύστησαν τους Έλληνες αναγνώστες με γνωστά έργα της αρχαιότητας αλλά το έφεραν και σε επαφή για πρώτη φορά με κείμενα σπουδαία που δεν είχαν ποτέ ως τότε μεταφραστεί στα νέα ελληνικά. Παρά τις όποιες αμφιβολίες για την επιτυχία του εγχειρήματος, η σειρά των μεταφρασμένων αρχαίων ελληνικών κειμένων “Οι Έλληνες” έφτασε να εμπλουτίζεται με νέα έργα μέχρι τις μέρες μας, αριθμώντας σήμερα πάνω από 820 τόμους, έχοντας αγκαλιαστεί από το κοινό και κάνοντάς την “σήμα κατατεθέν” των Εκδόσεων Κάκτος.


Με το ίδιο πνεύμα πρωτοπορίας, οι νέοι ιδιοκτήτες των Εκδόσεων Κάκτος, Γιάννης και Χριστίνα Λεβέντη, αποφάσισαν να ξεκινήσουν φέτος ένα νέο μεγάλο εγχείρημα, αυτό της έκδοσης σειράς αρχαίων ελληνικών έργων με μετάφραση στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Η αρχή έγινε πριν λίγες μέρες με την κυκλοφορία των τριών πρώτων έργων με αρχαίο κείμενο και αγγλική μετάφραση. Υπό την επιμέλεια του Γιώργου Προεστού, φιλόλογου, μεταφραστή και υπεύθυνου εκδόσεων των Εκδόσεων Κάκτος, η “Απολογία του Σωκράτη” του Πλάτωνα, το “Εγχειρίδιο” του Επίκτητου και αποσπάσματά του “σκοτεινού” φιλόσοφου Ηρακλείτου, βρίσκονται στα ράφια τόσο του κεντρικού βιβλιοπωλείου των εκδόσεων, του Kaktοs bookshop - Πανεπιστημίου 46, όσο και σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία. Μικρά σε μέγεθος για να μπορούν να μας συντροφεύουν παντού, σύγχρονη αισθητική και θα λέγαμε pop διάθεση, τα βιβλία αυτά φιλοδοξούν να γίνουν μέρος των καθημερινών αναγνωστικών συνηθειών όσων θέλουν να προσεγγίσουν την αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά δεν γνωρίζουν τα νέα ή τα αρχαία ελληνικά. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδα, και να συνεχίσει η σειρά να εμπλουτίζεται με νέους τίτλους και μεταφράσεις κατακτώντας ολοένα και περισσότερο τις καρδιές του αναγνωστικού κοινού. 


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος