Point Of View

Νυφικό Κρεβάτι - Κριτική

Νάγια Παπαπάνου

Η Αγνή και ο Μάικ. Ο Μάικ και η Αγνή... «και αυτούς, που ο Θεός συνέδεσε με τον δεσμό του γάμουάνθρωπος δεν θα τους χωρίσει...”

Γέλια, τραγούδια, έξαψη... τι άλλο συνοδεύει την μέρα του γάμου; Μα φυσικά η νύχτα, κι αν ακόμα το 2019, η πρώτη νύχτα του γάμου δεν συνοδεύεται από την αμηχανία της ολοκλήρωσης της σχέσης ενός ζευγαριού, σίγουρα έχει πολύ αμηχανία και νευρικότητα για το τι έπεται.  Και στην διάρκεια τριών δεκαετιών πολλά συμβαίνουν, κυρίως η ζωή συμβαίνει, κι ο έρωτας την πολιορκεί. 

Ο Γιώργος Χριστοδούλου, σκηνοθετεί το έργο του Ολλανδού συγγραφέα Γιαν Ντε Χάρτογκ, το οποίο μεταφράζει η Μαρία Προϊστάκη, και οι δύο μαζί παίζουν στην παράσταση το«Νυφικό Κρεββάτι». Από μόνη της αυτή η σύμπραξη σκηνοθεσίας και μετάφρασης είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος πόσο αρμονικά συνυπάρχουν οι δύο τους επί σκηνής, πόση χημεία υπάρχει μεταξύ τους, πως κυλά ο θεατρικός χρόνος σαν ένα κλάσμα λεπτοδείκτη. Με κέντρο το νυφικό κρεββάτι, ο σκηνικός χώρος και τα κοστούμια που επιμελείται η Δήμητρα Λιάκουρα, δένουν ακόμα περισσότερο αυτό το υπέροχο δίδυμο επί σκηνής, την οποία κυριολεκτικά την αλωνίζουν, χωρίς να φοβούνται τον χώρο, αλλά ενεργοποιόντας οικειοποιούμενοι κάθε σπιθαμή της σκηνής και των σκηνικών. 

Το πλέον ενδιαφέρον στην συλλογιστική της σκηνοθεσίας, είναι το πως οι δύο πρωταγωνιστές στο πέρασμα του χρόνου υιοθετούν μικρά σκηνικά αντικείμενα ή αξεσουάρ, χωρίς όμως να γίνονται καρικατούρα διαφορετικών ηλικιών. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι παραμένουν αναλοίωτοι στον χρόνο ως προς το πως βλέπουν ο ένας τον άλλο, η οικειότητα, η αγάπη, η βαθιά γνώση του άλλου, αφήνουν αλώβητο το παρουσιαστικό του ενός στα μάτια του άλλου. Οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου, προοδευτικά συνοψίζουν φωτιστικά τις εποχές του ζευγαριού, για να φτάσουν στο τέλος σ’ αυτή την υπέροχη σκηνή του σπαρμένου χωραφιού.

Το «Νυφικό Κρεββάτι», είναι μια παράσταση που το δίχως άλλο θα σας κάνει να γελάσετε, να ευθυμήσετε, θα σας φτιάξει την διάθεση και θα σας δείξει ότι μπορεί να υπάρχει κατανόηση, και όπου υπάρχει μαζί με την κατανόηση και αγάπη, τότε ο γάμος είναι γιορτή!


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος