Agenda Theater

O Félix Estaire στo VAULT

Παύλος Λάμπρου

Ο Félix Estaire , ο Ισπανός συγγραφέας του έργου «ΜπΑΤσος» έρχεται στην Ελλάδα την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 για να παρακολουθήσει την 1η παρουσίαση του έργου του στη χώρα μας και να συζητήσει τους προβληματισμούς και τα μηνύματα του έργου του με το κοινό αμέσως μετά την παράσταση.

Η παράσταση που παρουσιάζεται από τον Οκτώβριο στον Πολυχώρο Vault σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου έχει ήδη κερδίσει την αποδοχή του κοινού και γι’ αυτό το λόγο παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016.

Το έργο του Félix Estaire, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, θίγει το θέμα του φαύλου κύκλου της βίας και των οδυνηρών συνεπειών της μέσα από τη σύγκρουση ενός πατέρα, αστυνομικού των ΜΑΤ, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος στη διαδήλωση με την κόρη του. 

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κείμενο, βαθιά πολιτικό που με ιδιαίτερα ευφυή τρόπο και σύγχρονη θεατρική γλώσσα, θίγει ζητήματα και έννοιες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, ο φόβος, η χειραγώγηση μέσω του εκφοβισμού, η ελεύθερη έκφραση αλλά και η σημασία του καθήκοντος ιδωμένη από διαφορετικές ιδεολογικές οπτικές. 

Τη μετάφραση του έργου από τα ισπανικά υπογράφει η Κατερίνα Χριστοδούλου ενώ τους δύο οριακούς ρόλους πατέρα και κόρης ερμηνεύουν οι: Μπάμπης Χατζηδάκης και Άρτεμις Ορφανίδου 

Τη συζήτηση του συγγραφέα με το κοινό, που θα ακολουθήσει την παράσταση της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου, συντονίζει η σκηνοθέτης της παράστασης Κατερίνα Πολυχρονοπούλου.

Λίγα λόγια για τον FÉLIX ESTAIRE

Ο Félix Estaire είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας θεατρικών έργων. Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1976. Σπούδασε υποκριτική και παρακολούθησε σεμινάρια παντομίμας και κλόουν καθώς και μαθήματα σύγχρονου  χορού. Επίσης, σπούδασε σκηνοθεσία και συγγραφή θεατρικού έργου στην Ανώτερη  Σχολή Δραματικής Τέχνης της Μαδρίτης (RESAD) και έκανε το  μεταπτυχιακό του πάνω στις θεατρικές σπουδές στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. Αυτή την περίοδο κάνει το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Carlos III, στη Μαδρίτη. Εχει δουλέψει ως ηθοποιός σε περισσότερες από 30 θεατρικές παραγωγές. Εχει ιδρύσει τη δική του θεατρική ομάδα (ΤΑC), με την οποία , μέχρι σήμερα, έχει ανεβάσει 8 θεατρικές παραγωγές.

Ως θεατρικός συγγραφέας εκτός από τον «Μπάτσο»» έχει γράψει ακόμη 7 έργα, όπου το τελευταίο του  «Ραψωδία για έναν ψηλό άντρα» ανέβηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Εθνικό Θέατρο Μαδρίτης.  Το 2010 απέσπασε το δεύτερο βραβείο θεατρικής συγγραφής (FATEX) για το έργο του «Η τριλογία των αθλημάτων».  Επίσης, έχει κάνει θεατρικές διασκευές γνωστών θεατρικών έργων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» του  H. McCoy  και το «ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» του Max Frisch. 

Εχει σκηνοθετήσει περισσότερα από 25 έργα σε μεγάλες και μικρές θεατρικές σκηνές. 

Σήμερα διδάσκει Σκηνικές και Παραστατικές Τέχνες στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού τμήματος Σκηνοθεσίας και Παραγωγής στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Η παράσταση «ΜπΑΤσος» τελεί υπό την Αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Félix Estaire 

Μετάφραση: Κατερίνα Χριστοδούλου

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Σκηνικά-κοστούμια: Αγγελίνα Παγώνη

Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης

Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

Video Art: gcldp Γιώργος Συμεωνίδης, Άρτεμις Σταθάκου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Παϊτάρης

Φωτογραφίες: Αγγελίνα Παγώνη

Επικοινωνία παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Συμπαραγωγή: KP Theatre Group και VAULT

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μπάμπης Χατζηδάκης, Άρτεμις Ορφανίδου

Info: 

Τοποθεσία: ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus, Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

Ημερομηνία: Από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2016. 

Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00. Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889 (για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00- 14:00 και 17:00-21:00) 

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10,00 ευρώ, Μειωμένο: 8,00 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ, Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 5,00 ευρώ

Προπώληση VIVA: 8,00 ευρώ www.viva.gr


Σχόλια χρηστών

Για να συμμετέχετε στην συζήτηση πρέπει να γίνετε μέλη. Λάβετε μέρος σε κάποια συζήτηση κάνοντας roll-over στο αρχικό σχόλιο και πατήστε το κουμπί "Απάντηση". Για να εισάγετε ένα νέο σχόλιο χρησιμοποιήστε την φόρμα στο τέλος της λίστας.

Για να σχολιάσετε αυτό το άρθρο θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος